ΜΗΧΑΝΑΤΟΡΕΣ- ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΡΟΣ ΕΒΖ

Δεσμεύσεις αλλιώς δεν μαζεύουμε τεύτλα

* Τι γίνεται με Ολοκληρωμένη-συνδεδεμένη

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2014 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:54

Του Γιώργου Ρούστα

Άμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος πληρωμής της τευτλοπαραγωγής και καταβολή προκαταβολής για να καλύψουν τα έξοδα της συγκομιδής ζητούν από την ΕΒΖ παραγωγοί και μηχανάτορες, σε διαφορετική περίπτωση απειλούν να μην μπουν στα χωράφια τους και να μην βγάλουν τη σοδειά τους. Έτσι η φετινή καμπάνια για την ΕΒΖ ΑΕ, η οποία επίσημα ξεκινά αύριο 4 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ανάψουν στο «φουλ» τα καμίνια της μονάδας στο Πλατύ και θ’ αρχίσουν οι παραδώσεις τεύτλων για την καινούρια παραγωγή ζάχαρης, ξεκινά με προβλήματα με τους παραγωγούς να πιέζουν τη διοίκηση της Βιομηχανίας για συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η αδυναμία των παραγωγών και μηχανατόρων να καλύψουν βασικά έξοδα για την τευτλοεξαγωγή, αλλά και άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων ή καταβολή ενοικίων για χωράφια, εάν δεν λάβουν μεταξύ άλλων, μια ουσιαστική προκαταβολή από τη βιομηχανία, όπως υπήρξε υπόσχεση από τον διευθύνοντα σύμβουλο σε σύσκεψη στις αρχές Αυγούστου, έναντι της παραγωγής που θα παραδώσουν και η περσινή καθυστέρηση (κατά δύο μήνες) στην αποπληρωμή, τους ανάγκασε να συσκεφθούν προχθές στο Πλατύ και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συντονίζουν τη δράση τους.

Έτσι στην προχθεσινή σύσκεψη (στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος των Θεσσαλών μηχανατόρων κ. Θοδ. Δαλακούρας), η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργοστασίου του Πλατέως, με τη συμμετοχή μηχανατόρων από Θεσσαλία, Ημαθία, Σέρρες και Ορεστιάδα, καθώς και τευτλοπαραγωγών από την περιοχή, συμφωνήθηκε ότι αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν, δεν θα προσκομίσουν τεύτλα στη βιομηχανία για την έναρξη της καμπάνιας.

Σύμφωνα με τον κ. Δαλακούρα «η πρόταση του προϊσταμένου της γεωπονικής υπηρεσίας του εργοστασίου, ο οποίος μετέφερε πρόταση της διοίκησης για χορήγηση δίμηνων επιταγών, προς τους τευτλοεξαγωγείς, προκειμένου να προμηθευθούν τα καύσιμα που θα τους χρειαστούν για να γίνει η εξαγωγή των τεύτλων δεν ήταν αρκετή για να αποκλιμακώσει την ένταση, καθώς δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένη υπόδειξη για το ποια εταιρεία εμπορίας καυσίμων θα δεχθεί να μας δώσει πετρέλαιο, γνωρίζοντας ότι θα πληρωθεί μετά από δύο μήνες».

Να σημειωθεί πως στη Θεσσαλία φέτος 17.500 στρέμματα έχουν σπαρθεί με τεύτλα (τα περισσότερα στον νομό Λάρισας), ενώ μετά τις διαρροές του ΥΠΑΑΤ ότι η Ολοκληρωμένη το 2015 θα είναι 30 ευρώ και η συνδεδεμένη θα φθάσει τα 40 ευρώ υπήρξε ένα έντονο ενδιαφέρον νέων παραγωγών. Με τα πισωγυρίσματα όμως της διοίκησης της ΕΒΖ, ο προβληματισμός των παραγωγών παραμένει.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στην ανακοίνωση τους οι τευτλοπαραγωγοί του εργοστασίου Πλατέως επισημαίνουν τα εξής: «Μετά από κοινή γενική συνέλευση των σωματείων παραγωγών, εξαγωγέων άλλα και του τοπικού αγροτικού συλλόγου, αποφασίστηκε να μην προσκομίσουμε τεύτλα στην έναρξη της καμπάνιας λειτουργίας της ΕΒΖ. Τα αιτήματα μας είναι:

1) Άμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος πληρωμής της παραγωγής.

2) Να πληρωθεί επιτέλους το πριμ της ολοκληρωμένης που εκκρεμεί από το 2012.

3) Έγκαιρη ανακοίνωση του τιμολογίου της νέας σεζόν με την προσθήκη του εξαγγελθέντος πριμ συνδεδεμένης αλλά και την επιστροφή του ποιοτικού παρακρατήματος.

4) Να σταματήσει άμεσα η παραπληροφόρηση των παράγωγων που αποτέλεσμα έχει να χαθεί πλήρως η αξιοπιστία της βιομηχανίας στο πρόσωπο των αγροτών και την απαξίωση της καλλιέργειας.

5) Να μειωθούν οι τιμές των εφοδίων και να πληρωθούν έγκαιρα οι προμηθευτές.

6) Να τελειώσει επιτέλους το ιδιοκτησιακό της εταιρίας που βασανίζει εδώ και χρονιά αγρότες κα εργαζομένους και οδηγεί σε αβεβαιότητα τους παραγωγούς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass