ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2022 14:30

Τέλος στις ελληνοποιήσεις μελιού
Δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου στα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας στο ΣΕΦ

Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στον χαιρετισμό του στο 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών - Προσαρμογή Γενετικού Υλικού».


Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Υφυπουργός ανέπτυξε τα θεσμικά εργαλεία που αφορούν στα εξής: Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, την Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού γίνεται πραγματικότητα η πλήρης ψηφιοποίηση του κλάδου της μελισσοκομίας. «Φαίνεται ότι το ‘Μητρώο’ έχει γίνει πλέον απαραίτητο εργαλείο το οποίο αγκαλιάστηκε από την μεγαλύτερη μερίδα των μελισσοκόμων της χώρας, οι οποίοι ανέρχονται επίσημα σε πάνω από 21.000  με περίπου 2,2 εκατομμύρια κατεχόμενες - καταγεγραμμένες κυψέλες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί οι πρώτες ταυτότητες στους μελισσοκόμους και μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση και χορήγηση του μεγαλύτερου μέρους των ψηφιακών μελισσοκομικών ταυτοτήτων». Όσο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μίλησε για το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (2020 - 2022) Τομεακό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (ΣΣ ΚΑΠ 2023 - 2027), επισημαίνοντας ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12.325.290 € ανά έτος και για την ερχόμενη πενταετία (2023 - 2027), καθώς έχει ενταχθεί στο ΣΣ ΚΑΠ 2023 - 2027 με αντίστοιχες παρεμβάσεις. «Η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτεται κατά 50% από ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Το ποσοστό απορρόφησης του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος υπερβαίνει το 90%», τόνισε. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού. «Για να γίνει αυτό, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες. Πρώτη μου μέριμνα είναι επιτέλους να κατοχυρώσουμε το σήμα του ελληνικού μελιού. Για να το πετύχουμε αυτό, κινούμαστε σε δυο άξονες: τον επιστημονικό και τον αγορανομικό. Το επιστημονικό συμβούλιο που συστήσαμε απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου όπου ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσα: πρωτόκολλο αναλύσεων που να πιστοποιεί ότι είναι ελληνικό το μέλι και την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων των 7 βασικών ειδών μελιού όπου θα αναγράφονται στην ετικέτα», εξήγησε. «Προσπαθούμε να κλείσουμε την πόρτα στην παρανομία», είπε χαρακτηριστικά «προκειμένου να μπορέσουμε επιτέλους να εξαφανίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νόθευσης του χρυσαφιού της ελληνικής γης».

 

Προσλήψεις από τον ΕΛΓΟ

Στην πρόσληψη 22 υπαλλήλων προχωρά ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» στις παρακάτω ειδικότητες: ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Μηχανικών (Πολιτικών Μηχανικών ή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών), ΠΕ Κτηνίατροι, ΠΕ Γεωπόνοι, ΠΕ Γεωπόνων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΔΕ Δειγματολήπτες. Οι θέσεις αφορούν σε Ξάνθη, Δράμα, Γιαννιτσά, Λάρισα, Πάτρα, Αθήνα και Ρέθυμνο.
Οι υποψήφιοι/ες όλων των ειδικοτήτων πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Θα επιλεγούν κυρίως πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής και απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022.

 

agrot.jpg

Πληρώνεται η νιτρορύπανση, ακολουθούν τα περιβαλλοντικά

Σήμερα Δευτέρα θα δούνε το χρώμα του χρήματος οι δικαιούχοι του προγράμματος μείωσης νιτρορύπανσης και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες πληρωμές των αγρο-περιβαλλοντικών προγραμμάτων (προκαταβολή), όπως ανέφερε από τη Νίκαια ο ΥΠΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς. Ήδη το απόγευμα της Παρασκευής άρχισαν να φαίνονται χρήματα σε λογαριασμούς αγροτών για το πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης, όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για τους υπόλοιπους από σήμερα. Το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί, κυμαίνεται στα 200 με 250 εκατ. ευρώ για τα αγρο-περιβαλλοντικά προγράμματα.
Σε σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει τα εξής: Ξεκίνησε η διαδικασία της πίστωσης στους λογαριασμούς των παραγωγών, της πληρωμής της προκαταβολής των Αγροπεριβαλλοντικων Ενισχύσεων έτους 2022 μετά την εκκαθάριση των φακέλων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρώτα πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων της μείωσης της Νιτρορύπανσης της περιοχής Θεσσαλίας και του παραδοσιακού Ελαιώνα της Αμφισσας και καταβλήθηκαν τα πρώτα 27,5 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας. Οι δικαιούχοι των Μέτρων 10 και 11 (Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία και Μελισσοκομία, Κομφούζιο, Αμπελώνας Θήρας κ.λπ.) μπορούν να βλέπουν το ποσό πληρωμής τους που έχει υπολογιστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η διαδικασία της πληρωμής της προκαταβολής να γίνει, όπως κάθε χρονιά, στις αρχές Δεκεμβρίου. Η μεταρρύθμιση της μεταφοράς όλων των πληρωμών στο gov.gr συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος και της Εξισωτικής Αποζημίωσης πριν τις γιορτές.

 

elga.jpg

Αποζημιώσεις και από ΕΛΓΑ  μέχρι τέλος του χρόνου

Πριν τα Χριστούγενννα ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει σε καταβολή αποζημιώσεων και θα περιλαμβάνει όσα πορίσματα θα περαστούν μέχρι τότε για τους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Επειδή το σύστημα κλείνει κάποιες ημέρες νωρίτερα, όσοι παραγωγοί δεν είναι σήμερα ασφαλιστικά ενήμεροι, θα πρέπει να τακτοποιήσουν αρκετές ημέρες νωρίτερα, δηλαδή ως τις 15 του μήνα περίπου, τις εκκρεμότητές τους, αν θέλουν να περιληφθούν στην Χριστουγεννιάτικη πληρωμή. Στο πακέτο αυτό θα περιληφθούν ζημιές που έγιναν το 2020 (αφορά αγρότες που δεν ήταν ενήμεροι και φρόντισαν στο μεσοδιάστημα να εξοφλήσουν εισφορές), ζημιές του 2021 και ζημιές του 2022, ανεξαρτήτως περιοχής. Για το προανθικό του 2022, δεν θα δοθεί κάτι σε αυτή την πληρωμή κατά το πιθανότερο σενάριο, καθώς δεν υπάρχει έγκριση από το ΥΠΑΑΤ.
Σε σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Γ. Στύλιος δήλωσε για τις πληρωμές του ΕΛΓΑ: Έχουν δοθεί από την Κυβέρνησή μας από το 2019 έως σήμερα 8.600.000 ευρώ ως ενίσχυση κατά των συνεπειών της πανδημίας σε 10.900 επιχειρήσεις. Έχουν δοθεί 356.000 ευρώ στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων για επιστροφή του 2% για τις ζωοτροφές σε 586 αιτήσεις. Έχουν δοθεί 2.600.000 ευρώ ενίσχυση ως ήσσονος σημασίας ενισχύσεις σε 3.530 αιτήσεις. Για το 2021 από τον ΕΛΓΑ στους καλυπτόμενους ασφαλιστικά έχουν δοθεί 18.325.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ έχει δοθεί παράταση έως 31/12/2022 για να μπορέσουν να καταβάλουν τα ασφάλιστρά τους όσοι τα χρωστούν για να μπορούν να είναι ενήμεροι ασφαλιστικά. Σε σχέση, λοιπόν, με το 2021 θα γίνει η εκκαθάριση. Όσοι δεν έχουν πληρωθεί θα αποπληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο του 2022. Το άλλο θέμα που θίξατε στις αποζημιώσεις και στις ενισχύσεις στους παραγωγούς αφορούν ζημιές οι οποίες συνέβησαν κατά το 2022. Γι’ αυτές τις ζημιές έχουμε τα εξής στοιχεία. Έγιναν συνολικά 250 αναγγελίες με 6.900 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο, λοιπόν, των εκτιμήσεων για 7.000 εκτιμήσεις προχωρά.
Στους επόμενους μήνες θα δοθούν τα χρήματα για το 2022. Είμαστε στην τελική φάση γι’ αυτούς τους 7.000.
Να σας θυμίσω τα εξής: Πρώτον, ότι έχουν δοθεί στα επιτραπέζια σταφύλια ως αποζημίωση ήσσονος προσπάθειας 2.408.000 ευρώ σε 2.800 αιτήσεις μέχρι σήμερα. Και θα σας θυμίσω, επίσης, ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, πλέον, δίνονται και αποπληρώνονται εντός του ίδιου έτους, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass