ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

«Πάρτε μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό στα πρόβατα»

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2014 12:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:37

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα.

Ο κ. Κέλλας έντονα προβληματισμένος για τα αυξανόμενα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που παρατηρούνται το τελευταίο τρίμηνο σε διάφορες περιοχές της χώρας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής ασθένειας, κάνοντας λόγο για πραγματική εξόντωση των κοπαδιών και για κίνδυνο εξάπλωσής της σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή: «Το τελευταίο εξάμηνο παρατηρούμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για 234 εστίες και 301 θανάτους ζωντανών, από την ασθένεια. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Θράκης της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου που σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα όλες οι περιοχές από την εξάπλωση αυτής της ασθένειας. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται και ο «ερχομός» ενός κουνουπιού ακόμα πιο ανθεκτικού σε υγρασίες και υψηλές θερμοκρασίες, με τον φόβο για γρήγορη εξάπλωση, να είναι μεγάλος.

Η ως τώρα διαδικασία πρόληψης μέσω των ψεκασμών που τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει, δεν επαρκεί, για αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητούμε την έγκριση για πρόγραμμα εμβολιασμού των ζώων για την άμεση προστασία τους, όπως εφαρμόζεται στην Ισπανία. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρειαστεί να επιδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την ΕΕ και χρειάζεται μια κάποια διαδικασία σύνταξης του φακέλου, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες και γρήγορες κινήσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκαιρα».

Κατόπιν όλων αυτών ο βουλευτής Λάρισας κ. Κέλλας ρωτά τον υπουργό: «Σε ποιες κινήσεις προσανατολίζεται το Υπουργείο, ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια και στις άλλες περιοχές, κάτι που αν συμβεί θα έχει οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους κτηνοτρόφους μας, όσο και για τα ταμεία του κράτους και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1