Βιολογικό τσίπουρο-κρασί στο Μεγ. Μοναστήρι

Οι προσδοκίες, οι στόχοι και οι προβληματισμοί ενός 24χρονου νέου αγρότη, του Χρ. Καλτσουνά, που αισιοδοξεί για το μέλλον της βιοκαλλιέργειας

Δημοσίευση: 22 Νοε 2021 19:20

Του Γ. Ρούστα

Με προίκα τα 25 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων που του μεταβίβασε ο πατέρας του Γιώργος, με εφόδια τις σπουδές του που πραγματοποίησε στα logistics και με όραμα να λειτουργήσει ένα μικρό σύγχρονο οινοποιείο, ο 24χρονος Χρήστος Καλτσουνάς, από το Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας, ξεκινά τη δική του επαγγελματική πορεία στον πρωτογενή τομέα. Μία συνειδητή απόφαση, καθώς η ενασχόλησή του από μικρή ηλικία με τους αμπελώνες της οικογένειας, εξελίχθηκε σε μεράκι και αγαπημένη συνήθεια.
Ο Χρήστος Καλτσουνάς μας μίλησε για τις προσδοκίες που έχει ως νέος παραγωγός, αλλά και τις ανησυχίες του για τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει: Εχω καταθέσει φάκελο για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και ελπίζω να ενταχθώ σε αυτό, για να με βοηθήσει στα πρώτα μου βήματα και να επενδύσω στην οινοποιήσιμη αμπελοκαλλιέργεια, που με κόπο και μεράκι διαθέτει η οικογένειά μου. Η παραγωγή είναι βιολογική κι έτσι θα συνεχίσει και ας μην πληρώνει η αγορά την ποιοτική διαφορά σε σχέση με τη συμβατική κι ας είναι τα έξοδα περισσότερα. Εξάλλου, η κλιματική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια, πόσο δε μάλλον σε κάποιον που ξεκινά τώρα να επενδύει στη γη του. Ακόμη, επειδή τα κρασιά και το τσίπουρο που παράγουμε στην παρούσα φάση τα διαθέτουμε σε φίλους και γνωστούς, μας ενδιαφέρει η ποιότητα, η γεύση, να χτίσουμε μία διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους».
Ο Χρήστος Καλτσουνάς προσδιορίζει τους επόμενους στόχους του: «Δεν είναι μεγάλοι, αλλά νομίζω είναι ρεαλιστικοί. Προτεραιότητα η περαιτέρω κατάρτισή μου, σε θέματα οινολογίας. Οι σπουδές μου στα logistics θα βοηθήσουν στο διοικητικό κομμάτι της επιχείρησής μου και στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά σίγουρα απαιτείται μία εξειδίκευση, κατάρτιση σε μία σχολή οινολογίας. Η αρχική μου έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μία έλλειψη ενημέρωσης στο κομμάτι αυτό στη χώρα μου, αν και η οικογένειά μου συνεργάζεται χρόνια τώρα με οινολόγο και χημικό. Δεν ξέρω αν θα έχω τη δυνατότητα να σπουδάσω στην Ελλάδα ή θα πρέπει να βγω στο εξωτερικό». Επόμενος στόχος για τον νεαρό παραγωγό, να αποκτήσει ένα μικρό διαχειρίσιμο οινοποιείο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην οικογένεια να εμφιαλώσει με ετικέτα τα κρασιά που παράγει και να εκμεταλλευτεί την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Καλτσουνά ακολουθεί όλες τις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, χρησιμοποιεί drone για τους ψεκασμούς, ενώ διαθέτει και το δικό της αποστακτήριο για την απόσταξη τσίπουρου.
Κλείνοντας στο ερώτημά μας «Τι θα ζητούσε από την Πολιτεία», ο Χρήστος Καλτσουνάς ήταν λακωνικός: «Σαφώς η αγορά είναι άναρχη, υπάρχει αδικία ως προς τη διανομή των επιδοτήσεων, ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα αυξανόμενα προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής και την κλιματική κρίση. Εάν όμως η Πολιτεία θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των παραγωγών που επενδύουν στη γη, επιμορφώνονται διαρκώς και δείχνουν φιλοπεριβαλλοντική διάθεση, νομίζω ότι το μέλλον θα είναι ευοίωνο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass