Πληρωμή της προκαταβολής επιδότησης

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2021 15:40

Από σήμερα θα είναι διαθέσιμη η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης έτους 2021, ύψους 633.434.763,44 ευρώ σε 521.657 δικαιούχους, καθώς χθες το απόγευμα ξεκίνησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σταδιακά η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών.


Υπενθυμίζεται ότι Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 υπέβαλαν 671.061 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.459 με αξία δηλούμενων δικαιωμάτων 948.305.791,38 ευρώ. Στη Θεσσαλία οι δικαιούχοι είναι περίπου 70.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν κυρίως με τους βοσκοτόπους, η τελική-πραγματική πληρωμή θα γίνει με την εκκαθάριση τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και του εθνικού αποθέματος.
Επισημαίνεται ότι, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων καταχωρούνται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ. Για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (210-880.2000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ
Πέντε σημαντικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει η νέα τροποποιημένη ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις αφορούν τα εξής:
1. Αντιμετώπιση της υπέρμετρης και σε ορισμένες περιπτώσεις αδικαιολόγητης αύξησης του αριθμού των δηλωθέντων αμνοεριφίων.
Αυτό οδηγούσε σε αντίστοιχη υπέρμετρη απαίτηση δημοσίων εκτάσεων και άρα ανάλογη απαίτηση σε ποσά από το εθνικό απόθεμα.
Επιπλέον, είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη διαθέσιμων δημόσιων εκτάσεων για κατανομή και παρακράτηση μεγαλύτερων ποσών από το σύνολο των αγροτών της χώρας.
Καθώς οι απαιτήσεις βόσκησης για τα νεαρά αμνοερίφια είναι πολύ μικρότερες από των ενηλίκων, διατηρείται η αντιστοιχία κατανομής έκτασης για κάθε ενήλικο ζώο (0.15 ΜΜΖ ανά ζώο μεγαλύτερο 1 έτους), ενώ μειώνεται η αντίστοιχη αναλογία για τα νεαρά ζώα (κάτω του έτους) στο 1/3 δλδ. 0.05 ΜΜΖ ανά ανήλικο ζώο.
2. Αποτρέπεται η υπέρμετρη αύξηση των απαιτήσεων σε δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων, από κτηνοτρόφους που παίρνουν δικαιώματα εθνικού αποθέματος με πολυετή συμβόλαια ιδιωτικών εκτάσεων και το επόμενο έτος αιτούνται δημόσιες εκτάσεις.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρείται από την κατ΄ έτος απαίτηση δημόσιας κατανομής.
Με την παρέμβαση αυτή, απελευθερώνονται προς διάθεση στους κτηνοτρόφους περισσότεροι δημόσιοι βοσκότοποι συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου μας για το 2022 για παύση εφαρμογής της «τεχνικής λύσης».
3. Επικαιροποιούνται και εξορθολογίζονται οι συντελεστές κατανομής σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Η χρήση των συντελεστών κατανομής που είχε παραμείνει η ίδια από το 2015, με βάση τα δηλούμενα ζώα και εκτάσεις εκείνης της χρονιάς, δημιουργούσε σοβαρές στρεβλώσεις στη δίκαιη κατανομή καθώς τα αντίστοιχα στοιχεία εκτάσεων και ζώων σε περιφέρειες της χώρας είχαν μεταβληθεί σημαντικά.
4. Διαμορφώνονται συνθήκες ίσης μεταχείρισης μεταξύ των κτηνοτρόφων που δικαιούνται κατανομή μέσω της «τεχνικής λύσης» εκτός της περιφέρειάς τους, οι οποίοι θα λαμβάνουν πλέον εκτάσεις με βάση έναν ενιαίο συντελεστή.
Μέχρι πρότινος, ένας κτηνοτρόφος που χρειαζόταν να πάρει κατανομή εκτός της περιφέρειας της έδρας εκμετάλλευσής του, λάμβανε για τον ίδιο αριθμό ζώων και έκτασης έως και τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με έναν συνάδελφό του κτηνοτρόφο που λάμβανε κατανομή από άλλη περιφέρεια. Εφεξής, με τη νέα ΚΥΑ τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν θα υφίστανται.
5. Διασφαλίζονται η ορθή και δίκαιη κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων σε εκείνους που πραγματικά παράγουν.
Επιβάλλονται μειώσεις στις εκτάσεις κατανομής βοσκοτόπων, όταν στον επιτόπιο έλεγχο καταγραφεί αδικαιολόγητη μείωση ζωικού κεφαλαίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass