ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2022 12:30

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών από ΥΠΑΑΤ-ΕΛΓΑ
Κόντρα για την ενίσχυση στα λιπάσματα

Τις αμέσως επόμενες ημέρες (μέχρι 23 Δεκεμβρίου) πρόκειται να εξοφληθεί η βασική ενίσχυση, το λεγόμενο «πρασίνισμα», να δοθούν οι ενισχύσεις στους αγρότες νεαρής ηλικίας και το εθνικό απόθεμα, ενώ θα ακολουθήσει και η πληρωμή της εξισωτικής, όπως προέκυψε κι από τη συνάντηση που είχε με αγρότες της Λάρισας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς.


Οι ενστάσεις για το Μέτρο 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) θα γίνονται μέχρι την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό «για την εξισωτική ο στόχος είναι, μετά και το πέρας των ενστάσεων, να αποδοθεί η εξισωτική αποζημίωση σε όλους τους μετακινούμενους και σε όσους έχουν σταβλικές εγκαταστάσεις σε μειονεκτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, σε όσους δηλαδή τις δικαιούνται πραγματικά. Τα θέματα των βοσκοτόπων θα διορθωθούν μετά τις ενστάσεις της εξισωτικής, ενώ μετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης το Υπουργείο θα προχωρήσει σε πληρωμές, πριν τη λήξη του έτους, ανακατανέμοντας τα ποσά σε όσους πραγματικά δικαιούνται την εν λόγω αποζημίωση».
*Το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ σχεδιάζει να καταβάλει πληρωμές ύψους περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα μία πριν και μία μετά τις Γιορτές. Ανάλογα με την εξέλιξη των πορισμάτων, θα καθοριστεί και ποιο θα είναι το ποσό που θα δουν οι παραγωγοί πριν από τις Γιορτές στους λογαριασμούς τους. Όπως δήλωσε πάντως ο υπουργός ΑΑΤ. Γ. Γεωργαντάς, στη Βουλή, η πρώτη δόση των αποζημιώσεων θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ.
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
*Στο μεταξύ, απογοητευμένοι επέστρεψαν από την Αθήνα, έπειτα από τη συνάντησή τους με τον ΥπΑΑΤ οι αγρότες της Καρδίτσας, που έστησαν μπλόκο με τα τρακτέρ τους στον παράδρομο του Ε-65, καθώς, όπως δήλωσαν, «ο Υπουργός τούς ξέκοψε ότι δεν υπάρχει άλλη επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, πέραν αυτής που δόθηκε το καλοκαίρι, ούτε κάποια επιπλέον ενίσχυση για το αγροτικό ρεύμα, ενώ για τα λιπάσματα άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό ότι μπορεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, εφόσον υπάρξει έγκριση από την Κομισιόν, να δοθεί ένα επιπλέον βοήθημα, πέραν αυτού που θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες στη βάση του 11% επί των τιμολογίων που προσκόμισαν».
Πάντως, όπως εξήγησε ο Γ. Γεωργαντάς, συγκρίνοντας την επιλέξιμη περίοδο ενίσχυσης με την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021 (την προηγούμενη δηλαδή), η ανατίμηση στο κόστος των λιπασμάτων αποτυπώνεται σε ένα ποσό της τάξης των 145 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση των 60 εκατ. έρχεται να καλύψει το 40% του επιπλέον κόστους που πλήρωσαν οι παραγωγοί. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις. Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι είχαν περιθώριο έως και τις 2 Δεκεμβρίου να αναρτήσουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Α.Α.Δ.Ε. τα παραστατικά αγοράς λιπασμάτων για τη χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2021 και 30ής Σεπτεμβρίου 2022.

 

 

 

2022_12_14_SYNANTHSH_EDYUE_ME_KO_PASOK.jpg
Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας στη συνάντηση ΠΑΣΟΚ με την Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.) πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Βουλή, μετά από τη μεσολάβηση της γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτίνας Λάρισας Λίτσας Λιακούλη. Από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, πλην της κας Λιακούλη, συμμετείχαν ο επικεφαλής της Κ.Ο. κ. Μ. Κατρίνης και οι κ. Κ. Σκανδαλίδης (βουλευτής Αθηνών), Γ. Φραγκίδης (βουλευτής Κιλκίς, τομεάρχης Υγείας), Α. Πουλάς (βουλευτής Αργολίδας, τομεάρχης Αγροτικού) και από την Ε.Δ.Υ.ΘΕ. συμμετείχαν οι κ. Φ. Γέμτος, ομότιμος καθηγητής Π.Θ., Κ. Γιαννακός, πρόεδρος Γ.Σ. Λάρισας, Ι. Καλλές, πρόεδρος Ε.Θ.Ε.Μ., Α. Μπαρμπούτης, μέλος Δ.Σ. Ε.Θ.Ε.Μ., Γ. Χατζής, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας. Η συζήτηση, σύμφωνα με την Ε.Δ.Υ.ΘΕ., για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική. Οι εκπρόσωποι της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. περιέγραψαν τις δραματικές συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός τομέας, καθώς και τα έντονα οικολογικά προβλήματα στην περιοχή μας. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια της Ε.Δ.Υ.ΘΕ., ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που παραμένουν και οξύνονται, να υπάρξει πρόοδος στα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν, καθώς και σε εκείνα που εκκρεμεί η ολοκλήρωσή τους. Τέλος, από το ΠΑΣΟΚ υπήρξε δέσμευση πως θα ζητήσουν από την Κυβέρνηση να φέρει για συζήτηση και απόφαση στην ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για το υδατικό της Θεσσαλίας, το οποίο θα εκδοθεί μετά τις σχετικές συνεδριάσεις των Μόνιμων Ειδικών Επιτροπών Περιφερειών και Περιβάλλοντος, Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής.

 

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass