Ενημέρωση της Βουλής για αλλαγές στον Κανονισμό ΕΛΓΑ

MΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΟΥ, ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΓΙΑ ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2021 16:00

«Η κλιματική αλλαγή όλο και συχνότερα προκαλεί μεγάλες ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τους αγρότες που βλέπουν τους κόπους τους να εξανεμίζονται, αλλά και την Πολιτεία που σπεύδει να μετριάσει την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος με αποζημιώσεις και οικονομικές ενισχύσεις. Όπως με κάθε αφορμή έχω τονίσει, για να ανταποκριθούμε σε αυτά τα νέα δεδομένα θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, συνοδευόμενη από υπεύθυνες αναλογιστικές μελέτες, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και θα βελτιώνουν την ανταποδοτικότητά του προς τους αγρότες, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσθετης προαιρετικής ασφάλισης για ζημιογόνα αιτία που σήμερα δεν ασφαλίζονται.


Επιπλέον, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά κοινοτικούς πόρους που θα ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης των ζημιών με επιδότηση του ασφαλίστρου, αλλά και με τη δημιουργία «κουμπαρά» στο νέο ΠΑΑ για έκτακτες ζημιές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα επιβάλει εγρήγορση της Πολιτείας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και ως εκ τούτου αναμένουμε σύντομα να υπάρξει επίσημη ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής -και διά αυτής των αγροτών και κτηνοτρόφων- για τις αλλαγές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή απαντήσεις που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για την αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού τομέα της χώρας, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής του παρέμβασης με αφορμή τη δραματική μείωση παραγωγής που παρατηρείται φέτος στις καλλιέργειες ελιάς και ροδιάς στον νομό Λάρισας.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Ο αρμόδιος Υπουργός, στην απάντησή του για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ σε σχέση με τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στην πρωτογενή παραγωγή, ενημερώνει τον Θεσσαλό πολιτικό ότι «έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή».

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ σημειώνει ότι «έχει ξεκινήσει μια διαδικασία και περιλαμβάνει τομείς, όπως η ψηφιακή εποχή, ο τρόπος των εκτιμήσεων, η βιωσιμότητα του συστήματος αγροτικής ασφάλισης (μάλιστα δε στο τελευταίο τρέχουν διάφορες μελέτες, όπως π.χ. η Παγκόσμια Τράπεζα έχει συστήσει επιτροπή, η οποία χρησιμοποιώντας σύγχρονα ποσοτικοποιημένα δεδομένα θα εισηγηθεί επί των μεταρρυθμίσεων, επίσης και από τον ΕΛΓΑ υπάρχει διαδικασία από αναλογιστική εταιρεία), καθώς και άλλες παρεμβάσεις (πρόσθετη ασφάλιση και προαιρετική). Διαδικασίες σε εξέλιξη. Επιπρόσθετα, πέρα από τις μελέτες που γίνονται, ο σχεδιασμός της Πολιτείας είναι να ενεργοποιήσει μέσω της νέας ΚΑΠ στην Ε.Ε. και καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία βάσει των οποίων θα μπορεί η ασφάλεια του γεωργοασφαλιστικού συστήματος να βελτιωθεί επί το πλείστον προς όφελος των παραγωγών της χώρας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass