Καλή παραγωγή, αγωνία για τις τιμές

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ -ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2022 21:10

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή κάστανου στις παραδοσιακές καστανοπεριοχές του νομού, δηλαδή Μελιβοία, Καρίτσα, Αμπελάκια, Σκήτη-Ποταμιά, με τα συναισθήματα των παραγωγών να είναι ανάμεικτα. Από τη μια ικανοποίηση για τις καλές αποδόσεις (αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι), από την άλλη αγωνία για τις τιμές που θα κυριαρχήσουν στην αγορά, καθώς οι περσινές 3.60 ευρώ/κιλό, περίπου, φαντάζουν δύσκολο να δοθούν φέτος, παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Στομίου «Καρποί Κισσάβου», Ευθύμιο Τριανταφύλλου, «η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο καιρός είναι σύμμαχός μας και η παραγωγή αναμένεται ικανοποιητική. Όσον αφορά την προώθηση του προϊόντος στο εξωτερικό, οι εξαγωγές κινούνται με σταθερή ροή. Φέτος, ως Συνεταιρισμός έχουμε και το πλεονέκτημα αξιοποίησης των νέων εγκαταστάσεων, ψυγείων-αποθηκευτικού χώρου, κάτι που θα μας βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Βαγγέλη Κρανιώτη: «Έχουμε ήδη στείλει φορτία προς την Ιταλία (βασική χώρα συνεργασίας τα τελευταία χρόνια), ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να στείλουμε και προς την Κεντρική Ευρώπη. Η παραγωγή είναι καλή, η ζήτηση αυξημένη, αυτές τις μέρες θα ξεκαθαρίσει και η αγορά».ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Ήδη αρκετοί έμποροι και παραδοσιακά οι Ιταλοί μεσίτες έχουν προσεγγίσει τους παραγωγούς κάστανου του νομού για παραγγελίες, χωρίς, όμως, να έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εξαγωγές έφυγαν σε τιμές 2.80 με 3 ευρώ το κιλό, πολύ κάτω από το αυξημένο κόστος παραγωγής. «Αν σκεφτεί κανείς ότι τα μεροκάματα για τους εργάτες γης, που παραμένουν δυσεύρετοι, κινούνται από 50 έως 60 ευρώ, μαζί με τις αυξήσεις σε λιπάσματα και την ενέργεια, καταλαβαίνει κανείς ότι φέτος υπάρχει θέμα», δηλώνει στην «Ε», Αμπελακιώτης παραγωγός.
Στην εγχώρια αγορά, όσοι συμφωνούν με τις προσφερόμενες τιμές κλείνουν συμφωνίες, οι υπόλοιποι είτε επιλέγουν τις ανοιχτές τιμές είτε την αποθήκευση.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass