Τα πριμ ανά καλλιέργεια στη νιτρορύπανση

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2022 18:15

Με υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, καθορίζεται το πλαίσιο εφαρμογής της δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος

Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, το οποίο θα εφαρμοστεί τη διετία 2022-2023. Μετά από αυτό αναμένεται η έκδοση της προκήρυξης τις επόμενες ημέρες, ενώ οι δεσμεύσεις θα είναι διετούς διάρκειας. Η δράση εφαρμόζεται στις 30 περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ευπρόσβλητες από τη Νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που αιτείται για ένταξη ο υποψήφιος, προκειμένου να ενταχθούν στη Δράση, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
α) Να είναι δηλωμένα ως αρδευόμενα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του ενδιαφερόμενου για το έτος το οποίο ορίζεται στην πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, και αποτελεί το «έτος αναφοράς». Για την Ειδική Δέσμευση Γ, τα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ.
β) Να βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης της Δράσης, όπως περιγράφεται στο άρθρο 3 της παρούσας. Η επιλεξιμότητα των εκμεταλλεύσεων σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ως προς την περιοχή παρέμβασης, απεικονίζεται στην ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου για το έτος αναφοράς.
γ) Για την ομάδα καλλιέργειας «Ελιά», η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των ελαιοτεμαχίων να ανέρχεται στα 80 ελαιόδενδρα ανά εκτάριο (Ha), προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα.
δ) Για την ειδική δέσμευση Δ, να εφάπτονται με επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες, διώρυγες, τάφρους και κανάλια άρδευσης ή στράγγισης).
Επιλέξιμες δράσεις:
Α. Αγρανάπαυση (Δέσμευση Α): Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση γεωργική έκταση, η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% (≥30%) της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση. Το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ετησίως έως 50% χωρίς αλλαγή στο ποσό ενίσχυσης. Η εναπομείνασα της αγρανάπαυσης έκταση, καλλιεργείται με τις επιλέξιμες αροτραίες καλλιέργειες της δέσμευσης. Η Ενίσχυση ορίζεται σε 45,1 ευρώ στη Θεσσαλία. Στο Βαμβάκι 60 ευρώ το στρέμμα σε όλες τις περιφέρειες και στα κηπευτικά 60 ευρώ το στρέμμα σε όλες τις περιφέρειες.
Β. Αμειψισπορά (Δέσμευση Β): Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να εφαρμόζουν αμειψισπορά με ξηρική καλλιέργεια, σε τουλάχιστον 30% (≥30%) της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση. Το ποσοστό δύναται να αυξηθεί ετησίως μέχρι και στο 90% χωρίς αλλαγή στο ποσό ενίσχυσης. Η εναπομείνασα της αμειψισποράς έκταση καλλιεργείται με τις επιλέξιμες αροτραίες καλλιέργειες. Η Ενίσχυση ορίζεται σε 30,8 ευρώ στη Θεσσαλία. Για ζαχαρότευλα 46,5 ευρώ σε Μακεδονία-Θράκη, 35,8 στις υπόλοιπες Περιφέρειες, λαχανικά υπαίθρια και Κηπευτικά 60 ευρώ το στρέμμα σε όλες τις Περιφέρειες, βαμβάκι 51,5 ευρώ στη Θεσσαλία, ηλίανθο 31,6 ευρώ στη Θεσσαλία.
Γ. Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες (Δέσμευση Γ): Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν: i) Να εφαρμόζουν χλωρά λίπανση, σπέρνοντας φυτά εδαφοκάλυψης στον υποόροφο των δενδρώνων, με την έναρξη των καλλιεργητικών εργασιών κατά τη χειμερινή περίοδο, σε έκταση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της ενταγμένης στη δέσμευση γεωργικής έκτασης. Επιλέξιμα ως φυτά χλωράς λίπανσης είναι ετήσια χειμερινά ψυχανθή και μείγματα χειμερινών ψυχανθών με σιτηρά, όπως αναλυτικά θα αναφερθούν στην πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Τα φυτά εδαφοκάλυψης δεν συγκομίζονται και δεν βόσκονται, αλλά κόβονται κατά την περίοδο της άνθισης και οπωσδήποτε πριν τη σποροποίηση των φυτών και είτε παραμένουν επί του εδάφους είτε ενσωματώνονται σε αυτό. Το ποσοστό 20% της χλωράς λίπανσης μπορεί να αυξηθεί κατά βούληση του δικαιούχου, χωρίς αλλαγή στο ποσό ενίσχυσης. Η Ενίσχυση ορίζεται για ελιά (Βρώσιμη ελαιοποιήσιμη και διπλής κατεύθυνσης) 45,2 ευρώ το στρέμμα, πυρηνόκαρπα (Ροδακινιά - Νεκταρινιά - Βερικοκιά): 31,7 ευρώ το στρέμμα, μηλοειδή (Μηλιά - Αχλαδιά): 18,8 ευρώ το στρέμμα.
Δ. Ζώνη ανάσχεσης σε αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα (Δέσμευση Δ): Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρούν παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, κατά μέσο όρο στα ενταγμένα στη δέσμευση αγροτεμάχια που εφάπτονται με επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες, διώρυγες, τάφρους και κανάλια άρδευσης ή στράγγισης). Το ύψος ενίσχυσης για τη δέσμευση Δ υπολογίζεται από τον παρακάτω τύπο: Ύψος ενίσχυσης (€/Ha/έτος) = (έκταση ζώνης ανάσχεσης πλάτους 4 μέτρων/ενταγμένη έκταση) Χ Τυπικό Ακαθάριστο Κέρδος (ΤΑΚ). Αποζημιώνεται η απώλεια εισοδήματος για τα 4 από τα 5 μέτρα πλάτους της ζώνης ανάσχεσης, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης απαγορεύεται η καλλιέργεια σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τις όχθες υδατορεμάτων και λοιπών υδάτινων όγκων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass