Επιστολή στον Πρωθυπουργό για de minimis

Απέστειλε η Ενωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2022 16:00

Ανοιχτή επιστολή για τη μη καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τα αυτόχθονα βοοειδή απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Αχιλλέας Τσαπραΐλης «ως εκπρόσωποι της πολυπληθέστερης ομάδας εκτροφέων αυτόχθονων βοοειδών της χώρας (τα 110 μέλη μας αντιστοιχούν στο 65% των εκτροφέων Βραχυκερατικής στο σύνολο της χώρας), έχουμε στείλει δύο σχετικές με το θέμα επιστολές στον ΥπΑΑΤ για τη μη καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), καθώς ο κλάδος μας βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από το όριο της επιβίωσης και μισό βήμα πριν τον ολοκληρωτικό αφανισμό της.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις σχεδόν μηδενικές πωλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του κορονοϊού, δεδομένου ότι τα ζώα μας έχουν πολύ μικρές αποδόσεις, ενώ τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα και απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό, το οποίο συνήθως βρίσκεται μακριά από τον τόπο παραγωγής τους. Το γεγονός ότι κορονο-ενίσχυση ή de minimis έχουν ήδη λάβει πολλά προϊόντα, μερικά μάλιστα βάσει αιτημάτων που κατατέθηκαν μετά από το δικό μας.
Το κόστος παραγωγής, τη σχεδόν μηδενική για τους εκτροφείς αυτόχθονων βοοειδών λήψη αποζημιώσεων από το συνολικό ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ βάσει της πρόσφατης διαδικασίας (2% επί του τζίρου του 2021) για την αντιμετώπιση των εξωφρενικών ανατιμήσεων στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα καύσιμα, τις απώλειες από σαρκοφάγα ζώα, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ λόγω μη εξεύρεσης επαρκών ευρημάτων, καθώς οι θηρευτές δεν αφήνουν υπολείμματα, κι άλλους πολλούς λόγους. Ωστόσο, κ. Πρωθυπουργέ, απ’ ό,τι φαίνεται, το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα άπτεται πλέον της δική σας και μόνον απόφασης: Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ένωσή μας, σε συνεργασία με άλλη κτηνοτροφική οργάνωση εκτροφέων αυτόχθονων βοοειδών (το θέμα αφορά συνολικά τέσσερις φυλές), κατέθεσε αίτημα, συνοδευόμενο από τη σχετική μελέτη, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία κατά της διασποράς του Covid-19. Μετά από μήνες διεργασιών, συζητήσεων, εξηγήσεων και παροχής περαιτέρω τεκμηριώσεων, ο τέως ΥπΑΑΤ, κ. Σ. Λιβανός, έκρινε, αποφάσισε και προώθησε στο ΥΠΟΙΚ το αίτημα για την καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τα αυτόχθονα βοοειδή. Με την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΑΑΤ, το αίτημα επιστράφηκε από το ΥΠΟΙΚ στον νυν ΥπΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά, για εκ νέου υπογραφή, αλλά μέχρι σήμερα, το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι το δικό μας αίτημα ακυρώνεται, για ποιον λόγο όμως και με ποιο σκεπτικό δεν γνωρίζουμε; Έχει το ΥΠΑΑΤ στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα βουβάλια, οι αυτόχθονες χοίροι και τα αιγοπρόβατα επλήγησαν από τα μέτρα κατά του κορονοϊού και γι’ αυτό ενισχύθηκαν, ενώ τα αυτόχθονα βοοειδή όχι; Πώς εξηγείται μια δρομολογημένη απόφαση ενός τ. υπουργού ΑΑΤ της ίδιας Κυβέρνησης για ενίσχυση των αυτόχθονων βοοειδών λόγω Covid-19, ανάμεσα σε πολλές άλλες παρόμοιες αποφάσεις για άλλα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης, να ακυρώνεται από τον νυν υπουργό ΑΑΤ; Κύριε Πρωθυπουργέ, παρακαλούμε πολύ, μη γίνετε οι ενταφιαστές της ορεινής, εκτατικής εκτροφής των αυτόχθονων φυλών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass