Διαμαρτυρία μηλοπαραγωγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2021 15:00

Κάλεσμα σε αγρότες που πλήττονται από την απόφαση της Κυβέρνησης να εξαιρέσει από τη συνδεδεμένη ενίσχυση τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα να συμμετάσχουν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 7 το βράδυ στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά, απευθύνουν η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς.


Η πρόταση που θα συζητηθεί στη σύσκεψη είναι η κλιμάκωση της κινητοποίησης και η κάθοδος με λεωφορεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συνάντηση με τον Υπουργό και δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι θα ενταχθούν τα μήλα στην ενίσχυση για τον κορονοϊό και δεν θα κοπεί η συνδεδεμένη ενίσχυση. «Είμαστε σε επικοινωνία με όλες τις περιοχές στην Ελλάδα που παράγουν τα αντίστοιχα προϊόντα, ώστε η κινητοποίηση να έχει πανελλαδική εκπροσώπηση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.
Αναλυτικότερα το αγωνιστικό κάλεσμα: Η ΕΟΑΣΝΛ χαιρετίζει τους αγρότες του Τυρνάβου, οι οποίοι με δεκάδες τρακτέρ πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Οι αγρότες του Τυρνάβου ανέδειξαν με τη δυναμική παρουσία τους, την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν λύσεις στα αιτήματά τους και να αναγκάσουν την Κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία απέναντί τους. Κοροϊδία ότι θα δινόταν το 40% των προκαταβολών των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες για τον παγετό ως τέλη Ιουλίου. Φτάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου και δεν έχουν πάρει εκατοντάδες αγρότες της περιοχής τις προκαταβολές. Τώρα με ένα άρθρο στο νομοσχέδιο για τις σταυλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, η Κυβέρνηση μεταθέτει ως τέλος του χρόνου την ημερομηνία καταβολής των προκαταβολών, ενώ υποτίθεται ότι τέλος του χρόνου θα γινόταν η συνολική εξόφληση της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε άμεσα, αυτήν την εβδομάδα, την καταβολή του 40% της προκαταβολής και μέχρι τέλους του χρόνου να πληρωθεί το σύνολο της αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους. Άμεσα αλλαγή τού αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση όταν χρειάζεται. Να αποζημιωθούν με το ποσό που αντιστοιχεί όλες οι υπερπρώιμες ποικιλίες που τις αποζημιώνουν με πολύ λιγότερα χρήματα ως πρώιμες. Μείωση του κόστους παραγωγής εδώ και τώρα! Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες. Η απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιου στην ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλη για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα έχει δημιουργήσει οργή και αγανάκτηση στους αγρότες της Αγιάς. Παίρνουν από την τσέπη των παραγωγών χιλιάδες ευρώ με μια απόφαση και μας «δουλεύουν ψιλό γαζί» να μπούμε ηλεκτρονικά να κάνουμε τα παράπονά μας και να τους «πείσουμε». Λες και δεν είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να κόψει τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε συγκεκριμένα προϊόντα. Λες και δεν ξέρει η Κυβέρνηση τι σημαίνει αυτό για τους παραγωγούς και θέλει να «πειστεί». Απέφυγε να απαντήσει, κοινώς έκανε την «πάπια» για ποιους λόγους εξαιρούνται τα μήλα Αγιάς από την ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Καμιά απάντηση...
Και η ανακοίνωση καταλήγει: Εμείς έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να νικάμε. Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε τετελεσμένες αποφάσεις που μας οδηγούν έξω από την παραγωγή και τις οικογένειές μας στην εξαθλίωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PERIFREIA AIUELOMIXLI
INTERCOMM FOODS
PERIFEREIA THESSALIAS 20-12
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1