Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2021 19:07

Με σχέδιο η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια

Σπ. Λιβανός: Στόχος μας η δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας καλλιεργητών με σεβασμό στο περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αρωγός σε καινοτόμες πρακτικές, όπως αυτή που προωθούν η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και ο Συνεταιρισμός ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ για μετάβαση από τον καπνό στη στέβια, τόνισε ο υπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, σε ομιλία του στο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με θέμα το πρόγραμμα «Νέα γη- μετάβαση από τον καπνό στη στέβια».

Οι καλλιέργειες καπνού και στέβιας ομοιάζουν τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την περίοδο καλλιέργειας, τη φύτευση σε σπορεία και τη μετέπειτα μεταφύτευσή τους στο χωράφι, όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές και ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα σε πρώην καπνοχώραφα στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι η μετάβαση θα γίνει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο με τη χρήση μεθόδων αναγεννητικής γεωργίας, που είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι το οποίο είναι και το βασικό ζητούμενο την εποχή της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Λιβανός επισήμανε τον κίνδυνο η μείωση της παραγωγής της ποικιλίας Μπασμά να προκαλέσει απομάκρυνση των αγορών από τη χώρα μας και γι’ αυτό σημείωσε ότι η έξοδος των καλλιεργητών από την καλλιέργεια του καπνού και η μετατόπισή τους στη στέβια θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και αφού υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Λιβανός πρότεινε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας από εκπροσώπους της εταιρείας και του συνεταιρισμού, αλλά και στελέχη και εκπροσώπους του Υπουργείου, που σε συνεργασία θα παρακολουθούν την πορεία του προγράμματος μετάβασης από τον καπνό στη στέβια. Στόχος αυτού του προγράμματος, είπε, πρέπει να είναι να βοηθήσουμε τους παλιούς παραγωγούς να προσαρμοστούν και τους νέους να αυξήσουν την παραγωγή τους. Τέλος, εξέφρασε την ευχή αυτή η πορεία που ξεκινά η συνεργασία της «Παπαστράτος» με τη «Στέβια Ελλάς» να είναι μια αναγεννητική πορεία για όλους.

 

Δωρεάν webinars για επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα

Από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Με αφορμή την εκπόνηση έξι νέων σχημάτων πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και με σκοπό την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνει έξι (6) δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars). Τα webinars απευθύνονται σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσθέσουν αξία στο προϊόν τους, να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές και να συμβάλουν στην βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών, πιστοποιώντας τα προϊόντα τους, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα. Τα δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια θα διεξαχθούν το διάστημα 20-29 Σεπτεμβρίου και οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν θα ενημερωθούν από εξειδικευμένα στελέχη του οργανισμού για τα οφέλη και τη διαδικασία πιστοποίησης των αγροτικών τους προϊόντων. Τα έξι νέα πρότυπα, που εντάσσονται στη σειρά «ΑGRO» αφορούν: Πιστοποιημένο χοιρινό κρέας (AGRO 8) Δωρεάν σεμινάριο τη Δευτέρα 20/9 στις 10.00, Προϊόντα προστατευόμενων περιοχών δικτύου Natura 2000 (AGRO 9), Δωρεάν σεμινάριο την Τρίτη 21/9 στις 10.00, Τοπικά προϊόντα (AGRO 10) Δωρεάν σεμινάριο την Τετάρτη 22/9 στις 10.00, Προϊόντα από κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής (AGRO 11) Δωρεάν σεμινάριο την Δευτέρα 27/9 στις 10.00, Προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας θαλάσσιας εκτροφής και λιμνοθαλασσών (AGRO 12) Δωρεάν σεμινάριο την Τρίτη 28/9 στις 10.00, Μεταποιημένα προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (πρότυπο AGRO 2-5), Δωρεάν σεμινάριο την Τετάρτη 29/9 στις 10.00 Συμμετοχή στο https://simataagro.elgo.gr/.

 

Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών, μέσω έκδοσης οικοδομικής άδειας και συμβολικό πρόστιμο, εγκρίσεις εγκαταστάσεων σε χορτολιβαδικές ή δασώδεις εκτάσεις, που ανήκουν σε περιοχές όπου υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες και απλοποίηση ίδρυσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, προβλέπει νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες για σχόλια και για παρατηρήσεις. Το πρόβλημα των αυθαιρέτων κατασκευών σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και γενικότερα του πολεοδομικού καθεστώτος λειτουργίας τους, που υπολογίζεται ότι αφορά πάνω από το 50 έως 60% των μονάδων παραγωγής έχει αναδειχθεί και εκκρεμεί η επίλυση του πάνω από δέκα χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα γίνει νομοθετική αντιμετώπιση του.Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ
«Με το νέο σχέδιο νόμου, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ, είναι να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50%-60%, καθώς και η μείωση των συντελεστών κόστους παραγωγής. Συνέπεια αυτών θα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητα και η βελτίωση εν γένει του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και κατά την εφαρμογή του Ν. 4056/2012, η γραφειοκρατία και τα αυστηρά πλαίσια του νόμου που καθόριζαν μέχρι σήμερα την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όχι μόνο δε διευκόλυναν την όλη διαδικασία, αλλά αποθάρρυναν τους νέους κτηνοτρόφους και τους εν ενεργεία από κάθε προσπάθεια για νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων».

 

Αρχές Οκτωβρίου η νέα πρόσκληση για τους Νέους Αγρότες

Στο εθνικό τυπογραφείο οδηγείται τις επόμενες ημέρες, η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του υπομέτρου 6.1 «Νέοι Γεωργοί». Η νέα πρόσκληση των Νέων Αγροτών, ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα του μεταβατικού ΠΑΑ που ενεργοποιείται. Τα άλλα δύο πολυαναμενόμενα μέτρα, δηλαδή τα Σχέδια Βελτίωσης και οι βιολογικές καλλιέργειες, μετατίθενται για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με την «ΥΧ» «η Περιφέρεια Θεσσαλίας θέτει δύο βαθμολογικά κριτήρια, με βάση την προτεραιοποίησή της για τους παραγωγικούς τομείς. Την υψηλότερη βαθμολογία λαμβάνουν οι τομείς της ζωικής παραγωγής (γάλα, κρέας) ή/και της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών. Ακολουθούν με την ίδια βαρύτητα οι τομείς των φυτών μεγάλης καλλιέργειας (σιτηρά, βαμβάκι, οσπριοειδή, ζαχαρότευτλα, κτηνοτροφικά φυτά, ψυχανθή, φαρμακευτικά-αρωματικά) ή/και των οπωροκηπευτικών ή/και των ανθοκομικών φυτών και τέλος οι τομείς της μελισσοκομίας ή/και των ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, φυτών.

 

Eντονο λαρισινό χρώμα στη Διεπαγγελματική Φέτας

Επεισοδιακή ήταν η πρόσφατη γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, που διεξήχθη στον Τύρναβο, καθώς από τη διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Δ.Σ. αποχώρησαν εκπρόσωποι του ΣΕΚ και της ΠΕΚ κι άλλων οργανώσεων, οι οποίοι επιθυμούσαν να κατατεθούν πρώτα τα στοιχεία αντιπροσωπευτικότητας, ως προς την παραγωγή γάλακτος των φορέων, αλλά και να μη συμμετέχουν στη Διεπαγγελματική, όσοι κατηγορούνται για νοθεία στη φέτα. Ωστόσο στην επαναληπτική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, από τους 33 συνολικά εκπροσώπους ψήφισαν οι 19 και ενέκριναν ομόφωνα το 9μελές Δ.Σ. που θα συνεδριάσει προσεχώς για να κατανείμει ρόλους. Στη νέα διοίκηση υπάρχει έντονο λαρισινό χρώμα, καθώς συμμετέχουν ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων ο Γιάννης Γκουρομπίνος, από την ΠΕΚ ο Μιχάλης Τζιότζιος, ενώ από την Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων ο Νίκος Τάχας. Σε δηλώσεις τους πάντως οι περιφερειάρχες που παρευρέθηκαν στην πρόσφατη συνέλευση, Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, όπως και η πρώην υφυπουργός Φ. Αραμπατζή ανέφεραν ότι «οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν νομότυπες κι από δω και πέρα χρειάζεται δουλειά για να εφαρμοστεί ο νόμος για την προστασία της φέτας».

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass