AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2022 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Οκτ 2022 19:19

Με την εκκαθάριση οι διορθώσεις στη βασική ενίσχυση
Ενστάσεις για διακρίσεις κατά την καταβολή προκαταβολών του ΟΠΕΚΕΠΕ

Την οργή και την αγανάκτηση αρκετών πιστοποιημένων φορέων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι ορισμένα Κέντρα απέκτησαν δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης, προκαλώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ΚΥΔ από τον θεσσαλικό κάμπο βρίσκονται στα κάγκελα με την τακτική της ιδιαίτερης μεταχείρισης της Εταιρείας που έδωσε το δικαίωμα σε μερικά μόνο Κέντρα να βλέπουν στην οθόνη τα στοιχεία πληρωμής των πελατών κι έχουν ενημερώσει σχετικώς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκο, κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από την ηγεσία του Οργανισμού, ενώ απειλούν με αγωγές, εάν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σημανδράκος δεσμεύτηκε να εξετάσει τις καταγγελίες τους άμεσα κι αν επιβεβαιωθούν, θα διορθώσει την αδικία.
Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει γενικότερα με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, καθώς παρατηρήθηκαν αρκετές αδυναμίες στο σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μοιραία οι όποιες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν με την εκκαθάριση, τέλος του έτους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Μέχρι στιγμής οι αποδέκτες των μεταβιβάσεων δεν έχουν ειδοποιηθεί για το αποτέλεσμα του ελέγχου, δεν έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα στην καρτέλα του αγρότη και δεν έχουν υποβληθεί συμπληρωματικά δικαιολογητικά, όπου απαιτείται. Ακόμη φαίνεται να έχουν γίνει λάθη στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ. Επιπλέον δεν έχει τρέξει έλεγχος για τον ΑΤΑΚ, συνεπώς μπορεί να έχουν πληρωθεί παραγωγοί που δεν τα δικαιούνταν ή και το αντίστροφο και σε επόμενη πληρωμή να βρεθούν σε δύσκολη θέση και να επιστρέψουν χρήματα.

 

AGROTIKA5.jpg

 

Υπάρχει επάρκεια σε ζωοτροφές και λιπάσματα
Διαβεβαιώνει ο ΥπΑΑΤ * Σύντομα υπογραφές για επιδοτήσεις

H τεχνολογία και η καινοτομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της 29ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica στη Θεσσαλονίκη, με πολύ κόσμο το Σαββατοκύριακο, λόγω και του καλού καιρού. Η έμφαση της φετινής διοργάνωσης στην τεχνολογία και την καινοτομία μέσω τόσο των εκθεμάτων όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων αποδεικνύεται δέλεαρ για τους αγρότες, που αναζητούν τρόπους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμούν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο.
Τα περίπτερα της Agrotica επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων, τόνισε πως «ήδη έχει ψηφισθεί από τη Βουλή η σχετική τροπολογία και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έκδοση της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης». Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς πέραν αυτής της ενίσχυσης στο Συμβούλιο Υπουργών που έγινε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο, τέθηκε θέμα από πολλές χώρες για περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς λιπασμάτων από ευρωπαϊκούς πόρους. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τον χρόνο και τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης των 60 εκατ. ευρώ, διευκρίνισε ότι μετά την έκδοση της ΚΥΑ θα υπάρξει πλατφόρμα στην οποία οι αγρότες θα καταθέτουν τα τιμολόγια αγοράς προηγουμένου διαστήματος, για να μπορέσουν να επιδοτηθούν, με βάση αυτά. Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα επάρκειας στα λιπάσματα ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι υπάρχει επάρκεια, σημειώνοντας ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει πλατφόρμα για την παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συγκεκριμένα προϊόντα, μέσα στα οποία είναι και τα λιπάσματα. «Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω όλους είναι ότι σε όλες τις πρώτες ύλες, είτε είναι σιτηρά, είτε είναι ζωοτροφές, είτε είναι λιπάσματα, υπάρχει επάρκεια».

 

GALA.jpg

Καλές συμφωνίες κτηνοτρόφων
Με γαλακτοβιομηχανίες της χώρας για απορρόφηση της παραγωγής τους

Θετικές είναι οι εξελίξεις για κάποια κτηνοτροφικά σχήματα του νομού, καθώς κάποιες συμφωνίες που κλείστηκαν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Όπως είναι γνωστό, η Ομάδα Κτηνοτρόφων Ολύμπου από τα Καλύβια Ελασσόνας ήρθε σε συμφωνία με τη βορειοελλαδίτικη εταιρεία «Μπέλας» για ποσότητα 2.000 τόνους γάλακτος σε τιμή 1,60 ευρώ το κιλό, συν πέντε λεπτά συνεταιριστικό μπόνους. Ουσιαστικά ίδια τιμή παραγωγού με αυτή της συμφωνίας της βιομηχανίας «Όμηρος» με τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου Ελασσόνας.
Υπενθυμίζεται ότι συνεταιριστές του κτηνοτροφικού κλάδου προσδιορίζουν ως κατώτερη τιμή πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος το 1,65 ευρώ\κιλό, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής.

 

 

Στα πάνω του το σιτάρι, πιέζεται το βαμβάκι
Τι καιρό περιμένουν οι παραγωγοί για τη σπορά ελαιοκράμβης

Μαζικά στο σκληρό σιτάρι στρέφονται οι Θεσσαλοί παραγωγοί με βάση τις διαμορφωθείσες συνθήκες στην αγορά, αφού η εμπορική αξία του σκληρού σιταριού καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής και αφήνει ένα οικονομικό όφελος, σε αντίθεση με το βαμβάκι, το οποίο τούτες τις μέρες έχει καθηλωθεί στα 70 λεπτά. Όπως φαίνεται, λίγοι ήταν αυτοί που αξιοποίησαν το διάστημα των συμφωνιών (τον Σεπτέμβριο) που προέβλεπε τιμή πώλησης από 94 λεπτά έως 1 ευρώ. Ένα επιπλέον κίνητρο για τους παραγωγούς να στραφούν στα σιτηρά είναι τα φορολογικά οφέλη στην περίπτωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου για συμβολαιακή παραγωγή.
Όσον αφορά την παραγωγή ελαιοκράμβης, όσο δεν βρέχει ελαττώνονται οι πιθανότητες για αρκετές σπορές, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

 

 

«Πράσινο φως» για την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ

Το «πράσινο φως» για την εκκίνηση της τυπικής διαδικασίας έγκρισης του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου έδωσε η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διαπραγματεύσεων και την πρόσφατη επίσκεψη του ελληνικού κλιμακίου υπό τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κ. Μπαγινέτα στις Βρυξέλλες για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 17/10/2022 αναρτήθηκε στην επίσημη πλατφόρμα SFC της Ε.Ε. το οριστικοποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και της Διαχειριστικής Αρχής.

 

AGROTIKA.jpg

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης, Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους ότι η Μελέτη Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου ΑΑΤ στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.minagric.gr/index.php/el/xrisimewplirofories-2/draseis-tameiou-anakampsis-kai-anthektikotitas/oikonomikos-metasximatismos-tou-agrotikoy-tomea1/13302-ypoergo-4-anadiarthrosi-ton-kalliergeion.
Προκειμένου να δοθεί χρόνος στους δυνητικούς δικαιούχους για τον σχεδιασμό της πρότασής τους και την κατάθεση άρτιου φακέλου υποψηφιότητας μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών για την 31η Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 μ.

 

PLIROMES.jpg

Υψος ρεκόρ στις πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι από την αρχή του έτους και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2022 έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Π.Α.Α. 2014-2020) πάνω από 611 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί ποτέ από την έναρξη υλοποίησης των Κοινοτικών Προγραμμάτων στη χώρα μας, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί επιστέγασμα της αγαστής συνεργασίας, υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας, όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών της χώρας και αποδεικνύει την ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον αγροτικό κόσμο. Επόμενος στόχος μας, η καταβολή άνω του 1 δισ. ευρώ συνολικά για το 2022 σε δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συμβάλλοντας έμπρακτα στην ανάκαμψη, στήριξη του αγροτικού χώρου, σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass