Βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους την Παρασκευή

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2022 12:43
Τύρναβος Τύρναβος

Του Γ. Ρούστα

Διαδοχικές συσκέψεις στα χωριά πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της Θεσσαλίας, προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν μεθαύριο Παρασκευή, αλλά και το σημείο στο οποίο θα συναντηθούν τα τρακτέρ.
Όπως όλα δείχνουν, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση των αγροτών στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών, οι οποίοι έχουν ζητήσει το πρωί της Παρασκευής τα αγροτικά μηχανήματα να παραταχθούν σε σημεία-κλειδιά του κάμπου και από κει, εάν η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική, τότε ο κόμβος της Νίκαιας στον αυτοκινητόδρομο φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο για να καταλήξουν.
Πιο αναλυτικά, συσκέψεις έγιναν χθες και προχθές:


-Στην Τερψιθέα: Ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής χθες το απόγευμα στην Τερψιθέα, όπου συζητήθηκε η μορφή και το χρονοδιάγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μετά από διεξοδική συζήτηση, στην οποία αναλύθηκαν όλα τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αποφασίστηκε τα χωριά που βρίσκονται στον άξονα Λάρισας-Τρικάλων (Τερψιθέα, Ραχούλα, Αμυγδαλέα κ.ά.) τα τρακτέρ να προσυγκεντρωθούν πάνω στην Εθνική οδό, ενώ αντίστοιχη κίνηση θα κάνουν οι αγρότες στον άξονα Λάρισας-Καρδίτσας (Κραννώνας, Κοιλάδα, κ.ά.). Ο λόγος που δεν αποφασίστηκε το σημείο συνάντησης των Λαρισαίων αγροτών, είναι ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί ανάλογη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, για τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ και αύριο Πέμπτη στη Φαλάνη, για τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής (Αμπελώνας, Γιαννούλη, κ.ά.).
Αυτό που έκανε αίσθηση στη σύσκεψη της Τερψιθέας ήταν η απαίτηση των νέων αγροτών για άμεση και πιεστική αντίδραση. «Δεν θέλουμε να πάμε και να αφήσουμε κάπου τα τρακτέρ, να φύγουμε στα σπίτια μας ή να καθίσουμε για μέρες στον δρόμο, μέσα στο κρύο και στη βροχή. Θα πρέπει το πρέσινγκ στην κυβέρνηση να είναι ασφυκτικό, έτσι ώστε μέσα σε λίγες μέρες να κερδίσουμε αυτό που διεκδικούμε. Εξάλλου εκεί που έχει πάει η τιμή των καυσίμων, δεν είμαστε για πολλά δρομολόγια, ενώ δεν φτάνουν ούτε τα ξύλα για να ζεσταθούμε τα βράδια, εκεί που έχει φτάσει το πετρέλαιο».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σιδερόπουλος, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην «Ε» και αφού χαιρέτισε τη μαζική ανταπόκριση των αγροτών στο κάλεσμα της Επιτροπής δήλωσε: «Όλα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Πρόθεσή μας είναι να συντονιστούμε με όλα τα ανοιχτά αγροτικά μέτωπα, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο σημείο, το οποίο και θα ανησυχήσει την κυβέρνηση».
-Στον Τύρναβο: Τα τρακτέρ της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου θα συγκεντρωθούν μεθαύριο Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι στο σημείο των Εξοχικών (είσοδο Τυρνάβου από το Δαμάσι). Αυτό αποφάσισαν οι αγρότες και εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου που έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη που οργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου από τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου, Δαμασίου, Αμπελώνα, Αργυροπουλίου-Λυγαριάς.
Τα αιτήματα των αγροτών είναι ίδια με αυτά που ανακοινώθηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων το προηγούμενο διάστημα και αφορούν το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο-ρεύμα-γεωργικά εφόδια-ζωοτροφές), αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η παραμονή της ονομασίας του Τσίπουρου των αμπελουργών. «Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό παρών με τα τρακτέρ τους διότι η επιβίωσή μας είναι υπόθεση όλων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
-Στη Νίκαια: Ανάλογη ενημέρωση από τα μέλη της ΕΟΑΣΝΛ έγινε χθες βράδυ και στη Νίκαια, όπου έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τα προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ΔΕΗ, αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια), αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί κάθε απάντηση που ενδεχομένως δοθεί από την κυβέρνηση.
* Μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, στη γραμμή της ΠΕΜ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών στην περιοχή του Ριζόμυλου, οι οποίοι προχώρησαν σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ριζόμυλου, ενώ ήδη ξεκίνησε συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων έξω από τον Ριζόμυλο.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς καλούν τους αγρότες της περιοχής, σήμερα Τετάρτη, στις 7:00μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά, σε ευρεία σύσκεψη για τον καθορισμό των ενεργειών όσον αφορά τις κινητοποιήσεις μετά τα οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει (ρήτρα αναπροσαρμογής, πετρέλαιο, αγροτικά εφόδια, ΕΛΓΑ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass