«Δεν ανακουφίζονται οι κτηνοτρόφοι από τα οξυμένα τους προβλήματα»

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2021 16:20

Για ένα νομοσχέδιο «που έρχεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από όξυνση προβλημάτων βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων, όπως την αλματώδη αύξηση κόστους παραγωγής πάνω από 60% και τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρελαίο κίνησης», έκανε λόγο μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σχετικά με τις ρυθμίσεις για την ίδρυση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.


Παράλληλα υπενθύμισε πως οι κτηνοτρόφοι είναι σε αναβρασμό λόγω της αναδρομικής εφαρμογής της ΚΥΑ για την κατανομή βοσκοτόπων, τονίζοντας επίσης πως «η Κυβέρνηση τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο που δεν εφαρμόστηκε -εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις- γιατί η εφαρμογή του θα οδηγούσε στο κλείσιμο τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας. Έτσι το 20% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που κυρίως αφορά εντατικές και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, αδειοδοτήθηκε, ενώ μέχρι σήμερα, είπε, δίνονταν διαδοχικές παρατάσεις και οι κτηνοτρόφοι διατηρούσαν τους στάβλους τους χωρίς αδειοδότηση και χωρίς επιπτώσεις». Μίλησε για την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης που ακολουθεί και αυτή η Κυβέρνηση και ουσιαστικά «το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των χρήσεων γης, αποτελούν προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων και ιδιαίτερα σε τομείς όπως ΑΠΕ, τουρισμού, κατασκευών κ.ά.». Στάθηκε στον «γολγοθά γραφειοκρατικών ενεργειών» που απαιτείται με τσουχτερά παράβολα για τις αντιρρήσεις που αφορούν στις αμοιβές ιδιωτών που ανάλογα με τα στρέμματα, το ύψος των ποσών αγγίζουν χιλιάδες ευρώ. «Οι διατάξεις που φέρνετε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνεπάγονται τη διαιώνιση του χαρατσώματος και της ομηρίας των κτηνοτρόφων, ακόμη και εκείνων με πρόχειρα καταλύματα, που ισχυρίζεστε ότι δίνετε λύση, γιατί την ώρα που νομιμοποιείτε ως Κυβέρνηση, με βάση τις στρατηγικές σας επιλογές και εσείς, όπως και οι προηγούμενες, τις ανεμογεννήτριες μέσα στα δάση, με χιλιάδες τόνους μπετόν, ζητάτε της Παναγιάς τα μάτια από έναν αιγοπροβατοτρόφο που δίνει αγώνα επιβίωσης και μάλιστα το πουλάτε ως εκδούλευση ότι δήθεν τον διευκολύνετε. Όταν για να εγκριθεί το μαντρί εξακολουθούν να απαιτούνται μια στοίβα δικαιολογητικά και μελέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμείς λέμε ότι η έγκριση των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων πρέπει να γίνεται μόνο με την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση και όλη η διαδικασία πρέπει να γίνεται από τις κρατικές υπηρεσίες που πρέπει να στελεχωθούν κατάλληλα με μόνιμο προσωπικό και χωρίς επιβάρυνση των κτηνοτρόφων», τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης και επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στα δασαρχεία, αλλά και τις πολεοδομίες των Δήμων με την έλλειψη προσωπικού.
Καταλήγοντας είπε πως πρέπει «να υπάρξουν μέτρα για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων, να δώσουν ανάσα στα συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματά τους, όπως, μεταξύ άλλων, το αφορολόγητο πετρέλαιο, τη γενναία μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, την επιδότηση ζωοτροφών, την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, αλλά και, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για τις οποίες η Κυβέρνηση ζητά παράταση στις καταβολές τους. Θα έπρεπε να έχετε ήδη εξοφλήσει στο 100% τις αποζημιώσεις, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν μπει στη νέα καλλιεργητική περίοδο, οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν έχουν πάρει φράγκο», σημείωσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass