AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2022 18:00

Βάσει τιμολογίων η ενίσχυση για λιπάσματα
Αναμένονται άμεσα διευκρινίσεις για τη χορήγηση 60 εκατ. ευρώ

Θέμα ωρών είναι να διευκρινίσει το Υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης τον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί τα ακριβά λιπάσματα.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι για την ενίσχυση στα λιπάσματα οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως σήμερα Δευτέρα, ενώ σε ό,τι αφορά την κατανομή της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους διευκρίνισε ότι η πρόταση που έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η επιδότηση να γίνει συνδυαστικά με βάση το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή σε κρέας ή σε γάλα.
Προ ημερών, συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο και έθεσε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τη στήριξη των παραγωγών, οι οποίες θα κινούνται στην περίοδο αναφοράς, κατά την οποία οι αγρότες προμηθεύτηκαν τα λιπάσματα, στο πώς θα τεκμηριωθεί η δαπάνη αγοράς και αν θα υπάρξει κάποια κατηγοριοποίηση προϊόντων. Όπως είναι λογικό, όλες τις προηγούμενες ημέρες, διάφορα σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων του Υπουργείου, όπως δήλωσε και ο κ. Γεωργαντάς, «το μόνο σίγουρο είναι η ενίσχυση αυτή θα δοθεί με βάση τα τιμολόγια αγοράς που έχει λάβει κάθε αγρότης από το κατάστημα εφοδίων».
Στο σενάριο αυτό, οι λογιστές θα ανεβάζουν τις δαπάνες των αγροτών σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για να συγκεντρωθεί και να υπολογιστεί η συνολική αξία των δαπανών που έκαναν οι επαγγελματίες αγρότες για τη λίπανση, κάτι που σημαίνει ότι μερίδιο από την ενίσχυση θα έχουν και οι λογιστές-οικονομολόγοι!
Σε συνάντηση εξάλλου που είχε ο ΥπΑΑΤ προ ημερών με τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα, προσδιόρισε την πληρωμή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

 

«Γαλάζιες» γκρίνιες για το Αποθεματικό Κρίσης
Τι αναφέρει ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ

Τρέχει και δεν φτάνει ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς σχετικά με τις πληρωμές από το αποθεματικό κρίσης της Ε.Ε. Σε παραγωγούς που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς από το κονδύλι των 26,2 εκατ. ευρώ λίγοι είναι αυτοί που θα δούνε το χρώμα του χρήματος και ας χτυπήθηκε το σύνολο σχεδόν της αγροτικής οικονομίας. Μετά τον Χρ. Κέλλα που του άσκησε κριτική, ακολούθησε και ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, ενώ και πολλοί «γαλάζιοι» συνεταιριστές του νομού δηλώνουν εξοργισμένοι. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΘΕΑΣ, με τον πρόεδρό της Χρήστο Γιαννακάκη να καλεί το Υπουργείο, τις υπηρεσίες του, τους εποπτευόμενους οργανισμούς του, καθώς και τα άλλα Υπουργεία που χειρίζονται θέματα της αγροτικής παραγωγής να προβαίνουν έγκαιρα σε επαρκή διαβούλευση των όποιων μέτρων θα ληφθούν πριν την ανακοίνωσή τους με την ΕΘΕΑΣ. Τα λάθη εφαρμογής του καν. 2022/467 πρέπει να διορθωθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα η επίμαχη ανακοίνωση: Η καταβολή των όποιων αντισταθμιστικών πληρωμών και έκτακτων ενισχύσεων στους αγρότες πρέπει να γίνεται μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους αγρότες. Το λάθος της κατανομής των πληρωμών ενίσχυσης από το αποθεματικό κρίσης δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Στις 30.9.2022 πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 20.346 παραγωγών, με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 26.234.891,46 ευρώ, που κατανεμήθηκε στη χώρα μας από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν βάσει του Κανονισμού (2022/467). Οι πληρωμές αυτές είχαν σκοπό να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και να ενισχυθεί η στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα. Τόσο για την επιλογή των δικαιούχων με βάση την Υπουργική Απόφαση 2672/245404 της 16ης Αυγούστου 2022 όσο και για τη διαδικασία ορισμού των δικαιούχων από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, δεν έγινε καμία διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του μέτρου από την ΕΘΕΑΣ και τις οργανώσεις παραγωγών. Η ΕΘΕΑΣ υποστήριξε κάθε διαδικασία για την καταβολή των ενισχύσεων σε παραγωγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κρίση ακρίβειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΘΕΑΣ έχει ουσιαστικές προτάσεις και είναι έτοιμη για συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και επιδιώκει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα καταβολής των ενισχύσεων για τους αγρότες. Αυτό έπραξε πρόσφατα για την έκτακτη ενίσχυση που πρόκειται να δοθεί στους κτηνοτρόφους, ακόμη και εάν αυτή αποτελεί μέρος της αντιστάθμισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

 

Αυξημένες τιμές στο σιτάρι, καθηλωμένες στο βαμβάκι
Πού κινούνται τώρα, ποιες προοπτικές διαγράφονται

Με τιμή αφετηρίας στα 35 λεπτά, τα οποία μαζί με το μπόνους ποιότητας μπορούν να ανέβουν στα 38 λ., ξεκινούν τα συμβόλαια της νέας σεζόν στο σκληρό σιτάρι, που προσφέρει η «Μέλισσα-Κίκιζας». Η προσφορά είναι σαφώς αυξημένη, έναντι των 20-22 λεπτών, που ξεκίνησε πέρυσι η αγορά και αναμενόμενη λόγω του διπλασιασμού του κοστολογίου των αγροτών.
Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, υπενθυμίζεται ότι το σιτάρι πρέπει να έχει πρωτεΐνη 13,5%, υαλώδη 80, ειδικό βάρος 80 kg, με το μπόνους να διαμορφώνεται στα 2 λεπτά, ενώ για πρωτεΐνη 14,5%, υαλώδη και ειδικό βάρος 80, το μπόνους πάει στα 3 λεπτά.
Να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή η αγορά προσφέρει 42 λεπτά στο σκληρό σιτάρι.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
Όσον αφορά το βαμβάκι, η χρηματιστηριακή ανάκαμψη δεν κράτησε για πολύ, καθώς τις τελευταίες μέρες η αγορά υποχώρησε ξανά στα 71 με 72 λεπτά. Οι Τούρκοι εξακολουθούν να απέχουν από νέες αγορές και ενδεχομένως αυτή η στασιμότητα να συνεχιστεί μέχρι τέλος του έτους. Αυτό προκαλεί μία ανησυχία στην εγχώρια αγορά, τη στιγμή που η παραγωγή εξελίσσεται ιδανικά.

 

DENDRA.jpg

Στην Εκθεση Καρδίτσας η «Γαία Φρούιτ» Δένδρων

Στην Πολυκλαδική Έκθεση Καρδίτσας Thessaly Expo συμμετέχει η Οργάνωση Παραγωγών Α.Σ. Δένδρων «Γαία Φρούιτ», εκθέτοντας τα προϊόντα της. Τα μέλη του Συνεταιρισμού καλλιεργούν βερίκοκα, ροδάκινα και αχλάδια. Τα αχλάδια αποτελούν τη βασική καλλιέργεια. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες αχλαδιών Κοντούλες, Κόσσια, Σάντα Μαρία, Κριστάλλια, τα οποία διατίθενται μέσω συνεργαζόμενων εμπόρων στην εγχώρια αγορά, καθώς, επίσης, και σε αγορές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, καλλιεργούνται ποικιλίες Williams, Highland, Sissy, οι οποίες διατίθενται στη βιομηχανία για κομπόστα.
Το περίπτερο του Συνεταιρισμού επισκέφτηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και άλλοι επίσημοι φορείς, στους οποίους ο πρόεδρος του «Γαία Φρούιτ» Χρήστος Τασιούλας αναφέρθηκε στην «αδικία που συντελέσθη με τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν, συνολικού προϋπολογισμού 26,2 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη παραγωγών και συνεταιρισμών που επλήγησαν από την ουκρανική κρίση. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κωδικούς για εξαγωγές, όλες τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται, να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να μην ενισχύεται το εισόδημα των παραγωγών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τασιούλας.
Μαζί του στο περίπτερο, ο ταμίας του Συνεταιρισμού Φάνης Μπαντραλέξης, ο γραμματέας Γιώργος Ντόνας και ο γεωπόνος Θάνος Καρυώτης.

 

Το χρονοδιάγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης
Τα σενάρια του ΥΠΑΑΤ για τις επιλέξιμες επενδύσεις

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης είδε το φως της δημοσιότητας, ενόψει μάλιστα και της αγροτικής έκθεσης Αgrotica στη Θεσσαλονίκη στις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα , «η δημόσια διαβούλευση θα βγει μέσα στον Οκτώβριο, η πρόσκληση θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο, η ενεργοποίηση για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται τον Δεκέμβριο».
Όσον αφορά τις επιλέξιμες επενδύσεις των Σχεδίων Βελτίωσης είναι οι εξής: ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων μεταφερόμενων οικίσκων φιλοξενίας εργατών, αγορά μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, αγορά μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών, επενδύσεις σε ΑΠΕ και διαχείριση αποβλήτων.
Για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης είχαν εξασφαλιστεί 180 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να ανέλθουν και σε 230 εκατομμύρια ευρώ, με την προκήρυξη ενισχυτικών δράσεων.

 

Συζητήσεις με Βιετναμέζους, προτάσεις και για Ουκρανούς εργάτες γης
Παράταση για κατά παρέκκλιση μετάκληση από Τρίτες χώρες

Παράταση δόθηκε την 4η Οκτωβρίου 2022 στη διαδικασία της κατά παρέκκλιση μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες χώρες, αλλά και για την προσωρινή νομιμοποίηση παράτυπα διαμενόντων εργατών γης στην Ελλάδα έως 31 Μαρτίου 2023, προς ανακούφιση πολλών φορέων που ζητούσαν πίστωση χρόνου τον τελευταίο μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή την 30ή Σεπτέμβριου 2022. Ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς αποκάλυψε προ ημερών στον κ. Κέλλα πως είχε συνάντηση για το ζήτημα των εργατών γης, με τον πρέσβη του Βιετνάμ, σημειώνοντας ότι «η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα 35.000 εργάτες γης από την ασιατική χώρα». Την ίδια ώρα στην Κρήτη, υπήρξε ένα πρώτο ενδιαφέρον από πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από την Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη και βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία, είναι η εξεύρεση οικίας με νόμιμο μισθωτήριο, καθώς το κόστος στέγασης καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και απευθύνεται αποκλειστικά σε πολίτες που τελούν υπό το καθεστώς πρόσφυγα. Έτσι, ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας καλεί όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν τη δυνατότητα να προβούν νόμιμη μίσθωση του διαθέσιμου ακινήτου να επικοινωνήσουν άμεσα με τα γραφεία του Συλλόγου, μιας και στην περιοχή υπάρχει
-εκτός των άλλων- και σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass