ΟΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Απαλλάξτε μας από τον φόρο στα ακίνητα»

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2014 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:38

 «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπως μας είχατε διαβεβαιώσει κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου δηλαδή τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα δεν θα υπόκεινται γενικά σε καμία φορολογική επιβάρυνση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους ή υποσημειώσεις».

Αυτά αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση προς τον πρωθυπουργό και όλα τα πολιτικά κόμματα η Πανελλήνια Συνεταιριστική Ένωση Πτηνοτρόφων Παραγωγών και η Κεντρική Κλαδική Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτροφικών Προϊόντων, ενώ ζητούν εναλλακτικά «την απαλλαγή από τον φόρο όσων χρησιμοποιούν τα αγροτικά κτίσματα ως εργαλεία δουλειάς τους».

Αναλυτικότερα οι πτηνοτρόφοι υποστηρίζουν τα εξής: «Μετά την ανακοίνωση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στο TAXIS – NET διαπιστώσαμε με κατάπληξη μία ωμή φορολογική βαρβαρότητα που πλήττει καίρια τους πτηνοτρόφους παραγωγούς που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στα φορολογικά χρονικά της χώρας με την άδικη επιβολή υπερβολικής φορολόγησης στη συνολική ακίνητη περιουσία τους. Περισσότερο εξοργίζει ο κυνικός εμπαιγμός σε βάρος τους, αφού είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση του κλάδου και είχε νομοθετηθεί η απαλλαγή των πτηνοτροφικών κτισμάτων από κάθε φορολογία ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα είχε γίνει κοινά αποδεκτό και είχαν ανακοινωθεί διαβεβαιώσεις ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα θα απαλλαγούν ολοκληρωτικά, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας διότι αποτελούν παραγωγικό κεφάλαιο και τέτοια φορολογία αυξάνει το κόστος παραγωγής, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πτηνοτροφίας και οδηγεί σε αφανισμό τον κλάδο. Τελικά διαπιστώνεται ότι η απαλλαγή ισχύει μόνο για τον κύριο φόρο, ενώ επιβάλλεται για τον συμπληρωματικό. Επισημαίνεται ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα είχαν απαλλαγεί από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε το έτος 2011 σε έκτακτες συνθήκες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ δεν θεσμοθετείται ανάλογη απαλλαγή σήμερα που η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη. Σήμερα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι πτηνοκτητρόφοι επιβαρύνονται πέραν των δυνάμεών τους και της φορολογικής τους δυνατότητας αντί να ελαφρυνθούν, αθροιστικά τόσο για την αστική τους περιουσία όσο και για τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν και επιπλέον για τα πτηνοκτηνοτροφεία, τις αποθήκες και γενικά βοηθητικούς χώρους των εκμεταλλεύσεών τους. Αυτό συμβαίνει διότι η επιφάνεια των παραγωγικών κτισμάτων είναι μεγάλη με αποτέλεσμα προσδιορίζονται μεγάλες αξίες, να ξεπερνούν το ύψος των 300.000 ευρώ και να υπόκεινται σε κλιμακωτό συμπληρωματικό φόρο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως μας είχατε διαβεβαιώσει κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου δηλαδή τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα δεν θα υπόκεινται γενικά σε καμία φορολογική επιβάρυνση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους ή υποσημειώσεις. Εναλλακτικά προτείνεται απαλλαγή από τη φορολογία ακινήτων στους αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς, οι οποίοι ιδιοχρησιμοποιούν τα παραπάνω αγροτικά κτίσματα ως εργαλεία δουλειάς τους όπως ισχύει για τα νομικά πρόσωπα που απαλλάσσονται αντίστοιχα από ανάλογη φορολογία».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass