Σε «πρασίνισμα» το 25% της βασικής ενίσχυσης

Τα σημεία-κλειδιά που -φαίνεται να- συμφωνούν οι διαπραγματευτές στην Ε.Ε.

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2021 19:04

Οι τελευταίες πληροφορίες από Βρυξέλλες αναφέρουν ότι βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Ευρωβουλής, υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και Κομισιόν πάνω στα επίμαχα σημεία της μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ για τα οποία μέχρι τώρα διαφωνούσαν. Οι

διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι το 25% της βασικής ενίσχυσης θα διατεθεί σε μέτρα του νέου πρασινίσματος, ενώ θα επιτραπεί στα κράτη μέλη μια περίοδος προσαρμογής, κατά πάσα πιθανότητα ενός έτους, στην οποία όσα κονδύλια δεν διατεθούν, δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν στις Βρυξέλλες, αλλά θα κατανεμηθούν στους αγρότες μέσω άλλων ενισχύσεων. Η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής σημεία κλειδιά:
Νέο πρασίνισμα: Για τα έτη 2023-2027, το 25% των άμεσων πληρωμών θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις ενισχύσεις του νέου πρασινίσματος. Τα κράτη-μέλη θα έχουν κάποια ευελιξία στην υλοποίηση. Ένα κατώτατο όριο 20% θα ισχύσει για τα πρώτα δύο «χρόνια εκμάθησης». Η μισή από τη διαφορά που θα προκύψει από το 25% πρέπει να αναπληρωθεί τα έτη 2025-2027.
Αναδιανεμητική ενίσχυση: Τουλάχιστον το 10% των κονδυλίων του πρώτου πυλώνα θα αναδιανεμηθούν στις μικρές εκμεταλλεύσεις. Εναλλακτικά, τα κράτη-μέλη μπορούν να προβλέψουν προοδευτική μείωση υψηλών ενισχύσεων και/ή όριο στην ανώτατη ενίσχυση.
Κοινωνική αιρεσιμότητα: Από το 2023, τίθεται σε ισχύ η κοινωνική διάσταση προαιρετικά, από το 2025 υποχρεωτικά.
Μη παραγωγικές περιοχές: Ελάχιστο όριο 4% στις εκμεταλλεύσεις.
Εσωτερική σύγκλιση: Υποχρεωτικά όλα τα δικαιώματα θα πρέπει να φτάνουν στο 85% της αξίας του μέσου όρου έως το 2026. Η υποχρέωση αυτή υπερισχύει της προστασίας μέγιστης μείωσης 30% των υψηλών δικαιωμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass