Οι αντιδράσεις του πολιτικού συστήματος στο πρόβλημα της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2022 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Οκτ 2022 19:19

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προβλήματα στην ενέργεια και στην αλυσίδα της αγροδιατρροφής φάνηκαν από το καλοκαίρι του 2021 με τη διαφαινόμενη επάνοδο στην κανονικότητα μετά τον Covid. Επιτάθηκαν, βέβαια, μετά την εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που, δυστυχώς, παρατείνεται. Κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους, αγρότες σκέφτονται να ξεριζώσουν τα δέντρα τους, ενώ οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι με την προοπτική πολύ υψηλού κόστους ενέργειας τον χειμώνα, αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης. Ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχουν δυνατότητες λήψης μέτρων για τον περιορισμό των προβλημάτων που προκύπτουν. Για το πολιτικό σύστημα της χώρας η λύση είναι επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Η Κυβέρνηση τις δίνει και η αντιπολίτευση με τους συνδικαλιστές προτείνουν περισσότερα. Μια συζήτηση που προσελκύει ψήφους.
Η κοινή λογική θα πρότεινε να κάνουμε δράσεις για αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας με τοπικούς πόρους, όπου είναι δυνατό, και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε δράσεις αύξησης της πρωτογενούς παραγωγής τόσο για κάλυψη των αναγκών της χώρας όσο και για εξαγωγές.
Στον ενεργειακό τομέα είναι λογικό να συνεχίσουμε την ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, όπως πραγματικά γίνεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν επιδράσεις στο περιβάλλον, αλλά φοβάμαι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για εξασφάλιση ενέργειας με περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματική αλλαγής, που αρχίσαμε να νιώθουμε άμεσα τις επιπτώσεις της. Σίγουρα θα πρέπει να βρούμε αντικειμενικά τις περιοχές με μακρότερες αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρνητικές επιπτώσεις κάποιας μορφής θα υπάρχουν, όπως και η ίδια η παρουσία μας στον πλανήτη. Φυσικά, θεωρώ εγκληματικό να γίνονται Φ/Β σε γόνιμη αγροτική γη, όταν υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις σε μη γόνιμες περιοχές και Πετροβούνια. Υπάρχουν, επίσης, οι στέγες και οι ταράτσες των σπιτιών μας, καθώς και οι αποθήκες των αγροτών που θα μπορούσαν να καλυφθούν χωρίς να καταστρέψουν γόνιμη γη.


Υπάρχουν, όμως, πηγές ενέργειας που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη χώρα. Και πρώτα η υδροηλεκτρική (ΥΗ). Το ανάγλυφο της χώρας μας δίνει τεράστιες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Για κάποιους λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω, το πολιτικό σύστημα τις αγνοεί. Τα αφαίρεσε από τα δύο τελευταία ΕΣΕΚ (Εθνικά σχέδια για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή) εκτός της Μεσοχώρας του 2017 και της Συκιάς του 2019. Αυτό που είναι τραγικό, είναι η ιστορία με τον Ταμιευτήρα και το ΥΗ της Μεσοχώρας. Έτοιμο για λειτουργία (με μικρές συντηρήσεις κ.λπ.) εδώ και 20 χρόνια. Μια επένδυση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές της ΔΕΗ. Τι χρειάζεται για να αρχίσει να γεμίζει; Να δοθούν οι αποζημιώσεις σε μέρος των θιγόμενων ιδιοκτησιών. Θα μπορούσαν με έναν νόμο να ορίσουν τιμές που θα ικανοποιούσαν τους ιδιοκτήτες και να αρχίσει η πλήρωση του ταμιευτήρα. Σε δύο χρόνια θα είχαμε παραγωγή καθαρής ενέργειας 350 GWh τον χρόνο. Κάτι ανάλογο ισχύει για το φράγμα της Συκιάς που είναι έτοιμο περισσότερο από 50% και θα μπορούσε να παράγει άλλη τόση τουλάχιστον ενέργεια. Εάν μεταφερόταν και νερό στη Θεσσαλία, θα σταματούσε η άντληση νερών και θα εξοικονομούσαμε 700 GWh. Τι σημαίνουν αυτά; Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας της χώρας είναι κοντά στις 55.000 GWh. Θα καλύπταμε ένα σημαντικό ποσοστό της ζήτησης, ενώ θα συμπληρώναμε τις άλλες ΑΠΕ (ηλιακή και αιολική) με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας. Παρ’ όλα τα πλεονεκτήματα, στην Κυβέρνηση υπάρχει απαγόρευση συζήτησης του θέματος μαζί με τον αποκλεισμό ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα στη ΔΕΘ. Το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη, Φάμελος, Δούρου) είναι αντίθετο στη δημιουργία της μονάδας αντλησιοταμίευσης του Αυλακίου και προτείνει το γκρέμισμα (την ακύρωση του Φράγματος Συκιάς και την αποκατάσταση του ποταμού) των έργων της Συκιάς. Βέβαια, ο κ. Φάμελος δήλωσε στο Θεσσαλία TV ότι θεωρεί την ΥΗ πράσινη ενέργεια και μάλλον είναι υπέρ της αξιοποίησης. Πώς, όταν αρνείται την κατασκευή όλων; Πρέπει να το εξηγήσει.
Ένα άλλο θέμα που αγνοείται είναι η δημιουργία μονάδων μεθανικής ζύμωσης. Οι μονάδες αυτές αξιοποιούν απόβλητα μονάδων, αλλά και τα ζυμώσιμα σκουπίδια μας. Παράγουν μεθάνιο, αλλά και το υπόλειμμα που έχει σημαντική περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία τόσο απαραίτητα και ακριβά για τον πρωτογενή τομέα. Καμία προσπάθεια προώθησής τους, ούτε προσπάθεια βελτίωσης των μεθόδων εφαρμογής στο χωράφι για μείωση των απωλειών, κυρίως αμμωνίας, και υποκατάσταση αζωτούχων λιπασμάτων. Φυσικά θα προστατεύσει το περιβάλλον. Η ρύπανση από κτηνοτροφικές μονάδες και μικρές βιομηχανίες συναντάται σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και στη χώρα γενικότερα. Στο φράγμα Αγιονερίου θα μπορούσαν να μειώσουν τη ρύπανση όσο και στον Τιταρίσο πιο κάτω. Στο Συνέδριο για τον Πηνειό μια ομάδα ερευνητών βρήκε ότι η ρύπανση προέρχεται από κτηνοτροφικές και βιομηχανικές μονάδες κατά μήκος του. Κάποιες μονάδες μεθανικής ζύμωσης θα έλυναν πολλά προβλήματα. Φυσικά και στις πόλεις μας ο διαχωρισμός των ζυμώσιμων θα έδινε λύσεις σε πολλά προβλήματα: παραγωγή ενέργειας, ανακύκλωση στοιχείων, λίπανση καλλιεργειών, καλύτερη λειτουργία των χωματερών και προστασία του περιβάλλοντος.
Η αξιοποίηση της βιομάζας είναι ένα άλλο θέμα που δεν απασχολεί κανέναν. Πριν λίγες μέρες πέρασα από περιοχές με αρδευτικές και στραγγιστικές διώρυγες. Είναι γεμάτες με καλάμια. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να ζεσταθούμε τον χειμώνα. Το ίδιο ισχύει για τα υπολείμματα καλαμποκιού (πάνω από έναν τόνο το στρέμμα) ή του βαμβακιού (250 κιλά/στρ.) ή για τα υπολείμματα των κλαδεμάτων (500 κιλά/στρ.). Σε ένα από τα τελευταία διδακτορικά που επέβλεψα, αναπτύχθηκε ένα μοντέλο λειτουργίας των μηχανημάτων συγκομιδής βιομάζας για ελαχιστοποίηση του κόστους συγκομιδής. Αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν.
Γενικά, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα κανέναν να βρούμε τρόπους να υποκαταστήσουμε τα εισαγόμενα φυσικό αέριο και πετρέλαιο με τοπικούς πόρους. Για να μην πω για την αδράνεια αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στο υπέδαφός μας. Όλες οι χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, τα αξιοποιούν. Ακόμη και η Αλβανία φαίνεται να βρήκε σημαντικό κοίτασμα κοντά στα σύνορά μας. Εμείς έχουμε «οικολόγους» που είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε τεχνικό έργο γίνεται στη χώρα. Και ένα πολιτικό προσωπικό που αρνείται να ασχοληθεί με λύσεις που θέλουν δουλειά και χρόνο. Οι πολίτες πώς αντιδρούν;

 

Γράφει ο Φάνης Γέμτος,
γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass