Ενισχύεται η τιμή του βαμβακιού

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ - ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2022 21:20

Μετά την «ελεύθερη πτώση» που υπέστη το βαμβάκι και τις απώλειες που σημείωσε το τελευταίο διάστημα στη διεθνή τιμή του, φαίνεται να «τραβά» -για την ώρα τουλάχιστον- την ανηφόρα, έναντι στον ξέφρενο ρυθμό των αρνητικών προσήμων που κατέγραφε στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων τον μήνα Οκτώβριο, σώζοντας κυριολεκτικά την παρτίδα στο «παρά πέντε» για τη φετινή χρονιά και μαζί με αυτό και τους αγρότες από μια ολοκληρωτική καταστροφή.


Ωστόσο απομένει μια αντίστοιχη ανοδική πορεία αυτήν την εβδομάδα, για την ομαλή πρόσκρουση και το κλείσιμο της φετινής παραγωγής.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής το βαμβάκι έκλεισε ενισχυμένο +4.93% στα 87,09 σεντς/λίμπρα, σκαρφαλώνοντας από τα 72 σεντς/λίμπρα που έκλεισε την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τις θετικές συνεδριάσεις του Νοέμβρη.
Οι αγρότες είδαν το βαμβάκι να κατρακυλά κοντά στα 0,65 ευρώ/κιλό, τιμή ασύμφορη και πολύ μικρότερη και από την τιμή που παρέδωσαν την περσινή χρονιά που άγγιξε τα 0,73 - 0,74 ευρώ/κιλό. Αυτό είχε οδηγήσει τους παραγωγούς το τελευταίο διάστημα σε αδιέξοδο, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τα αυξημένα κόστη που απαιτούσε φέτος η καλλιέργεια.
Επίσης, για όσους δεν πέτυχαν προπώληση μέρους της παραγωγής τους σήμαινε, αντί για κέρδος, ζημία και μεγάλα χρέη.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ
Τι σημαίνει η άνοδος των τελευταίων ημερών; Σημαίνει ότι το βαμβάκι θα κινηθεί κοντά στα 0,78 με 0,80 ευρώ/κιλό στα εκκοκκιστήρια και με πολλούς, εφόσον συνεχίσει ανοδικά και αυτήν την εβδομάδα, να κλείνουν μεγάλο μέρος ή και το σύνολο της φετινής παραγωγής τους αν και εφόσον η τιμή αγγίζει τα 0,85 ευρώ/κιλό, τιμή, η οποία αφήνει κέρδος αντί για τη ζημία που υπολόγιζαν με τις τιμές του Οκτώβρη.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass