Προβληματισμός για λειψές προκαταβολές

Για ενισχύσεις και αποζημιώσεις παραγωγών

Δημοσίευση: 08 Νοε 2021 19:12

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν σε όλη τη χώρα οι καταγγελίες παραγωγών για τις περικοπές των επιδοτήσεων που έλαβαν και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Στο στόχαστρό τους καταρχήν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά και τις προβληματικές πληρωμές με την

προκαταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης, οι οποίες σχετίζονται είτε με τον μηδενισμό πολλών αγροτεμαχίων από την πληρωμή, είτε με την απαγόρευση με αναδρομική ισχύ των δικαιωμάτων του Εθνικού Αποθέματος, αλλά κυρίως με το μπάχαλο που δημιουργήθηκε από την κατανομή των βοσκοτόπων. Οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, μετά την οπισθοχώρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την κατακραυγή του αγροτικού πληθυσμού, είναι η διασταύρωση των αγροτεμαχίων από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 21 και την ΑΑΔΕ να γίνει με βάση τον ΑΦΜ του παραγωγού και όχι με το ΑΤΑΚ κάθε αγροτεμαχίου. Όσον αφορά στο πρόβλημα με τα βοσκοτόπια σε επίπεδο νομού Λάρισας, αρκετοί κτηνοτρόφοι τιμωρήθηκαν με μείωση ή και ολική περικοπή από τις επιδοτήσεις, επειδή έχασαν ζώα ή τα νεαρά που αγόρασαν, εξαιρέθηκαν από το σύστημα. Απόδειξη της σύγχυσης που επικρατεί πάντως στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι ενώ όλοι αναρωτιούνται «πώς γίνεται η Κρήτη να παρουσιάζει περισσότερα βοσκοτόπια απ’ ό,τι ολόκληρη η χώρα, οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι, έχοντας στο πλευρό τους και βουλευτές της ΝΔ κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η Πολιτεία να κινείται με τη λογική …μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά».
Όσον αφορά τις προκαταβολές για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός την άνοιξη σε μία σειρά από αγροτικά προϊόντα που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ την περασμένη Πέμπτη και εδώ τα παράπονα δεν λείπουν, αφού αρκετοί διαμαρτυρήθηκα στη στήλη, τονίζοντας ότι «δεν έλαβαν καθόλου ή ήταν κουτσουρεμένη η συγκεκριμένη αποζημίωση». Προσπάθησαν δε, να επικοινωνήσουν με τον ΕΛΓΑ για να μάθουν τι συμβαίνει, αλλά μάταια.
Η «Ε» επικοινώνησε με στελέχη του ΕΛΓΑ, οι οποίοι την Παρασκευή, αλλά και σήμερα Δευτέρα, θα επεξεργαστούν τα στοιχεία πληρωμών των προκαταβολών και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να δώσουν -με αριθμούς και συγκεκριμένα στοιχεία- μία πρώτη εικόνα των προκαταβολών. Η πληρωμή αφορούσε κυρίως τα κεράσια, για τα οποία δεν είχε δοθεί προκαταβολή καθώς αναμένονταν τα πορίσματα, και ανέρχεται σε 50% επί του πορίσματος, εντός κανονισμού ΕΛΓΑ. Επιπλέον, πληρώθηκαν βερίκοκα και δαμάσκηνα, αλλά μόνο όσα έχουν πάρει οριζόντια προκαταβολή, βάση αποκλειστικά της αναγγελίας στα τέλη Μαρτίου. Πρόκειται για εκκαθάριση σε προσέγγιση του 40% επί του πορίσματος. Διευκρινίζεται ότι θα υπάρξουν άλλες δύο πληρωμές, τέλος Νοεμβρίου και τέλος του έτους. Η αναστάτωση στις τάξεις των παραγωγών φαίνεται ότι προήλθε από την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ που μιλούσε για προκαταβολές ύψους 40%. Αποδεικνύεται ότι το ποσοστό αυτό αφορά τις δύο ζώνες που δημιούργησε ο ΕΛΓΑ με τα ποσοστά ζημιών σε 60 και 85% και όχι την εξατομικευμένη ζημιά και το ποσό που ανέμενε, ως αποζημίωση, ο παραγωγός. Το επόμενο διάστημα, οπότε και θα εκδοθούν τα πορίσματα, οι προκαταβολές και η εκκαθάριση θα γίνουν επί πραγματικών δεδομένων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass