Κοροιδία από Μητσοτάκη, αποφάσεις από την επόμενη Κυβέρνηση

Σωκράτης Φάμελλος για Υδατικό Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2022 14:00

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε την πολιτική επάρκεια, τη γνώση, αλλά και το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει στην επίλυση του σχεδιασμού υδατικών πόρων στη Θεσσαλία που βασίστηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και φυσικά στα επιστημονικά δεδομένα της υδατικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Δεν κοροϊδέψαμε ποτέ και ήμασταν ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις μας και είμαστε περήφανοι για αυτό. Άλλοι κοροϊδεύουν σήμερα τους Θεσσαλούς. Δεν κρυβόμασταν, αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Κυβέρνηση που κάλυψε τις υποχρεώσεις της χώρας, που καθυστέρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτές που έχουν την ευθύνη, γιατί το 2015 είχαν μπλοκάρει λόγω αιρεσιμότητας όλες οι χρηματοδοτήσεις των υδατικών έργων για την περίοδο 2014-2020. Ούτε σχεδιασμό είχε η ΝΔ το 2015, ούτε διαθεσιμότητα πόρων είχε το 2015, ούτε στα νερά, ούτε στα λύματα, ούτε στα απορρίμματα. Αυτή ήταν η κατάσταση στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα», τόνισε ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, με θέμα την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων: Το Υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας».


Όπως ανέφερε ο Σ. Φάμελλος, επρόκειτο για μία καθαρά υποκριτική και προεκλογική κίνηση: «Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και τριάμισι χρόνια και ξεκινά στη Βουλή μια συζήτηση για να φανεί στους πολίτες της Θεσσαλίας ότι κάτι γίνεται, και μάλιστα χωρίς η συνεδρίαση να ξεκινά με κυβερνητική πρόταση/εισήγηση για το θέμα των υδατικών πόρων και χωρίς την παρουσία Υπουργών», επισήμανε, τονίζοντας ότι το ίδιο συνέβη και σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όταν τίθεται το ζήτημα των προθέσεων της Κυβέρνησης για τη διαχείριση υδάτων της Θεσσαλίας και τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Θύμισε επίσης ότι από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Γεραπετρίτη τον Ιανουάριο του 2020 με υπουργούς, βουλευτές, τους παραγωγικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Παρότι ο γ.γ. Περιβάλλοντος κ. Αραβώσης είχε δεσμευτεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ανατεθεί η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, τίποτα δεν έχει προχωρήσει και η Κυβέρνηση έχει ήδη παραβιάσει ακόμη και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας».
Και συνέχισε: «Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο ότι κρύβεται η Κυβέρνηση. Θέλω να σας πω τυπικά και θεσμικά ότι σήμερα στη Θεσσαλία δεν υπάρχει αναθεώρηση του Σχεδιασμού Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, του ΣΔΛΑΠ, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν υπάρχει αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, του ΣΔΚΠ, που έπρεπε επίσης να είχε αναθεωρηθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Πράγματι υπάρχουν ερωτήματα ασφάλειας σε σχέση με τα ημιτελή έργα στη Συκιά και δεν έχει απαντήσει η Κυβέρνηση εδώ και 4 χρόνια τι κάνει για αυτά. Και πράγματι βρίσκεται προ των πυλών, μετά από 5 χρόνια, η έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, του ΠΕΣΠΚΑ, της Περιφέρειας. Πρόκειται για σοβαρές ελλείψεις σχεδίων στη Θεσσαλία που δεν έχουν καταρτιστεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ευθύνες και της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας».
Και ο πρώην υπουργός τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σέβεται την άποψη των φορέων, έστω και αν υπάρχει διαφωνία σε τεχνικά ζητήματα και στις προτεινόμενες λύσεις. Όμως είμαστε σαφείς: Εμείς φέραμε σχεδιασμό το 2016-2017, ήρθαμε στη Θεσσαλία, κάναμε διαβούλευση, όταν έπρεπε προφανώς, και πήραμε πολιτικές αποφάσεις. Και οι επιλογές μας που δεν περιέχουν εκτροπή του Αχελώου διασφάλιζαν για την ελληνική Πολιτεία τη συνέπεια με τις θεσμικές αποφάσεις των οργάνων. Γιατί με απόφαση των θεσμών εδώ και χρόνια δεν υπάρχει έργο εκτροπής ή μερικής εκτροπής του Αχελώου. Αλλά τα στελέχη της ΝΔ συνεχίζουν να κοροϊδεύουν και οι Επιτροπές της Βουλής συνεδριάζουν πλέον χωρίς να υπάρχει εισήγηση. Άλλο είναι η διαφορά απόψεων και άλλο η υποκρισία στην πολιτική. Το έχω πει επανειλημμένως, ότι όποιος δεν θέλει να κάνει κάτι για τη Θεσσαλία κοροϊδεύει για την εκτροπή του Αχελώου. Και αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους ανθρώπους που αγωνιούν στον κάμπο».
Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι «η εκτροπή του Αχελώου είναι η βολική δικαιολογία για να μη γίνονται ή για να καθυστερούν υδατικά έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλία. Επισήμανε επίσης ότι «από τα 15 μεγάλα έργα που προέβλεπε το ισχύον ΣΔΛΑΠ του 2017 και είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστα έχουν προχωρήσει τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ ούτε για την ασφάλεια των ημιτελών έργων έχει επιληφθεί επαρκώς και εγκαίρως η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΠΕΔ Θεσσαλίας και η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών είχαν υποβάλει αίτηση ακύρωσης, η οποία απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας τη σχετική απόφαση του 2020 στην Επιτροπή. Αυτή είναι μια θεσμική απάντηση και οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Ο σχεδιασμός του 2017 είναι ισχυρός και αυτό επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση του ΣτΕ».
«Και αν θέλετε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να δούμε αποτελεσματικά και τα θέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον ρου του Αχελώου, υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης των υδρολογικών στοιχείων, όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά συνολικά για τον Αχελώο, όπου χρειάζεται νέα υδρολογική μελέτη λαμβάνοντας υπόψη και νέα έργα που προβλέπονται ήδη, όπως η Μεσοχώρα, αλλά και κλιματικές προβολές... Και φυσικά χρειάζονται παρεμβάσεις και έργα προστασίας και ασφάλειας στη σήραγγα εκτροπής για την προστασία των πολιτών και της κατάντη περιοχής».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι το ζήτημα πλέον θα επιλυθεί κατά την επόμενη κυβερνητική περίοδο και την επόμενη Κυβέρνηση: «Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον Σεπτέμβριο του 2021, στη ΔΕΘ έβαλε τίτλους τέλους στη μεταφορά νερού από τον Αχελώο και είπε ότι υπάρχουν νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο σχεδιασμός των νέων έργων και η υλοποίησή τους θα γίνει από άλλη Κυβέρνηση, τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα επιλυθούν από την επόμενη Κυβέρνηση. Οι αποφάσεις θα προχωρήσουν στην επόμενη Κυβέρνηση, αλλά τότε θα είμαστε όλοι εδώ και θα πρέπει κάποιοι να απολογηθούν, γιατί τέσσερα χρόνια δεν έκαναν τίποτα. Ούτε καν για τη δική τους υποκριτική άποψη», υπογράμμισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass