Η πολιτική της Ε.Ε. «από το αγρόκτημα στο πιάτο του καταναλωτή (Farm to Fork)

Τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης ανάπτυξης

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2021 18:34

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος,
ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ακούμε όλοι τους επιστήμονες να μας προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της επερχόμενης κλιματική αλλαγής. Παρ’ όλο που υπάρχουν και επιστήμονες που αμφισβητούν τα αποτελέσματα (αυτό είναι φυσικό, καθώς είναι εύκολη η αμφισβήτηση όταν δεν χρειάζεται

να προτείνεις άλλες λύσεις), είναι βέβαιο ότι καλά είναι να πάρουμε τα μέτρα μας για να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις ακόμη και αν δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Η πρόληψη είναι σαφώς ευκολότερη και καλύτερη από τη διόρθωση μετά τη ζημιά. Εδώ η ζημιά είναι ίσως η καταστροφή του Πλανήτη.
Η Ε.Ε. είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια να συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου. Γι’ αυτό ανέπτυξε την πράσινη συμφωνία (Green Deal), που έχει στόχο να δημιουργήσει μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Αυτή η στρατηγική στοχεύει σε μια αειφορική ανάπτυξη που θα ενισχύσει την οικονομία, θα βελτιώσει την υγεία των πολιτών και την ποιότητα ζωής τους, θα φροντίζει το περιβάλλον και δεν θα περιθωριοποιεί κανέναν. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω υποκατάστασης της χρήσης ορυκτών καυσίμων (που ούτως ή άλλως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τελειώνουν μέχρι τότε) με ΑΠΕ, ίσως και με πυρηνική σύντηξη αν καταφέρουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για παραγωγή ενέργειας και όχι μόνο για όπλα, αλλά και αλλαγές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Προφανώς η γεωργία θα πρέπει να μετάσχει στη προσπάθεια αυτήν που επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω της πολιτικής «από το χωράφι στο πιάτο του καταναλωτή».
Η πολιτική αυτή επιδιώκει ένα βιώσιμο (αειφορικό) σύστημα παραγωγής τροφίμων και πρώτων υλών και αναγνωρίζει τη σύνδεση ανάμεσα στην υγεία των πολιτών, της υγιούς κοινωνίας και του υγιούς πλανήτη. Όλα αυτά συμβαδίζουν και με τους στόχους της αειφορικής ή βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ πρότεινε μια σειρά από στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Φαίνονται στα εικονίδια και στον πίνακα.

Στόχοι αειφορίας ή βιωσιμότητας του ΟΗΕ
Όπως γίνεται αντιληπτό πολλά από τα στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα άμεσα ή έμμεσα. Οι δύο πρώτοι στόχοι (του Πίνακα) σχετίζονται με την παραγωγικότητα της γεωργίας και την ικανότητά της να αυξήσει την παραγωγή ώστε να καλύψει τις ανάγκες 9 δισ. κατοίκων του πλανήτη. Αυτό πρέπει να το πετύχει μέσα σε συνθήκες συνεχούς μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης (από καταστροφή από διάβρωση και ρύπανση μέχρι κάλυψη από τεχνικά έργα) και των ακραίων φαινομένων της κλιματική αλλαγής. Η καλή υγεία προφανώς στηρίζεται σε υγιεινή διατροφή. Η γεωργία συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση καθαρού νερού, ενώ συμβάλλει και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω τη χρήσης βιομάζας. Ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει ουσιαστικά στην υπεύθυνη κατανάλωση, την ανάπτυξη κυκλικής οικονομίας αλλά και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της οποίας ένα μεγάλο μέρος της να βρίσκεται στο έδαφος.
Ακολουθώντας τις υποδείξεις του ΟΗΕ, η Ε.Ε. πρότεινε για τον πρωτογενή τομέα την πολιτική από το χωράφι στο πιάτο του καταναλωτή. Η πολιτική αυτή δεν αναφέρεται μόνο στη δημιουργία ενός παραγωγικού και ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή γεωργικού τομέα, αλλά και συνολικά σε όλη την αλυσίδα τροφοδοσίας της κατανάλωσης (βιομηχανία συντήρησης, μεταποίησης, μεταφοράς, εμπορίου, διαχείρισης των τροφίμων για περιορισμό των απωλειών σε κάθε στάδιο μέχρι τη διαχείριση στα σπίτια μας) με υγιεινά προϊόντα που θα βοηθήσουν στη μείωση της παχυσαρκίας και την ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού. Η ΚΑΠ είναι μέρος αυτής της πολιτικής και πολλοί από τους στόχους της νέας περιόδου συμβαδίζουν με τους γενικότερους στόχους. Σημειώνω ότι στους στόχους του προγράμματος είναι μια βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της οικονομίας γενικότερα που θα ικανοποιήσει όλους τους εταίρους της διατροφικής αλυσίδας. Ένα σημαντικό στοιχείο – στόχος για την επιτυχία του προγράμματος. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τις προτάσεις της Ε.Ε. και φαίνεται να σχεδιάζει το Ελληνικό σχέδιο που θα υποβάλλει μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου χωρίς καμία σχετική πληροφορία για το περιεχόμενο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ήδη ο ΕΣΥΦ χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, τόσο για αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και των αποδόσεων των καλλιεργειών της χώρας.
Θα προσπαθήσω στα επόμενα σημειώματα να εξηγήσω το πρόγραμμα, αλλά και τις αντίθετες απόψεις για ενημέρωση των αναγνωστών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass