Σε απόγνωση οι παραγωγοί φακής στα Φάρσαλα

Αισθητά μειωμένη η φετινή παραγωγή, λόγω oροβάγχης

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2022 21:20
Φαρσαλινοί παραγωγοί παρακολουθούν με απόγνωση  τις καμένες, λόγω οροβάγχης, εκτάσεις με φακή Φαρσαλινοί παραγωγοί παρακολουθούν με απόγνωση τις καμένες, λόγω οροβάγχης, εκτάσεις με φακή

SOS εκπέμπουν οι παραγωγοί φακής στην επαρχία Φαρσάλων και ιδιαίτερα στην περιοχή Χαλκιάδες, καθώς το παράσιτο οροβάγχη που εμφανίστηκε προ επταετίας περίπου, όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπισθεί, αλλά εμφανίζεται πιο επιθετικό, απειλώντας ολοένα και περισσότερες εκτάσεις.


Σύμφωνα με τον γεωπόνο-παραγωγό Βασίλη Αντωνιάδη «δυστυχώς, αν και το πρόβλημα μάς απασχολεί τα τελευταία επτά χρόνια, εν τούτοις δεν έχει βρεθεί καμία λύση, όσο κι αν ψάξαμε με καθηγητές Πανεπιστημίων και γεωπόνους, καθώς δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο σκεύασμα, το οποίο θα το περιορίσει, με αποτέλεσμα χρόνο με τον χρόνο η παραγωγή να πλήττεται σε μέγιστο βαθμό.
Η οροβάγχη «στραγγαλίζει», κολλάει στο φυτό, από τη ρίζα ως πάνω, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η θρέψη και αυτό να καταστρέφεται. Ακόμη το πρόβλημα είναι ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα και επεκτείνεται ακόμη και σε παρθένα χωράφια, τα οποία αναζητούν οι παραγωγοί για να καλλιεργήσουν τη φακή».
Σύμφωνα με τον νεαρό παραγωγό «η εξέλιξη αυτή έχει απογοητεύσει τους παραγωγούς ψυχανθών στην επαρχία Φαρσάλων, η οποία είναι πρωτοπόρα και γνωστή για τα ποιοτικά όσπρια, με αποτέλεσμα τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι σπορές που πραγματοποιήθηκαν να είναι ελάχιστες. Οι παραγωγοί στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Γεωπόνοι του κάμπου αναρωτιούνται γιατί οι εταιρείες δεν εισάγουν συγκεκριμένη ποικιλία φακής, με την εμπορική ονομασία «clear field», η οποία χρησιμοποιείται σε άλλες καλλιέργειες, π.χ. ελαιοκράμβη και προστατεύει το φυτό από το παράσιτο. Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται, η καλλιέργεια «χτυπήθηκε» και από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την επαρχία Φαρσάλων. «Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί το επόμενο διάστημα, όταν στραγγίξουν εντελώς τα χωράφια μας» δηλώνει ο Β. Αντωνιάδης.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ
Από την πλευρά τους οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας παραδέχονται πως «η καταπολέμηση της οροβάγχης είναι αρκετά δύσκολη και μόνο από το γεγονός ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο χημικό ζιζανιοκτόνο για την καλλιέργεια της φακής που να καταπολεμά το ζιζάνιο αποτελεσματικά.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο περιορισμός της οροβάγχης συνίσταται σε προληπτικά και καλλιεργητικά μέτρα» τονίζουν χαρακτηριστικά και προτείνουν επιλογή καθαρών χωραφιών, απαλλαγμένων από το παράσιτο, χρησιμοποίηση πιστοποιημένου σπόρου σποράς απαλλαγμένου από σπόρους οροβάγχης, αποφυγή χρήσης ιδιοπαραγόμενου σπόρου, πολύ καλό καθαρισμό των μηχανημάτων κατεργασίας του εδάφους, συγκομιδής και των μεταφορικών μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν σε προσβεβλημένους αγρούς, ενώ η συγκομιδή συνιστάται να ξεκινήσει από τους μη προσβεβλημένους αγρούς και να ολοκληρωθεί στους προσβεβλημένους αγρούς, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά σπόρων με τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές».
Επιπλέον παρέχουν συμβουλές για το βοτάνισμα-σκάλισμα σε μικρή έκταση, αμειψισπορά, βαθύ όργωμα και ηλιοαπολύμανση (κάλυψη του εδάφους με διαφανή πλαστικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού). ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την άναρχη αγορά που επικρατεί στα όσπρια, με τις συνεχείς εισαγωγές (παράνομες και μη), τότε γίνεται αντιληπτό το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι παραγωγοί των Φαρσάλων.  Κάποιοι εξ αυτών επιχείρησαν να στραφούν σε άλλες σχετικές καλλιέργειες, όπως η φάβα και το λαθούρι.
Και εκεί αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα στην προώθηση των προϊόντων στην αγορά, αφού οι εισαγωγές, κυρίως από Τουρκία, καταλαμβάνουν το 95% της εγχώριας αγοράς. Η οικογένεια Αντωνιάδη έχει αποθηκευμένη φάβα 35 τόνων και αδυνατεί να την προωθήσει στην αγορά, αφού δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass