Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 11 Απρ 2022 19:30

Ενισχύσεις σε αγροτουρισμό και εστίαση
Από τις 30 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πράσινος Αγροτουρισμός», προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη που αφορά επενδύσεις αγροτουρισμού, οινοτουρισμού και εστίασης από αγροτικές επιχειρήσεις. Στόχος της πρόσκλησης, όπως αναφέρεται, είναι η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας, με την ενίσχυση να φτάνει έως το 55%, ενώ θα γίνονται δεκτοί επενδυτικοί φάκελοι από 500.000 ευρώ και άνω.
Δημοσιεύθηκαν οι προσκλήσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης


Δημοσιεύτηκαν οι προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στα 5 έργα της Δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ΥΠΑΑΤ, συνολικής δημόσιας δαπάνης 510 εκατ. ευρώ. Οι προσκλήσεις αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ https://diavgeia.gov.gr/f/YAAT, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας https://greece20.gov.gr και στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr.
Τα υποέργα που προκηρύσσονται είναι τα εξής:
1. Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων. Επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, αγορά εξοπλισμού, διαχείριση αποβλήτων και προστασία περιβάλλοντος, καθώς και δαπάνες συμβουλευτικής, ενώ δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι Συλλογικά Σχήματα, Οργανώσεις Παραγωγών και σχήματα που εφαρμόζουν Συμβολαιακή Γεωργία. Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 16/5/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
2. Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα, δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι συλλογικά σχήματα, Οργανώσεις Παραγωγών και σχήματα που εφαρμόζουν Συμβολαιακή Γεωργία. Επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν σε αγορά εξοπλισμού, εισαγωγή νέων τεχνολογιών ΤΠΕ και γεωργία ακριβείας, δαπάνες για δημιουργία αλυσίδων αξίας, καθώς και δαπάνες συμβουλευτικής. Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 23/05/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
3. Πράσινος αγρο-τουρισμός. Επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, αγορά εξοπλισμού και νέων τεχνολογιών, δημιουργία αλυσίδων αξίας στην αγροδιατροφή, προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων, συμβουλευτική. Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 30/05/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
4. Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών. Επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν εκρίζωση υφιστάμενης φυτείας, προμήθεια και εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων και προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος στήριξης. Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 28/07/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
5. Γενετική Βελτίωση Ζώων. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, Σύλλογοι και συνεργατικά σχήματα και Οργανισμοί ερευνών και διάδοσης γνώσεων. Ενδεικτικά οι επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης, μέτρα προώθησης γεωργικών προϊόντων, συλλογή και τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων, δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και δαπάνες συμβουλευτικής. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται στο 0,5 εκατ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις και ο μέγιστος στα 2 εκατ. ευρώ για τις ΜΜΕ με ποσοστό ενίσχυσης 70% - 80%. Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 06/06/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
Για όλα τα υποέργα οι αιτήσεις ενίσχυσης μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή.

 

NITRO.jpg

Διορία για νιτρορύπανση - βιολογικά
Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου λήγει η διορία για ένταξη στο Πρόγραμμα της Απονιτροποίησης, με τις αιτήσεις την περασμένη εβδομάδα να κυμαίνονται γύρω στις 3.000 και με προοπτική να φθάσουν τις 10.000. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατ. ευρώ και λογικά επαρκεί για την απορρόφηση όλων των ενδιαφερομένων. Σχετικά με το Μέτρο 11 της Βιολογικής Γεωργίας, στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν 68.000 αιτήσεις περίπου, ενώ μετά την υποβολή των αιτήσεων στήριξης, ο ΕΦΔ θα προβεί στον διοικητικό έλεγχο του συνόλου των αιτήσεων στήριξης ανά προκηρυσσόμενη δράση.

 

TRAKTER.jpg

Χρονιά - ορόσημο στις πωλήσεις τρακτέρ

Από τις 23 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης στο Πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», σύμφωνα με την προκήρυξη που εκδόθηκε, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, για εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής και ζωικής παραγωγής. Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις συλλογικά σχήματα αγροτών, οικοτεχνίες-μεταποιητικές αγροτών που μεταποιούν το δικό τους προϊόν (τουλάχιστον 40% βαθμός καθετοποίησης), μεταποιητικές επιχειρήσεις εφόσον μεταποιούν γεωργικό και κατ’ ελάχιστο το 40% των α’ υλών που χρησιμοποιούνται προέρχονται από συμβολαιακή γεωργία, αγροτικές επιχειρήσεις που δεσμεύονται να καθετοποιήσουν τη μονάδα τους για τουλάχιστον μία 3ετία, ξεκινώντας από το επόμενο έτος από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.
*Σχεδόν βέβαιη μπορεί να θεωρείται μια παράταση στο ζήτημα των μεταβιβάσεων τρακτέρ που δεν φέρουν αψίδα προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, με τον προγραμματισμό του Υπουργείου να τοποθετεί μέχρι το τέλος του 2022 την προθεσμία. Με την παράταση διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες των παλαιών μηχανημάτων και οι αγοραστές τους, ώστε να προχωρήσουν στην πράξη της μεταβίβασης, κάτι που πάγωσε στις αρχές του έτους, όταν έληξε η προηγούμενη περίοδος χάριτος. Η λογική της παράτασης έγκειται στο να τοποθετηθούν οι αψίδες προστασίας σε παλαιά μηχανήματα, τα οποία δεν έχουν τοποθετημένο μηχανισμό από εργοστασιακής κατασκευής τους.
*Στο μεταξύ, χρονιά ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή αγορά τρακτέρ ήταν το 2021, σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA). Με βάση τα στοιχεία του CEMA, το δωδεκάμηνο του 2021 έκλεισε με 180.000 καταχωρίσεις γεωργικών ελκυστήρων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), πωλήθηκαν 3.034 τρακτέρ, επίδοση που χαρακτηρίστηκε από στελέχη της αγοράς ως ορόσημο για την ελληνική αγορά.

 

Συνέλευση Συνεταιρισμού Γαλήνης

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαλήνης, την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 20:00, στην αίθουσα συνελεύσεων του Συνεταιρισμού, στο Δ.Δ. Γαλήνης του Δήμου Κιλελέρ, καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση με θέματα ισολογισμός και έγκριση ισολογισμού των ετών 2020 και 2021, και εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

 

SYMBOLAIAKI.jpg

Αιτήσεις για μεταποίηση με συμβολαιακή γεωργία

Από τις 15 Μαΐου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», που αφορά έργα σε όλο το φάσμα της αγροτικής μεταποίησης, όπως οίνο, γάλα, τυρί, κρέας, ζωοτροφές, ελαιόλαδο, αρκεί η πρώτη ύλη να προέρχεται κατά τουλάχιστον 40% από συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας ή από ιδιοπαραγόμενα αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με την προκήρυξη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης καθορίζονται τα ακόλουθα καθεστώτα ενισχύσεων που περιλαμβάνουν: α) ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικού προϊόντος: Αφορά κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος από την οποία προκύπτει επίσης γεωργικό προϊόν, με εξαίρεση τις εργασίες εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία προϊόντος ζωικής ή φυτικής προέλευσης για την πρώτη του πώληση και β) ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία μη γεωργικού προϊόντος: Αφορά κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος, ως Α΄ ύλη της παραγωγικής διαδικασίας, από την οποία προκύπτει προϊόν, το οποίο δεν καλύπτεται από το παράρτημα I της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

NEOI_AGROTES.jpg

Στα 70-75 μόρια η βάση για τους Νέους Αγρότες

Προς τα τέλη Μαΐου μεταφέρεται η λήξη της αξιολόγησης των Νέων Αγροτών, με τις εντάξεις να κρίνονται στις λεπτομέρειες σε περιφέρειες με μεγάλο όγκο φακέλων. Όσον αφορά τη μοριοδότηση, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία βάση κοντά στα 70-75 μόρια στις Περιφέρειες που τα κονδύλια δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση, ενώ μεγάλη μάχη θα δοθεί στη Θεσσαλία, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και οι επιτυχόντες με τους επιλαχόντες θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass