Αποζημίωση για τις ζημιές, ενίσχυση για τις έκτακτες καλλιεργητικές εργασίες

ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2022 21:05

Σε δύο μέτωπα κινούνται συνεταιριστές και αγροτικοί παράγοντες, αναφορικά με την αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν από το καταστροφικό πέρασμα του «Διομήδη». Αφενός προς τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που παραμένουν θαμμένες στο νερό και αφετέρου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εξευρεθούν κονδύλια για τη χορήγηση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων προς τους πλημμυροπαθείς δήμους, ώστε στη συνέχεια αυτοί να τα διαθέσουν για την κάλυψη των αναγκών που θα υπάρξουν ως προς την αποκατάσταση της γης και των χωραφιών.

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο συνεταιριστική Χρήστο Σιδερόπουλο «θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών για τις εργασίες που θα γίνουν, προκειμένου τα πλημμυρισμένα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά και καλλιεργήσιμα. Δυστυχώς ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση, ούτε για τα έξοδα επαναφοράς που θα χρειαστεί να γίνουν σε σιτηρά και ψυχανθή, ούτε για τις εργασίες αποκατάστασης της γης και των χωραφιών, ώστε την άνοιξη να μπορέσουμε να σπείρουμε βαμβάκια, καλαμπόκια και άλλες εαρινές καλλιέργειες. Με αφορμή το αυξημένο κόστος παραγωγής και κυρίως την αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο, για να μπορέσουμε να δώσουμε ανάσες στο έδαφος και να υπάρξει ένα φυσιολογικό φύτρωμα των καλλιεργειών, το τρακτέρ με τον καλλιεργητή θα πρέπει να το οργώσει τουλάχιστον δύο με τρεις φορές. Αυτό συνεπάγεται κάποια επιπλέον έξοδα, τα οποία στην παρούσα φάση ο αγρότης δεν μπορεί να τα επωμισθεί».
Για να υπάρξουν αντικειμενικές αποζημιώσεις, ο Λαρισαίος συνεταιριστής προτείνει να ληφθούν υπ’ όψιν οι σημερινές αεροφωτογραφίες, οι οποίες αποδεικνύουν τις περιοχές που παραμένουν πλημμυρισμένες και να υπάρξει μία χρηματοδότηση προς τους Δήμους κι αυτοί στη συνέχεια να ενισχύσουν τους παραγωγούς.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass