AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2022 17:30

Στην πλατεία Βάθης το συλλαλητήριο
Πρόσκληση ΠΕΜ και για Κιλελέρ στις 20 Μαρτίου

Πρόσκληση συμμετοχής στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Βάθης στην Αθήνα, αλλά και την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, για να τιμηθεί η θυσία των κολίγων στο Κιλελέρ με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο, απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.


Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΜ τονίζει πως «οι κυβερνώντες πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμή μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με την οργή στα καφενεία, ούτε με επαναστατικές κορώνες από τα πληκτρολόγια, ούτε πολύ περισσότερο με την αδράνεια. Θα το νιώσουν με την παρουσία των τρακτέρ και με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Θα το νιώσουν με την αλληλεγγύη από τον λαό της Αθήνας, τον οποίο καλούμε να συμμετέχει στο συλλαλητήριο, καθώς η ακρίβεια μάς τσακίζει όλους, έχουμε κοινά συμφέροντα και τα αιτήματα που προβάλλουμε αφορούν στη μείωση του κόστους και στους οικιακούς λογαριασμούς. Δεν έχουμε άλλον δρόμο από τον αγώνα μας».
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Η ΠΕΜ αναφέρεται και στις επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας τα εξής: Πριν λίγες ημέρες φύγαμε από τα μπλόκα με κάποιες κατακτήσεις, αλλά χωρίς την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας. Ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις του πολέμου, καθώς βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερο επίπεδο από ό,τι ήμασταν στην περίοδο των μπλόκων. Σε 10 ημέρες η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε από το 1.58 ευρώ / λίτρο στα 2 ευρώ / λίτρο, αύξηση 26%. Η τιμή της μεγαβατόρας στο ρεύμα από 220 ευρώ στα 313 ευρώ, αύξηση 42%. Αυξήθηκε επιπλέον το κόστος σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, αλλά και στις ζωοτροφές. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και θα αυξηθούν και άλλο σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για κάθε οικογένεια. Εξαιτίας του πολέμου και του εμπάργκο στη Ρωσία θα υπάρξει απώλεια μιας μεγάλης αγοράς για τα οπωροκηπευτικά όπως συνέβη και το 2014, συνεπώς μια σειρά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διάθεσης και χαμηλής τιμής. Θα υπάρξει έλλειψη σε κάποια προϊόντα που θα οδηγήσουν σε νέες μεγάλες αυξήσεις για τη λαϊκή κατανάλωση. Ήδη στα ράφια τα προϊόντα πουλιούνται 5 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός και θα αυξηθούν και άλλο. Γνωρίζουμε ότι όλους μάς απασχολεί το ερώτημα αν θα τα καταφέρουμε, αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε εμείς σε αυτό το κόστος. ΟΧΙ δεν μπορούμε και επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά μας. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές».

Συσκέψεις ΕΟΑΣΝΛ

Για την καλύτερη προετοιμασία της συμμετοχής των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή 18 Μαρτίου, η ΕΟΑΣΝΛ διοργανώνει τις εξής συσκέψεις, ενώ προγραμματίζονται και νέες:
Σήμερα Δευτέρα 14/3 στις 6 το απόγευμα στον ΤΟΕΒ Φαρσάλων, στις 7 μ.μ. στην Αγιά στην ταβέρνα "ΧΑΤΖΑΚΟΣ" και στις 7 μ.μ. στον Τύρναβο στο "ΜΑΞΙΜ".
Αύριο Τρίτη 15/3 στις 8 μ.μ. στον Πλατύκαμπο στην αίθουσα του Συνεταιρισμού.
Επίσης θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "ΜΕΤΡΟΠΟΛ".

 

PERRAIBIA2.jpg

Πράσινο Ταμείο και αρωματικά φυτά
Σε πλήρη εξέλιξη το έργο Olympus+

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο με τίτλο «Τα Αρωματικά - Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», που έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο και μελετά όχι μόνο τη βιοποικιλότητα του Ολύμπου, με επίκεντρο τα ΑΦΦ, αλλά και την προστασία του μυθικού βουνού από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2021».
Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ») και εταίρους α) το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, β) τον Φορέα Διαχ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και γ) τον ΧΟΠΣ Σπαρμού, αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την προστασία του μυθικού βουνού, αλλά και τη δημιουργία επιχειρηματικότητας και εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα ΑΦΦ.
Προ ημερών πραγματοποιήθηκε μία ακόμα διαδικτυακή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ο πρόεδρος Δ.Σ. Κώστας Σκριάπας και του ΧΟΠΣ Σπαρμού η πρόεδρος Δ.Σ. Βίκυ Νίκου, οι οποίοι και εξέτασαν τεχνικά θέματα του έργου και έγινε συντονισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν από τον ΧΟΠΣ Σπαρμού τους επόμενους μήνες στην περιοχή της Ελασσόνας. Το έργο υποστηρίζεται από τον Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στόχος του είναι να αναδείξει στο ευρύ κοινό τη σημασία του εδάφους για την παραγωγή Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών σε μεγάλα υψόμετρα, την προσαρμογή και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργειά τους και την επιστημονική ενημέρωση για την αξία τους στη ζωή και την υγεία του ανθρώπου.

 

DOYRAS.jpg

Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Μελισσοκόμων
Δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα στη Θεσσαλία

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο απέκτησε η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), για την επόμενη τριετία, με την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν προ ημερών στη Λάρισα. Tο νέο Δ.Σ. αποτελούν οι: Πρόεδρος Ποντίκης Αναστάσιος (Γιάννενα), αντιπρόεδρος Λεονταράκης Κων/νος (Κρήτη), γραμματέας Νικολάου Δημήτριος (Αγρίνιο), ταμίας Ντούνας Κων/νος (Γρεβενά), μέλη Ντούρας Βασίλειος, Δημητρόπουλος Αναστάσιος, Σεντεμέντες Γεώργιος, Γαβριηλίδης Γεώργιος, Κουβαρά Χριστίνα, Παπιώτης Γεώργιος, Βίγλης Θεόδωρος.
Η δυσφορια των Θεσσαλων για το αποτελεσμα
Οι παραπάνω εξελίξεις προκάλεσαν έκπληξη στον μελισσοκομικό κόσμο της Θεσσαλίας, καθώς ο επί 10 χρόνια πρόεδρος και 3 χρόνια αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Ντούρας (φωτ.) δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των νεοεκλεγέντων και αποτελεί πλέον απλό μέλος της διοίκησης. Σύμφωνα με μελισσοκόμους του κάμπου, «στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο κυριάρχησε η αντίληψη για «αλλαγή ηγεσίας με κάθε τρόπο στην Ομοσπονδία» και υπήρξαν συμμαχίες που δεν στηρίχθηκαν σε προγραμματικές θέσεις, παρά μόνο στην αντικατάσταση του κ. Ντούρα. Ο τελευταίος με δηλώσεις του στην «ΕτΔ» τονίζει ότι «θα συνεχίσει, παρά την πικρία του, να παραμένει μάχιμος και να προσφέρει στον κλάδο της μελισσοκομίας». Αναμένει δε με ενδιαφέρον, το Συνέδριο Μελισσοκομίας που θα πραγματοποιηθεί τέλος Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως τη συζήτηση στις 2 Μαΐου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της προσφυγής που έκανε η Ομοσπονδία, επί προεδρίας του για το θέμα του μελισσοκομικού μητρώου.
Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσει να διοικηθεί η Ομοσπονδία που έχει έδρα τη Λάρισα με έναν Γιαννιώτη πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα δραστηριοποιείται και σε άλλους κλάδους.
Τα προβληματα του χιονια
Ο κ. Ντούρας, σχολιάζοντας τα προβλήματα στη μελισσοκομία από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, και ειδικότερα προς τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, δήλωσε τα εξής: «Ο καιρός κράτα τις μέλισσες στις κυψέλες, αναγκάζοντας τους μελισσοκόμους να κάνουν χρήση μελισσοτροφών. Το θετικό στην παρούσα φάση είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό μελισσοκόμων έχουν δυνατά μελίσσια και πιστεύω να διατηρηθούν για το επόμενο διάστημα, ώστε να εισέλθουν ομαλά στη νέα παραγωγική περίοδο».

 

amygdalies.jpg

Αγωνία αμυγδαλοπαραγωγών για παγετό
Δουλεύουν πυρετωδώς οι ανεμομείκτες στο Συκούριο

Εκτός από τους μελισσοκόμους και οι παραγωγοί αμυγδάλου, ιδιαίτερα στην περιοχή του Συκουρίου, είναι ανήσυχοι από τις πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί από τον περσινό παγετό.
Ο έμπορος αμυγδάλων και εκπρόσωπος της Agronuts Κώστας Λανάρας κάνει λόγο για «μία δύσκολη χρονιά, αφού ένα ποσοστό 10% της παραγωγής έχει μπει στο στάδιο της ανθοφορίας και αντιμετωπίζει προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες».
Ο παραγωγός Κώστας Μητροδήμος από το Συκούριο, ο οποίος διαθέτει δύο ανεμομείκτες, στο πλαίσιο της αντιπαγετικής προστασίας της παραγωγής του, υποστηρίζει στην «ΕτΔ» ότι και τα δύο μηχανήματα δούλευαν πυρετωδώς τις προηγούμενες μέρες, αφού η θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή του Νέσσωνα έφτασε τους -4 βαθμούς Κελσίου. Ο κ. Μητροδήμος είναι ο μόνος παραγωγός που με δικά του έξοδα λειτουργεί στο πλαίσιο της αντιπαγετικής προστασίας, ανεμομείκτες για την προστασία των αμυγδαλιών. Το παράπονό του είναι πως «παρά τη δέσμευση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου πέρυσι ότι όποια πρόταση για ανεμομείκτες υποβληθεί θα επιδοτηθεί, εν τούτοις ο φάκελός του απορρίφθηκε».
Ο ίδιος πάντως δεν πτοήθηκε και στον περσινό μοναδικό ανεμομείκτη, φέτος προσέθεσε έναν ακόμα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου για την πληρέστερη προστασία της παραγωγής του. Ωστόσο δηλώνει ανήσυχος για τα άλλα 180 στρέμματα που έχει στην περιοχή και δεν καλύπτονται από τους ανεμομείκτες και για τα οποία θεωρεί δεδομένη τη ζημιά από την παγωνιά, ακόμη και στο φυτικό κεφάλαιο».

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass