Από 70 έως 76 λεπτά οι προαγορές

Γιατί εμφανίζονται διστακτικοί οι παραγωγοί βάμβακος *«Φωτιά» τα λιπάσματα

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2022 17:05

Ρεπ.: Γ. Ρούστας

Αν και τα εκκοκκιστήρια του κάμπου ανακοίνωσαν επισήμως τις τιμές των προαγορών βάμβακος, οι οποίες όμως παρουσιάζουν μια διακύμανση των 6 λεπτών (από 70 έως 76 λεπτά, συν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά), εν τούτοις δεν παρατηρείται κάποια κινητικότητα στην αγορά, καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί δείχνουν να μη βιάζονται να δεσμεύσουν μέρος της παραγωγής τους.
Αφενός η περσινή εμπειρία με την ξέφρενη πορεία των τιμών, όταν η τελική εμπορική ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό την τιμή των συμβολαίων, αφετέρου η ψυχολογία των αγροτών με αφορμή την Ουκρανορωσική κρίση και κατ’ επέκταση την ενεργειακή, δεν είναι καλή. Ενδιαφέρον έχει η πληροφορία που κυκλοφορεί στα καφενεία των χωριών ότι κάποια εκκοκκιστήρια σκέφτονται να εφαρμόσουν μία άλλη οικονομική τακτική. Να καθιερώσουν συγκεκριμένη τιμή βάσης και κορυφής. Αντί να προσφέρουν 70 λεπτά τιμή προαγοράς να δώσουν ελάχιστη εγγυημένη τιμή 65 λεπτά και ως τιμή κορυφής να ορίσουν την εμπορική τιμή που θα ισχύει την ημέρα που θα παραδώσει ο αγρότης το φορτίο, αφαιρώντας 5 λεπτά. Δηλαδή αν τον Σεπτέμβριο η εμπορική τιμή του βαμβακιού, με βάση τη χρηματιστηριακή του αξία είναι 85 λεπτά, ο παραγωγός θα εισπράξει τα 80 λ. Ωστόσο από το περιβάλλον των εκκοκκιστών αυτή η πληροφορία ούτε επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται.
Στην παρούσα φάση οι αγρότες είναι μουδιασμένοι και έτσι θα παραμείνουν, όσο η αγορά είναι ρευστή και οι διεθνείς εξελίξεις τόσο ανησυχητικές. Ωστόσο καλό θα ήταν, ένα μέρος της παραγωγής τους οι βαμβακάδες να το δεσμεύσουν με προαγορά, για να καλύψουν τα έξοδά τους.
«ΦΩΤΙΑ» ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Στο μεταξύ πονοκέφαλο προκαλούν στους παραγωγούς οι συνεχείς ανατιμήσεις των λιπασμάτων και τρόμο οι εκτιμήσεις ότι επίκεινται και νέες αυξήσεις. Αυτήν τη στιγμή το αζωτούχο λίπασμα κοστίζει 1.000 ευρώ τον τόνο. Οι παραγωγοί αγοράζουν το 40κιλο σακί με 40 ευρώ, όταν πέρυσι το αγοράζανε με 17-18 ευρώ!
Με βάση και τις συζητήσεις που ακούγονταν προ ημερών στα μπλόκα των αγροτών, οι περισσότεροι σκέφτονταν με την επιστροφή τους στο χωριό και για να προλάβουν νέες αυξήσεις, να σπεύσουν να προμηθευτούν τα λιπάσματα επί πιστώσει από τα εκκοκκιστήρια και τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Τυχεροί αλλά λίγοι, αυτοί που έσπευσαν πριν το τέλος του 21 και μόλις έλαβαν τις επιδοτήσεις να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν τα λιπάσματα. Από την άλλη, οι περισσότεροι αυτές τις μέρες έχουν ρίξει το βάρος του ενδιαφέροντος στην επιφανειακή λίπανση των σιτηρών. Θεωρείται πάντως σίγουρο ότι από τα μέσα του μήνα και μετά, οπότε και βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, οι περισσότεροι θα προχωρήσουν στην προμήθεια των λιπασμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στον κάμπο τα καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού αναμένεται να είναι στα περσινά επίπεδα, με μία μικρή αύξηση 10%, ενώ η περίοδος της σποράς τοποθετείται χρονικά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass