ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 07 Νοε 2022 19:30

Μουσείο γεωργικών μηχανημάτων

Στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών - Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα

Το ενδιαφέρον όσων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Λάρισα, τραβάει η υπαίθρια μουσειακή έκθεση με παλιά αγροτικά μηχανήματα, που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Ινστιτούτου. Χάρη στο μεράκι και στην άοκνη προσπάθεια στελεχών και υπαλλήλων του Ινστιτούτου συγκεντρώθηκε αυτό το σπάνιο υλικό με εκθέματα, που ήταν διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα επί δεκαετίες μέσα στο αγρόκτημα του Ινστιτούτου.

Ξεχωρίζει μια σπαρτική μηχανή πειραματικών τεμαχίων κατασκευής του 1930 ή του 1940, την οποία τραβούσε ένα άλογο, ενώ σε φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Ινστιτούτου φαίνεται και μια αγρότισσα, η οποία το χειρίζεται, καθώς και ένα πολύ παλιό τρακτέρ που παραχωρήθηκε από τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας του ΕΛΓΟ στα Ιωάννινα και πολλά άλλα.  

SPARTIKH1.jpg
Ο χώρος σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό από τη γεωπόνο και αρχιτέκτονα τοπίου κ. Νεοκλεία Βολοβίνη, ως ένας μεσογειακός-γεωργικός κήπος, ώστε να υπάρχει σύνδεση με το αντικείμενο του Iνστιτούτου και θα λειτουργεί ως εκθετήριο των γεωργικών μηχανημάτων αγροτικής έρευνας που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο 1933-1973, ενώ θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες μπροστά από κάθε έκθεμα.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημήτρης Βλαχοστέργιος «η προσπάθεια για τη δημιουργία αυτού του υπαίθριου μουσείου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, είναι σε εξέλιξη και ευελπιστούμε του χρόνου, οπότε και το Ινστιτούτο θα συμπληρώσει 90 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην αγροτική έρευνα, να είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε επίσημα και να το εγκαινιάσουμε. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η αποδοχή και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι επισκέπτες στα εκθέματα του αγροκτήματος, τα οποία μαρτυρούν την ιστορία και την εξέλιξη της γεωργικής έρευνας, χρόνο με τον χρόνο. Χρειάστηκε πολλή δουλειά (καθαρισμός, αμμοβολή, εξεύρεση ειδικών χρωμάτων, τεχνική βαφής κι άλλες εργασίες) για το τελικό αποτέλεσμα –μιας και κάποια από τα μηχανήματα μετρούν πάνω από 80 χρόνια ζωής- το οποίο εν τέλει, μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

 

lipasma.jpg

Χάνουν την ενίσχυση λιπασμάτων
Πολλοί παραγωγοί λόγω ημερομηνιών στα τιμολόγια

Για να εισπράξουν οι αγρότες την ενίσχυση θα πρέπει τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων να έχουν εκδοθεί μεταξύ 01/10/2021 και 30/09/2022, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν τιμολόγια που δεν έχουν εκδοθεί σε αυτές τις ημερομηνίες μένουν χωρίς ενίσχυση. Το θέμα είναι ότι η χώρα μας κατέθεσε την πρόταση στις Βρυξέλλες με αυτές τις ημερομηνίες και τώρα δεν μπορεί να τις αλλάξει και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

 

Στελεχοκοπή βαμβακόφυτων για καταπολέμηση σκουλικιού
Χρήσιμες καλλιεργητικές πρακτικές για μετασυλλεκτικές παρεμβάσεις

Χρήσιμες συμβουλές δίνει η ΔΑΟ Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με τη βαμβακοκαλλιέργεια και κυρίως για τις καλλιεργητικές πρακτικές και τις μετασυλλεκτικές επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Συμβουλές που αφορούν και τον νομό Λάρισας προφανώς. Όπως αναφέρεται «την εποχή αυτή έχει συγκομιστεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του σύσπορου βαμβακιού. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες και ευνόησαν τη συγκομιδή. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως είναι γνωστό το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει στο έδαφος ως νύμφη. Από αυτές τις νύμφες θα προκύψουν οι νέες πεταλούδες την επόμενη άνοιξη για να συνεχιστεί ο κύκλος του εντόμου. Επομένως η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου σκουληκιού εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τον αριθμό των νυμφών που θα διαχειμάσουν. Για να καταφέρουμε μείωση του αριθμού των νυμφών πρέπει να προβούμε σε καλλιεργητικές επεμβάσεις με σκοπό την καταστροφή όσο το δυνατό μεγαλύτερου πληθυσμού αυτών. Γι’ αυτό συστήνεται στους παραγωγούς, μετά το τέλος της συγκομιδής να προβούν άμεσα σε στελεχοκοπή των βαμβακόφυτων και εν συνεχεία να οργώσουν με άροτρο (υνί) για ενσωμάτωση των θρυμματισμένων στελεχών, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που θα ακολουθήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άμεση καταστροφή των νυμφών του πράσινου σκουληκιού που βρίσκονται και διαχειμάζουν στο έδαφος. Έκθεση των νυμφών στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες του χειμώνα. Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20-25 εκ. με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους. Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων. Εμπλουτισμό του εδάφους σε οργανική ουσία με την ενσωμάτωση των φυτικών υπολειμμάτων του βάμβακος. Περιορισμό της επιφανειακής απορροής του νερού από τις χειμερινές βροχοπτώσεις. Ακόμη με το φθινοπωρινό όργωμα πετυχαίνουμε καλύτερη και ευκολότερη κατεργασία του εδάφους για την επόμενη ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Η κατεργασία του εδάφους πρέπει να γίνει απαραιτήτως με άροτρο για να υπάρξει αναστροφή του εδάφους και όχι με άλλα εργαλεία όπως καλλιεργητή, δισκοσβάρνα ρίπερ, κλπ. Τέλος με τις παραπάνω εργασίες περιορίζουμε και τον πληθυσμό του ρόδινου σκουληκιού καθότι διαχειμάζει σαν «εν διαπαύσει» προνύμφη μέσα στα εναπομείναντα καρύδια, σε βαμβακοστελέχη, καθώς και σε ρωγμές του εδάφους.

 

Επιχειρησιακές  Ομάδες Καινοτομίας
Εκδόθηκε προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων για την ίδρυση και λειτουργία τους

Μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου και του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στη Μονάδα Συνεργασίας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης για τη Δράση 2 των Υπομέτρων: 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο και 16.1-16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή» σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Πραγματοποιήθηκε διοικητικός έλεγχος σε 56 αιτήσεις στήριξης από τις 139 που υπεβλήθησαν. Εγκρίθηκαν 28 αιτήσεις στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1-16.2 – Δράση 2, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 8.722.504€ Δημόσια Δαπάνη και 28 αιτήσεις στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1-16.5 – Δράση 2, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 4.653.283,98€ Δημόσια Δαπάνη. Ο Διοικητικός Έλεγχος συνεχίζεται και στις υπόλοιπες αιτήσεις στήριξης της Δράσης 2 και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιολογηθεί και να ενταχθεί το σύνολο των θετικά αξιολογημένων αιτήσεων, έως το τέλος του χρόνου, δεδομένης και της σημασίας της χρήσης καινοτόμων μεθόδων και διαδικασιών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Οι αιτούντες θα ενημερωθούν σχετικά με την έκδοση των αποτελεσμάτων με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Μονάδα Συνεργασίας και Καινοτομίας της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συντονιστή του Έργου, η οποία είχε δηλωθεί κατά την υποβολή των αιτήσεων στήριξης. Επί των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής έως 16.11.2022.

 

Αιτήσεις αμπελουργών για νέες φυτεύσεις
- Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για οινοποιήσιμα

Σύμφωνα με σχετική Υ.Α. το έτος 2023 θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας, σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του 2022. Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδειες νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, πρέπει να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρονικά από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου του 2022, μέσω της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ (Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση αδειών φύτευσης Αμπέλου (εδώ) και με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540.
Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά. Ως μέγιστο όριο αιτούμενης έκτασης για άδεια νέας φύτευσης ορίζεται το όριο των εκατό 100 στρεμμάτων και δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο το ένα (1) στρέμμα. Οι εν λόγω εκτάσεις δύνανται να είναι ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες (διάρκειας άνω των 7 ετών). Δικαιολογητικά τα οποία επισυνάπτονται ηλεκτρονικά (σε μορφή pdf) στην αίτηση είναι φωτοτυπία ταυτότητας (δύο όψεις), πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος, τίτλοι ιδιοκτησίας. Για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια: Συμβόλαια αγοράς νομίμως μεταγραμμένα, Αποδοχή κληρονομιάς, Αποδεικτικά δωρεάς ακινήτων, Κτήση με προσκύρωση, Με δικαστική απόφαση απονομή κυριότητας, Κληρονομητήριο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις Ε9 (με υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία του Ε9 είναι αληθή και ακριβή).
β) Για τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια: συμβολαιογραφικά έγγραφα, ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης (ενοικιαστήρια) σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή χρησιδάνεια.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass