«Δεν θα πληρωθούν τη Συνδεδεμένη χιλιάδες Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί»

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΚ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2022 19:10

Στην καταγγελία «ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Θεσσαλίας, θα μείνουν απλήρωτοι χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί από την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, τη λεγόμενη Συνδεδεμένη Ενίσχυση και μάλιστα θα μείνουν απλήρωτοι, όλοι οι πληττόμενοι βαμβακοκαλλιεργητές που είδαν τις

καλλιέργειές τους να καταστρέφονται δύο φορές την ίδια χρονιά», προχώρησε η 17μελής Συντονιστική Ομάδα Εργασίας της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, με σχετική ανακοίνωσή της.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Για πρώτη φορά στα χρονικά της Θεσσαλίας θα μείνουν απλήρωτοι χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί από την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, τη λεγόμενη Συνδεδεμένη Ενίσχυση και μάλιστα θα μείνουν απλήρωτοι, όλοι οι πληττόμενοι βαμβακοκαλλιεργητές που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται δύο φορές την ίδια χρονιά.
Πρώτα από την υπερκυτταρική καταιγίδα, τον Ιούνιο του 2021 και αμέσως μετά, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους από τις άκαιρες, έντονες και καταστρεπτικές βροχοπτώσεις.
Όπως ήταν φυσικό, οι συγκεκριμένοι βαμβακοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να «πιάσουν» το λεγόμενο πλαφόν στην Π.Ε. που ανήκουν, δηλαδή το κατώτατο όριο κιλών, και ειδικά στην Καρδίτσα υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να λάβουν τη Συνδεδεμένη βάμβακος του 2021, που προσδιορίζεται να καταβληθεί 22 με 23 Μαρτίου 2022, παρότι όλες αυτές οι ζημιές έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ.
Αυτό που εξοργίζει όμως περισσότερο, όλους αυτούς τους αγρότες, είναι το γεγονός ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, όσο και οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, δεν προνόησαν, ώστε -όπως γίνονταν κάθε χρόνο σε ανάλογες περιπτώσεις- να λάβουν πολιτική απόφαση και να «συμπληρώνουν» τα υπολειπόμενα κιλά των βαμβακοπαραγωγών, με βάση τη δήλωση στον ΕΛΓΑ και όχι να περιμένουν το πότε ο ΕΛΓΑ θα κάνει τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις και την έκδοση των πορισμάτων.
Μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την περίοδο 2015-2019, έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις με πληττόμενους παραγωγούς βαμβακιού, από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι οποίοι ελάμβαναν κανονικά τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στο βαμβάκι, πάντα με βάση σχετική υπουργική απόφαση, η οποία φέτος για πρώτη φορά δεν υφίσταται.
Δυστυχώς, και με τη σειρά των ευθυνών, πολιτική ηγεσία ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, όχι απλά ολιγώρησαν και αργοπόρησαν, αλλά απεναντίας αδιαφόρησαν προκλητικά, στο μεγάλο και διπλό πρόβλημα των συγκεκριμένων βαμβακοπαραγωγών και ο χαρακτηρισμός αναλγησία, είναι πολύ επιεικής, σε σχέση με την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν και προκαλούν στους βαμβακοκαλλιεργητές, ειδικά τις ημέρες που διανύουμε, όπου και το τελευταίο ευρώ είναι πολύτιμο και απαραίτητο.
Έτσι, λοιπόν, όλοι αυτοί οι παραγωγοί που δεν θα πληρωθούν καθόλου τις επόμενες ημέρες την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να φτάσουν μέχρι και τον Ιούνιο μήνα, για να μπορέσουν να δουν το χρώμα του χρήματος, παρότι οι υπεύθυνοι που μένουν απλήρωτοι, τους υπόσχονται ότι θα πληρωθούν μετά από έναν μήνα.
Επίσης, με την ευκαιρία, δεν μπορεί να μην επισημανθεί:
1. Η υπέρμετρη καθυστέρηση στην πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο σκληρό σιτάρι, στα όσπρια και τα ψυχανθή, τα οποία έπρεπε από τον Φεβρουάριο μήνα να έχουν πληρωθεί.
2. Η υπέρμετρη καθυστέρηση στην πληρωμή 17.000 περίπου αγροτών πανελλαδικά, οι οποίοι μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχουν πληρωθεί την Ενιαία Ενίσχυση (Βασική + Πρασίνισμα) του έτους 2021.
3. Η υπέρμετρη καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ 2022, που πάει για μετά το Πάσχα.
4. Η υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση της Κάρτας του Αγρότη, για τις υπόλοιπες τράπεζες, πέραν της Πειραιώς, οι οποίες πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν να την εκδίδουν, με βάση το περσινό ΟΣΔΕ».
Δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί στο ΥΠΑΑΤ, αλλά και στους εποπτευόμενους Οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ, μόνο μία λέξη μπορεί να την αποδώσει επακριβώς και αυτή είναι η «Βαβέλ», αφού όλοι, υπουργός, υφυπουργοί, πρόεδροι και διοικητές Οργανισμών, ανάθεμα και αν καταλαβαίνουν τι κάνουν και αν συνεννοούνται μεταξύ τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass