Μελέτες για 6,2 εκατ. στρέμματα βοσκήσιμης γης

Σύνταξη Διαχειριστικών Σχεδίων της Θεσσαλίας με επιλογή αναδόχου

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2021 16:20

Στη δημοπράτηση για την κατάρτιση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που θα έχει ως στόχο την καταγραφή και ορθολογική διαχείριση 6.251.927,68 στρεμμάτων βοσκήσιμης γης σε όλη τη Θεσσαλία, προχωρά το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, παρουσία και του δημάρχου Τυρνάβου και επιστημονικού συνεργάτη της Ομοσπονδίας Γιάννη Κόκουρα.


ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
Όπως είναι γνωστό από το 2015, οπότε και έγινε νόμος του κράτους (Ν. 4351/2015) οι βοσκήσιμες γαίες Ελλάδος, μέχρι σήμερα είχαμε συνεχείς παρατάσεις και καθυστερήσεις στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο 2021 και να πανηγυρίζουμε που μπαίνει το ...νερό στο αυλάκι.
Ο Νόμος προέβλεπε τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019. Ωστόσο οι εκάστοτε ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστέρησαν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Όπως αναφέρουν μελετητές που γνωρίζουν τη διαδικασία «για να ολοκληρωθεί η οριστική σύνταξη των σχεδίων θα χρειαστούν δύο χρόνια περίπου, καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών που πρέπει να αξιοποιηθούν». Ευχή όλων είναι να μην υπάρξουν ενστάσεις επί της διαδικασίας, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα καθυστερήσουμε περαιτέρω.
Η εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την κατάρτιση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προβλέπει την επιλογή αναδόχου, ο οποίος θα προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή και ορθολογική χρήση των βοσκήσιμων γαιών, βάζοντας τις βάσεις ώστε να μη χάνεται κανένας βοσκότοπος από άλλες δραστηριότητες. Όπως ανακοινώθηκε, η χρηματοδότηση προέρχεται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Υπουργείου, με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 2.813.387,706 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αφορά έκταση 6.251.927,68 στρεμμάτων σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ
Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Γιάννη Κόκουρα «ο ανάδοχος του σημαντικού αυτού έργου θα καταγράψει το καθεστώς χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοικανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους».
Σύμφωνα με τον κ. Κόκουρα «το θετικό είναι ότι η ελληνική νομοθεσία θα συμβαδίζει πλέον με την αντίστοιχη της ευρωπαϊκής, ενώ θα αυξηθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις που είναι και το ζητούμενο, αφού εκτός από τις χορτολιβαδικές θα ενταχθούν στα Σχέδια Βόσκησης οι φρυγανώδεις, οι ποώδεις και οι ξηλώδεις (όσα έχουν κάλυψη έως 30% στον ανώροφο, π.χ. σε αραιό δάσος). Ετσι θα μειωθούν οι εκτάσεις που χορηγούνται μέχρι σήμερα με την τεχνική λύση. Ιδιαίτερα στον νομό Λάρισας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, λόγω υπεράριθμου αριθμού ζώων, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να παίρνουν βοσκοτόπους σε γειτονικούς νομούς. Με την ένταξη των νέων εκτάσεων το πρόβλημα θα μειωθεί, με την ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα υφίσταται» καταλήγει ο κ. Κόκουρας.
Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν 40 λεπτά τον επιλέξιμο βοσκότοπο που θα κάνουν χρήση, αλλά αντί για τον Δήμο που πλήρωναν μέχρι πρότινος, καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο στις Περιφέρειες, οι οποίες και θα συντάξουν τα διαχειριστικά σχέδια. Τα χρήματα αυτά θα πάνε σε συγκεκριμένο κωδικό (ταμείο) και θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των βοσκοτόπων, π.χ. για τη δημιουργία ποτίστρων, στεγάστρων, κ.λπ.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass