Τον Αύγουστο η πληρωμή του «αγροτικού πετρελαίου»

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2022 15:20

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, με αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την πραγματική οικονομία, στέκεται έμπρακτα στο πλευρό επιχειρήσεων και νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών, αλλά και νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Στα τρία αυτά χρόνια που έχει την ευθύνη για τις τύχες της πατρίδας, παρά την πανδημία, η οποία ανέκοψε τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που καταγράφονταν σε όλους τους δείκτες, στήριξε όλους όσοι επλήγησαν από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων που κατ’ ανάγκη επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της πανδημίας. Δυστυχώς, πριν εκλείψουν οι συνέπειες από την πανδημία ενέσκηψε η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι αυξήσεις στην ενέργεια με τη σειρά τους προκαλούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίας. Χωρίς, ακόμη, να είναι ορατό το τέλος αυτού του πολέμου -και συνεπακόλουθα της ενεργειακής κρίσης- η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα χειρίζεται συνετά τα δημόσια οικονομικά, εξαντλώντας τις αντοχές της οικονομίας για τη στήριξη των αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, με μειώσεις και καταργήσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) με μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ενώ επίκειται από το νέο έτος και αύξηση συντάξεων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Επιπλέον, επανέρχεται το “αγροτικό πετρέλαιο” που η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου κατήργησε στην περίοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και μάλιστα επισπεύδεται η πληρωμή του, η οποία, όπως με διαβεβαίωσε ο υπουργός, θα γίνει τον Αύγουστο, αντί για το τέλος του χρόνου». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά τη συνάντηση, εκτός από το «αγροτικό πετρέλαιο», έθεσε και το ζήτημα της μετατροπής της επιστρεπτέας προκαταβολής, που δόθηκε σε επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας, σε μη επιστρεπτέα για τις επιχειρήσεις των Φαρσάλων που επλήγησαν από τον «Ιανό» (αίτημα του Εμπορικού Επιχειρηματικού Συλλόγου Επαρχίας Φαρσάλων), αλλά και τις επιχειρήσεις στις σεισμόπληκτες περιοχές της Ελασσόνας και του Τυρνάβου. Αναφορικά με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι πανελλαδικά 560 χιλιάδες ΑΦΜ έλαβαν από 1-7 επιστρεπτέες προκαταβολές. Τα ποσά αυτά «κουρεύτηκαν» έως και 50%. Ήδη, 172 χιλιάδες επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν σε 427 χιλιάδες βεβαιώσεις επιστρεπτέας, την έχουν καταβάλει είτε εφάπαξ, είτε με δόσεις. Μάλιστα, εξ αυτών οι 127 χιλιάδες επιχειρήσεις πλήρωσαν εφάπαξ, λαμβάνοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Με τη διαδικασία της πληρωμής σε εξέλιξη και με δεδομένο ότι ήδη πολλοί και από τις επίμαχες περιοχές Φαρσάλων, Τυρνάβου και Ελασσόνας έχουν σπεύσει να πληρώσουν -και μάλιστα εφάπαξ για να τύχουν της επιπλέον έκπτωσης- δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιπρόσθετη απαλλαγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

GARMPH
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1