Ξεχωρίζει η «Κατερίνα»

Λίγα βερίκοκα, χαμηλά και τα ροδάκινα στον Δήμο Τεμπών

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2021 17:05

Και οι παραγωγοί βερίκοκου και ροδάκινου του Δήμου Τεμπών έπεσαν θύματα των συνεχιζόμενων παγετών της άνοιξης, με αποτέλεσμα η φετινή σοδειά τους να είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δυστυχώς το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο και έρχεται σε μία περίοδο, στην οποία ολοένα και περισσότεροι νέοι αγρότες προχωρούσαν σε επιπλέον φυτεύσεις δέντρων, καθώς οι συνθήκες στον Δήμο Τεμπών για τα οπωροφόρα δέντρα χαρακτηρίζονται ιδανικές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου (αριθμεί 74 μέλη) Νίκο Μητσογιάννη (φωτ.) «προ ημερών ολοκληρώθηκε η συγκομιδή βερίκοκου και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Από τους περσινούς 2.000 τόνους, φέτος συγκομίζουμε μετά βίας 400. Η φετινή παραγωγή προωθήθηκε στις βιομηχανίες Ιntercom (το 80%), στον Κρόνο (Ημαθία) και ΕΛΒΑΚ, σε μία τιμή πάνω από 50 λεπτά (πέρυσι οι συμφωνίες κυμάνθηκαν στα 40 λ.). Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή ροδακίνων, στα οποία και εκεί οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Σύμφωνα με τον κ. Μητσογιάννη «αναμένεται μία μείωση της τάξης του 50%. Ουσιαστικά από τους 2.500 τόνους θα είμαστε ευτυχείς αν μαζέψουμε 1.000 τόνους κι αυτό γιατί τα ροδάκινα φέτος ήταν όψιμα στην ανθοφορία και δεν επηρεάστηκαν τόσο από τον παγετό, όσο τα βερίκοκα».
ΕΚΕ
Στο μεταξύ με δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) αναφέρει ότι «φέτος αναμένουμε μια μειωμένη παραγωγή κομπόστας, κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή συµπύρηνων ροδάκινων, κατά 60%, σε σχέση με πέρυσι λόγω των παγετών. Περιμένουμε φέτος μια ποσότητα συµπύρηνων πολύ κάτω από τους 200.000 τόνους». Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού στα συµπύρηνα, ο κ. Αποστόλου δηλώνει πως «τα εργοστάσια κομπόστας σήμερα παραλαμβάνουν με τιμή στα 43 λεπτά το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός έχει στο χέρι 40 λεπτά. Η ποικιλία Κατερίνα είναι η μόνη που έχει καλή παραγωγή. Μειωμένη παραγωγή αναμένεται να έχει η Άνδρος. Δύο εργοστάσια μέλη της ΕΚΕ δεν έχουν ανοίξει και δεν παραλαμβάνουν ροδάκινα. Φέτος υπάρχει και αυξημένο εργατικό κόστος. Η ποιότητα δεν είναι καλή γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει διαλογή των ροδάκινων πριν μπούνε στο εργοστάσιο, αλλά και καθάρισμα του πυρήνα. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο της βιομηχανίας της κομπόστας, με βάση το ποσοστό μεταποίησης της πρώτης ύλης που κάνουν τα εργοστάσια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass