Παραμένουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για μήλα, ντομάτα και καρπούς με κέλυφος;

ΥΠΕΡ ΤΑΧΘΗΚΕ Ο ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ - ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ, ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ 2023 - 2027

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2021 19:19

Του Νίκου Γουργιώτη

Τη διατήρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη 13η Συνδιάσκεψη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Λαμία.
Η δήλωσή του αυτή έρχεται ύστερα από πολλές αντιδράσεις αγροτών πολλών περιοχών της χώρας που στηρίχθηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων (ακόμη και της κυβέρνησης), από ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και από συνεταιρισμούς, και είχαν να κάνουν με τη διαφαινόμενη, μετά την 9η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στις 12 Νοεμβρίου στην Κοζάνη, παύση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη βιομηχανική ντομάτα, στο μήλο, στο κάστανο, στο αμύγδαλο, στο καρύδι, στο φιστίκι και στο φουντούκι. Παύση η οποία προτάθηκε τότε, και συνεχίζει να αποτελεί πρότασή τους, από την ομάδα καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την ιδιωτική εταιρεία συμβούλων ΛΚΝ Ανάλυσις που έχουν αναλάβει για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον αγροτικό στρατηγικό σχεδιασμό της περιόδου 2023 – ‘27.


Την πρόταση είχε παρουσιάσει η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ» (15 Νοεμβρίου) αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Συνδιάσκεψης της Κοζάνης, όπου υπήρξε η καθολική αντίδραση των θιγόμενων παραγωγών προς τη σκέψη και μόνο ότι αυτές οι ενισχύσεις μπορεί να κοπούν.
Με τη δήλωσή του αυτή ο υπουργός σαφώς (και εντελώς ξαφνικά αφού μέχρι πρότινος έλεγε πως όποιος διαφωνεί με την εν λόγω πρόταση θα πρέπει να έχει και βάσιμη επιχειρηματολογία) φαίνεται να διαχωρίζει τη θέση του από τους συμβούλους του της «ΛΚΝ Ανάλυσις» και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κάτι που θα αποδειχθεί άλλωστε αν είναι όντως έτσι ως το τέλος του μήνα όταν και η χώρα μας θα καταθέσει το δικό της στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ 2023 – 2027.
Η 13η Συνδιάσκεψη έγινε υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου και ολοκληρώθηκε μ’ αυτή ο κύκλος των περιφερειακών διαβουλεύσεων. Ως τις 10 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και στις 15 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση.
Το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τη Συνδιάσκεψη της Λαμίας τη Δευτέρα αναφέρει:
«Ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, το ΥπΑΑΤ έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις και σε επιπλέον μεταρρυθμιστικές εξειδικεύσεις. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το ΥΠΑΑΤ έχει υιοθετήσει σειρά εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα ιστορικά δικαιώματα, τους ορισμούς του αγρότη και του νέου γεωργού, την αναδιανεμητική ενίσχυση και τα οικολογικά σχήματα. Στην ίδια λογική υπάγονται και η αναδιοργάνωση των τρόπων κατανομής των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός “ο πρωτογενής τομέας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο” και πρόσθεσε: “Είναι αναντίρρητο ότι ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται πρώτος από την κλιματική κρίση. Η αύξηση των ζωοτροφών, η πίεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες παραγωγούς. Προς τον σκοπό αυτό και παρά την τεχνοκρατική πρόταση των τεχνικών μας συμβούλων, το ΥΠΑΑΤ προτείνει τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, στηρίζοντας – όπως ήδη έχουμε αναφέρει – τα ψυχανθή, τις ζωοτροφές και την κτηνοτροφία. Με γνώμονά μας τον υποστηρικτικό ρόλο που επιτελούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που περνάμε. Είμαστε βέβαια ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις φορέων και κομμάτων αν κάπου διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση”.
Τέλος ανέφερε ότι με τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής, επιδιώκεται ‘‘η στήριξη των πραγματικών αγροτών, η ενίσχυση των νεοεισερχόμενων, των νέων ανθρώπων που θα εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή των προϊόντων μας, να τα συνδέσουμε με την καινοτομία, με την καθετοποίηση , με τη γαστρονομία, με τον τουρισμό, με τις εξαγωγές. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως κεντρικό πρόσωπο της νέας Ελλάδας, της νέας ανάπτυξης που θα έρθει στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια, τον Έλληνα γεωργό’’».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass