Κτηνοτρόφοι Τυρνάβου κατά ΥΠΑΑΤ

Δηλώνουν ότι θα είναι παρόντες στα μπλόκα της Πανελλαδικής

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2022 19:13

Σφοδρά «πυρά» κατά της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ εξαπολύει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Τυρνάβου, μέσω ανοιχτής επιστολής, την οποία υπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ζήσης Παρλίτσης, Αργύρης Μπαϊραχτάρης, Αντώνης Τσίτσιας και

Άρης Γαϊτάνης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος, καταλογίζοντας ευθύνες σε Κυβέρνηση και ΥΠΑΑΤ, για μια σειρά ζητημάτων, όπως οι κάκιστες πληρωμές, η μη οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, λόγω πανδημίας, το κόστος παραγωγής που αυξήθηκε υπέρμετρα καθώς και το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια, αναφέροντας ότι, τόσο ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, όσο και ο νυν κ. Σπήλιος Λιβανός, είναι συνένοχοι στον αφανισμό του κτηνοτροφικού τομέα και την εξαθλίωση των κτηνοτρόφων. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι στηρίζουν και ότι θα είναι παρόντες (αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες) στα αγροτικά μπλόκα που έχουν προγραμματίσει οι συνάδελφοί τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, για το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με καθημερινές επισκέψεις αντιπροσώπων, διότι, όπως επισημαίνουν, ο αγώνας για την επιβίωση είναι κοινός με τους γεωργούς και πρέπει να δοθεί ενωτικά!
Στην επιστολή του, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Τυρνάβου αναφέρει τα εξής: Το τεράστιο θέμα των έγκαιρων και ορθών πληρωμών, εδώ και 2,5 χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ σε κάθε πληρωμή δεν το έχει καταφέρει και κάθε φορά διαπιστώνουμε ότι είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αλλά ειδικά η τελευταία πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης, έχει καταγραφεί σε όλο τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, ως η χειρότερη όλων των εποχών, με χιλιάδες δικαιούχους απλήρωτους ακόμη και σήμερα. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι, στους οποίους έχουν κατανεμηθεί βοσκότοποι, μέσω τεχνικής λύσης, και αντί να πάρουν τις επιδοτήσεις τους, έμειναν απλήρωτοι και όχι μόνο αυτό, απεναντίας τους επιβλήθηκαν μάλιστα και ποινές για μη επιλέξιμο βοσκότοπο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους χορήγησε βοσκότοπο, με τεχνική λύση, και ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους επέβαλε ποινή και μείωση επιδότησης, για τα ίδια ακριβώς βοσκοτόπια που ο ίδιος τους χορήγησε. Ας έρθουμε τώρα στο άλλο ακανθώδες θέμα των τιμών που απολαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, ξεκινώντας από τα διάφορα παπαγαλάκια, που αναφέρουν ότι η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε να πάρουμε αύξηση στο γάλα, κοντά στο 20%, λόγω των ελέγχων που κάνει. Αν είναι έτσι λοιπόν, να ευχαριστήσουμε και εμείς το ΥΠΑΑΤ, αφού αυτό είναι υπεύθυνο γι’ αυτή την αύξηση. Επειδή δεν είμαστε αγνώμονες, παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΥΠΑΑΤ και την Κυβέρνηση, και για τις τεράστιες και υπέρογκες αυξήσεις που μας επιβλήθηκαν, κοντά στο 30 με 40% στις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια, οι οποίες αυξήσεις ξετίναξαν κυριολεκτικά κάθε προϋπολογισμό των κτηνοτρόφων.
Εδώ και δύο (2) χρόνια, από την εμφάνιση της πανδημίας ζητάμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αλλά τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και η Κυβέρνηση γενικότερα, κωφεύουν, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε να ενισχύονται, με πακτωλό χρημάτων, διάφοροι μεγαλοσχήμονες και μεγαλοεταιρίες, με τους κτηνοτρόφους να μην αποτελούν προτεραιότητα. Τόσο ο προηγούμενος υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, όσο και ο νυν κ. Σπήλιος Λιβανός, μπορεί να θεωρούν το ΥΠΑΑΤ ως σκαλοπάτι για την πολιτική τους άνοδο (για τον κ. Βορίδη απεδείχθη περίτρανα) αλλά να γνωρίζουν ότι και οι δύο είναι συνένοχοι στον αφανισμό του κτηνοτροφικού τομέα και την εξαθλίωση των κτηνοτρόφων. Σαν να μην έφτανε όλη αυτή η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον κτηνοτροφικό τομέα, ήρθε ως ταφόπλακα και περίφημη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στο ρεύμα, για την οποία η εξαγγελθείσα-από τον πρωθυπουργό- αφαίρεση του 80%, ουσιαστικά είναι +20% αύξηση, όπου αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση 15% που επιβλήθηκε με το καλημέρα το 2019, τότε μιλάμε για αύξηση 35% στο αγροτικό ρεύμα, μέσα σε 2,5 χρόνια.
Επίσης, δεν μπορούμε να αφήσουμε απαρατήρητο, τον άλλον εμπαιγμό και κοροϊδία, που ακούει στο όνομα «αγροπετρέλαιο», όταν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποφάσισε να δοθεί επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης μόνο στους αγρότες που είναι ενταγμένοι σε συνεργατικά σχήματα, αποκλείοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοτοκτηνοτρόφων και μάλιστα το σχετικό κονδύλι να είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, πράγμα επιεικώς απαράδεκτο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PERIFREIA AIUELOMIXLI
INTERCOMM FOODS
PERIFEREIA THESSALIAS 20-12
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1