Σε ετοιμότητα για την εμφάνιση δάκου

Ετοιμη για το πρόγραμμα δακοκτονίας, δηλώνει η ΔΑΟΚ της Περιφέρειας

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2022 21:05

Τη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΑΑΤ που θα επιτρέπει την έναρξη των εργασιών της δακοκτονίας από τους προσωρινούς αναδόχους σε όσες περιοχές είναι αναγκαίο για την τρέχουσα ελαιοπαραγωγική περίοδο του 2022 (όπως γινόταν με σχετικές αποφάσεις κάθε χρόνο από το 2015) αναμένει η ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Δημήτρη Σταυρίδη, «ο μηχανισμός είναι έτοιμος να ξεκινήσει τους ψεκασμούς, αν οι παγίδες τις οποίες έχουμε τοποθετήσει στα ελαιόδεντρα του Νομού δείξουν συλλήψεις δάκου, οπότε και θα πρέπει να ξεκινήσουμε νωρίτερα τη σχετική διαδικασία. Εάν χρειαστεί, μπορεί να γίνει ακόμη και με κατ’ εξαίρεση απόφαση του Περιφερειάρχη».
Συνήθως, μέσα Ιουνίου ξεκινούσε ο δολωματικός ψεκασμός για τον δάκο. Μέχρι στιγμής ο καιρός δεν βοηθά, διότι δεν σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 37-38 βαθμούς η εξόντωση του δάκου γίνεται αυτόματα). Λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων, σε κάποιες περιοχές παρατηρείται αυξημένη υγρασία, με αποτέλεσμα να ευνοεί την εμφάνιση του δάκου. Οι γεωπόνοι, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, παρακολουθούν εντατικά το φαινόμενο κι εφόσον διαπιστώσουν πρόβλημα, θα ενημερώσουν τη ΔΑΟΚ.
Ο κ. Σταυρίδης εκφράζει «την αισιοδοξία του ότι τα γραφειοκρατικά ζητήματα θα ξεπεραστούν κι εφόσον υπογράφουν από φέτος οι τριετείς συμβάσεις, το ζήτημα θα επιλυθεί μέχρι και το 2025».
Να σημειωθεί ότι και φέτος η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διενεργήσει στοχευμένους αεροψεκασμούς με drone, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος. Πέρυσι το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα στο Κόκκινο Νερό Νομού Λάρισας, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί στην περιοχή της Μελιβοίας ή Σωτηρίτσας του Δήμου Αγιάς, ενώ στη Μαγνησία πέρυσι εφαρμόστηκε στο Κεραμίδι και φέτος πιθανότατα στο Διμήνι.
Τέλος, ο κ. Σταυρίδης κάνοντας έναν απολογισμό του προγράμματος δηλώνει «ικανοποιημένος, καθώς την τελευταία τριετία το πρόγραμμα της δακοκτονίας είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς οι προσβολές των ελαιόδεντρων από δάκο ήταν ελεγχόμενες. Μετά το 2018, όποτε και είχαμε εκτεταμένη προσβολή των δέντρων, τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι βαδίζουμε σε καλό δρόμο» κατέληξε.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass