Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜ. ΓΕΛΑΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

Εγκαίρως... μέτρα για να μην χαθούν κοπάδια

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2014 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:44

 

Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, με αφορμή τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού αιγοπροβάτων σε πλήθος περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα της περιοχής μας αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα για τον κτηνοτροφικό κόσμο, του οποίου το εισόδημα τα τελευταία χρόνια δέχεται απανωτά χτυπήματα λόγω των μνημονιακών πολιτικών, των φορολογικών μέτρων, την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, τη μη πληρωμή της εξισωτικής αποζημιώσεις και τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στη συνέλευση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον Τύρναβο, από τον πρόεδρο και τον αρμόδιο κτηνίατρο, είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος ο καταρροϊκός πυρετός να προσβάλει κοπάδια κτηνοτρόφων της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της χωρικής εξάπλωσης της νόσου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναδείξει το ζήτημα και έχουν καταθέσει ερωτήσεις στις 17.06.14 και στις 24.07.14 στον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού αιγοπροβάτων, ζητώντας να συγκροτηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή του. Το ΥΠΑΑΤ απέφυγε να απαντήσει, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει αποτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος για την οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή αλλά και χωρίς να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αντίστοιχων προβλημάτων.

Παρά το γεγονός ότι χάθηκε αδικαιολόγητα πολύτιμος χρόνος, είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας, η οποία έχει πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους και η θνησιμότητα σε ένα κοπάδι κυμαίνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά (80%).

Για να επιτευχθεί ο έλεγχος της νόσου πρέπει να γίνει:

- Καταπολέμηση του εντόμου με τη συγκρότηση συνεργείων ψεκασμού την κατάλληλη εποχή και πριν να δημιουργηθεί το πρόβλημα.

 - Αιματολογικός έλεγχος των βοοειδών που είναι φορείς και δεξαμενές του ιού χωρίς τα ίδια να νοσούν.

-Ψεκασμός του ζωικού κεφαλαίου συγχρονισμένα σε ολόκληρες περιοχές και σε όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

- Πρόσληψη κτηνιάτρων οι οποίοι θα εφαρμόζουν το πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού.

- Αποζημίωση και οικονομική στήριξη σε κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν ή θα παρουσιάσουν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού», κατέληξε ο βουλευτής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1