AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2022 18:00

«Βράζουν» για τη μετονομασία σε απόσταγμα

Στα χαρακώματα οι αμβυκούχοι όλης της χώρας, οι οποίοι με πρωτεργάτες τους Τυρναβίτες αμπελουργούς ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, με αφορμή την κυβερνητική πρόθεση να μετονομάσει το παραδοσιακό τσίπουρο σε απόσταγμα φρούτων. Και αυτό γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ταφόπλακα για την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής, καθώς η αλλαγή ονόματος θα εξυπηρετήσει τις μεγάλες βιομηχανίες-ποτοποιίες και θα βγάλει εκτός παραγωγής τους παραδοσιακούς διημέρους.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπόμνημα που απέστειλαν οι αμβυκούχοι της χώρας σε όλα τα κόμματα, αλλά και σε ευρωβουλευτές «η σημερινή Κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από τα λάθη που προέρχονται από τους τεχνικούς φακέλους του ΕΚ110/2008, οι οποίοι υποβλήθηκαν το 2017 από το Γενικό Χημείο του κράτους επί της προηγούμενης Κυβέρνησης και είχαν ως στόχο «να μην υπάγονται στη διαδικασία δημοσίευσης και υποβολής ενστάσεων που προβλέπεται με τον νέο Κανονισμό ΕΕ2019/787. Πράγματι οι φάκελοι αυτοί, τεχνηέντως, εκμεταλλεύονται την παράδοση και τον πολιτισμό των καζανιών, αλλά την ίδια στιγμή αποκλείουν τους αυθεντικούς συνεχιστές της παράδοσης αυτής από τη χρήση της Γ.Ε., βάζοντας ως προϋπόθεση την εμφιάλωση. Πρόκειται για λάθος, που εξυπηρετεί σκοπιμότητες».
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Αμβυκούχων Τυρνάβου Στ. Τσικριτζής (φωτ.) «αν υπάρχει πολιτική βούληση, το πρόβλημα με την ονομασία του τσίπουρου μπορεί να λυθεί. Ο Κανονισμός ΕΕ2019/787 προβλέπει ρητά και ξεκάθαρα τη δυνατότητα τροποποίησης μίας Γ.Ε., τόσο από τα πρόσωπα που την υπέβαλαν εξαρχής (στην προκείμενη περίπτωση την Ελληνική Δημοκρατία μέσω του Γ.Χ.Κ.), όσο και από τρίτους ενδιαφερόμενους που αδίκως αποκλείονται από αυτή. Συγκεκριμένα, το άρθρο 31 του Κανονισμού καθιστά απολύτως σαφές ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να τροποποιήσει τους φακέλους που υποβλήθηκαν το 2017 κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να προβλέπουν τη χρήση της ονομασίας και από τους πραγματικούς δικαιούχους της, δηλαδή τους καζανάρηδες και τους αμπελουργούς της χώρας μας».
Κατά συνέπεια, αναφέρει ο κ. Τσικριτζής «η σημερινή Κυβέρνηση μπορεί, εφόσον το θέλει, να άρει τα σφάλματα των τεχνικών φακέλων που υποβλήθηκαν το 2017 και μάλιστα θα πρόκειται κατά τα παραπάνω και για «συνήθη τροποποίηση» που δεν χρειάζεται καν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς ζητάμε τη στήριξη όλων των τοπικών βουλευτών (ανεξαρτήτως παράταξης) στον αγώνα μας να διατηρηθεί η πατροπαράδοτη και συνήθης ονομασία «τσίπουρο» και «τσικουδιά» και ευελπιστούμε να την έχουμε, για τη διατήρηση και την επιβίωση αυτής της τεράστιας παρακαταθήκης της παραδοσιακής απόσταξης του τσίπουρου».

 

NEA_KAP.jpg

Η συμπληρωματική ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ

Η συμπληρωματική αναδιανεμητική ενίσχυση εισοδήματος στην ΚΑΠ 2023-2027 θα εφαρμοστεί σε περιφερειακό επίπεδο, βάσει των αγρονομικών περιφερειών (Αρόσιμων Εκτάσεων, Μόνιμων Καλλιεργειών και Βοσκοτόπων). Η ενίσχυση στοχεύει στη βελτίωση της βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, στη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων, καθώς και στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εισοδηματική στήριξη στον γεωργικό τομέα. Οι περισσότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν έκταση μικρότερη των 28 εκταρίων και το μικρό τους μέγεθος σημαίνει ότι δεν μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι χώρες της Ε.Ε. με τη νέα ΚΑΠ μπορούν να επιλέγουν να στηρίζουν τους μικροκαλλιεργητές μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Τη συγκεκριμένη ενίσχυση έχει επιλέξει η Ελλάδα να εφαρμόσει. Θα παρέχεται με τη μορφή ετήσιας ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο στους δικαιούχους γεωργούς.
Επιλέξιμες εκτάσεις για τη χορήγηση της αναδιανεμητικής στήριξης (ανά αγρονομική περιφέρεια): Αροτραίες: ελάχιστη 20 στρέμματα, μέγιστη 110 στρέμματα, δενδρώδεις: ελάχιστη 10 στρέμματα, μέγιστη 40 στρέμματα, βοσκότοποι: ελάχιστη 10 στρέμματα, μέγιστη 170 στρέμματα. Επομένως, κάθε χρόνο, οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεμητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονομική περιφέρεια, βρίσκονται ανάμεσα στα προαναφερθέντα ανώτερα και κατώτερα όρια. Δεν δικαιούνται αναδιανεμητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιμες εκτάσεις ανά αγρονομική περιφέρεια, μικρότερες από τις προαναφερθείσες ελάχιστες εκτάσεις. Παρομοίως, δεν δικαιούνται αναδιανεμητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιμες εκτάσεις ανά αγρονομική περιφέρεια, μεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες μέγιστες εκτάσεις.
Για την περίοδο 2023-2027 το διαθέσιμο ποσό για την αναδιανεμητική ενίσχυση ανέρχεται σε 174.032.723 ευρώ κάθε έτος. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί ως εξής: 79.358.922 ευρώ για αροτραίες καλλιέργειες, 47.858.999 ευρώ για μόνιμες καλλιέργειες, 46.814.802 ευρώ για βοσκοτόπους. Ο μέσος όρος της αναδιανεμητικής στήριξης θα είναι στα 11,6 ευρώ/στρέμμα στην αγρονομική περιφέρεια των αρόσιμων καλλιεργειών, στα 10,8 ευρώ/στρέμμα στην αγρονομική περιφέρεια των μόνιμων καλλιεργειών και στα 9,8 ευρώ/ στρέμμα στην αγρονομική περιφέρεια των βοσκοτόπων. Θα χορηγηθεί σε συνολικά 6.786.910 στρέμματα αροτραίων καλλιεργειών, 4.393.050 στρέμματα μόνιμων καλλιεργειών και 4.768.850 στρέμματα βοσκοτόπων.

 

TEMPI.jpg

Αιτήσεις για αποζημιώσεις στον Δήμο Τεμπών

Στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα μπορούν οι πληγέντες ζωικού, φυτικού και πάγιου κεφαλαίου να δηλώσουν καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης» που έπληξε τον Δήμο Τεμπών. Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι μεθαύριο 26 Ιανουαρίου μαζί με τα κάτωθι δικαιολογητικά: Δήλωση ΟΣΔΕ, AΦΜ, ταυτότητα, φωτογραφίες. Τηλέφωνα Επικοινωνίας ανά Δημοτική Ενότητα: Μακρυχώρι: 2495-350.411, Γόννοι: 2495-350.101, Συκούριο: 2495-350.505, Πυργετός: 2495-350.300, Αμπελάκια: 6937-631.365.

 

Διορθώσεις ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 14 Φεβρουαρίου

Σε παράταση δεκαπέντε ημερών όσον αφορά τις διοικητικές πράξεις για τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων, προχωρά ο Οργανισμός Πληρωμών, προκειμένου να προλάβουν οι παραγωγοί να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες. Εξέλιξη, που θα φέρει πιο πίσω, προς τα τέλη του Φεβρουαρίου και την προγραμματισμένη πληρωμή με τη διορθωτική επί της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς, που έχει δρομολογηθεί να γίνει μαζί με την πίστωση του πακέτου των πρώτων συνδεδεμένων.

 

Αιτήσεις για «Συνεργασία»

Μέχρι και την Παρασκευή 18 Μαρτίου θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων στήριξης για τη Δράση 2 των υπομέτρων 16.1-16.2 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου των επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1-16.5 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου των συνεργασιών με σκοπό την προώθηση δράσεων, οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία».
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη Δράση 1.

 

Παράταση για ενστάσεις στην τηλεπισκόπηση

Ανοιχτή έως τις 27 Ιανουαρίου θα παραμείνει η εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης, στο πλαίσιο: α) Της ενίσχυσης για τις γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (υπόχρεων τήρησης διαφοροποίησης καλλιεργειών και περιοχών οικολογικής εστίασης),
β) του ελέγχου επιλεξιμότητας για τα αγροτεμάχια που εμπίπτουν στο δείγμα συνδεδεμένων καθεστώτων για τους γεωργούς που εμπίπτουν σε δείγμα ελέγχου.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα κατά τόπους ΚΥΔ, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης. Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει την ΕΑΕ 2021 online, μπορούν να υποβάλουν ένσταση με τους κωδικούς του προσωπικού τους λογαριασμού.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass