ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2022 14:30

Μέτωπο για Ρήτρα, Ενεργειακές κοινότητες, περιβαλλοντικό Τέλος
Από τους ΤΟΕΒ Θεσσαλίας που ζητούν συνάντηση με τον υπ. Ενέργειας Κ. Σκρέκα

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα για να συζητηθεί το πλαίσιο των αιτημάτων των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, τα οποία χρήζουν άμεσης ρύθμισης από την Πολιτεία και το οποίο καθορίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Δημαρχείο Φαρκαδόνας Τρικάλων, ζητούν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας.

 

TOEB1.jpg


Τα 3 βασικά αιτήματα των θεσσαλικών Οργανισμών είναι τα εξής:
*Η αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και η θεσμοθέτηση αγροτικού τιμολογίου, το οποίο θα κυμαίνεται στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας Βασίλη Γιαννάκο «είναι επιτακτική ανάγκη η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, με αναδρομική ισχύ, καθώς από την εξέλιξη αυτή οι περισσότεροι Οργανισμοί είναι χρεωμένοι και στην πορεία θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους ίδιους τους αρδευτές. Ήδη κάποιοι ΤΟΕΒ πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και άλλοι την προγραμματίζουν για τον επόμενο μήνα, προκειμένου να προχωρήσουν σε αύξηση των αρδευτικών τελών, σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία ανακοινώθηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε, καθώς δεν έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης».
*Η θέσπιση κινήτρων προκειμένου να ενταχθούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων σε ενεργειακές κοινότητες με ΟΤΑ Α’και Β’βαθμού (π.χ. αυξημένη χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενεργειακής κοινότητας). Ο κ. Γιαννάκος θεωρεί «αναγκαία τη θέσπιση κινήτρων, καθώς αρκετοί Δήμοι δεν εμφανίζουν διάθεση συνεργασίας με τους ΤΟΕΒ στη συγκρότηση ενεργειακής κοινότητας. Αυτό είναι παράλογο, καθώς απευθυνόμαστε στους ίδιους τους παραγωγούς. Πρέπει να φύγουμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος και η επιπλέον χρηματοδότηση θα αναγκάσει κάποιους αυτοδιοικητικούς να συνεργαστούν με τους ΤΟΕΒ» δηλώνει χαρακτηριστικά.
*Μερική ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να κυμαίνεται και για τη Θεσσαλία στα επίπεδα της υπόλοιπης χώρας.
Ο Καρδιτσιώτης συνεταιριστής τονίζει πως «το περιβαλλοντικό τέλος είναι σε ισχύ, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί στη Θεσσαλία. Ευτυχώς, γιατί λόγω της επιβαρυμένης λεκάνης απορροής του Πηνειού, το χρηματικό πρόστιμο για το βαμβάκι θα είναι 10,3 ευρώ το στρέμμα (για το καλαμπόκι μεγαλύτερο) κι εφόσον εφαρμοστεί, θα πρέπει οι ΤΟΕΒ να καταβάλουν αυτό το ποσό στο Πράσινο Ταμείο, επιβαρύνοντας επιπλέον τους παραγωγούς. Την ίδια στιγμή, άλλες περιοχές, π.χ. Θεσσαλονίκη, πληρώνουν πολύ λιγότερα (1,5 ευρώ το στρέμμα). Το δίκαιο θα είναι να υπάρξει ένα αντιπροσωπευτικό περιβαλλοντικό τέλος, για όλη τη χώρα. Εμείς ως ΤΟΕΒ εκμεταλλευόμαστε το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», προχωρούμε σε μελέτες υπογειοποίησης και μείωσης του κόστους νερού, π.χ. το έργο Υπέρεια -Ορφανά και αποδεικνύουμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα και αξιοποιούμε κάθε επίσημη πρωτοβουλία, που κινείται προς την κατεύθυνση αυτή».
Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπ. Αγναντής, ο αντιδήμαρχος Γ. Γεωργουλόπουλος και τα Δ.Σ. των ΤΟΕΒ Ζάρκου, Τιτανίου, Σελλάνων, Λυγαριάς, Πηγής, Ράξας, Μουριάς, Κεφαλόβρυσου Μικρού, Φηκής, Διαλεχτού, Ριζώματος, Μεγάλων Καλυβίων, Δαμασίου, Γόμφων, Αγίων Αποστόλων, Θεόπετρας, Κλοκωτού, Μεγάρχης, Ταουσάνης, Περιστέρας, Σαρακίνας, Βασιλικής, Λυγαριάς, Ρογγίων, Θεσσαλιώτιδας, Ενιπέα Φαρσάλων και ΓΟΕΒ ΣΕ Θεσσαλίας.

 

Προτάσεις μελισσοκόμων σε Σ. Κεδίκογλου


Για την εύρυθμη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου Στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης της μελισσοκομίας με τη θέσπιση και αξιολόγηση τεχνολογικών εργαλείων, όπως το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου υποδέχτηκε τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.), παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα θέματα που τέθηκαν και απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο ήταν: Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μελισσοκόμους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής, η διαμόρφωση των τελικών εισηγήσεων και προτάσεων για την τροποποίηση της ΥΑ σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου. Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανέλαβε για μία ακόμα φορά τη δέσμευσή του για τη στήριξη του κλάδου. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας τους και στην επανάληψη της συνάντησης.

 

kotes.jpg

Παράταση για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Η προθεσμία ίδρυσης και λειτουργίας τους

Κατόπιν εισήγησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, παρατείνεται έως τις 31.12.2023 η προθεσμία έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας και έγκρισης ίδρυσης και γνωστοποίησης λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την τροποποίηση: Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποχρεούνται μέχρι τις 31.12.2023 να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση. Επισημαίνεται ότι μέχρι τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και αυτές ανακαλούνται οριστικά, εφόσον εκδοθεί η έγκριση λειτουργίας ή ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβεί σε γνωστοποίηση λειτουργίας, μετά από τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις οποίες έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές παραβάσεις, για τις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης. Σημειώνεται ότι με την εν λόγω παράταση αποτρέπεται η αναστολή λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων.

 

 

Οι δηλώσεις αποθεμάτων και εισφορές ΕΛΓΑ
Απόφαση Γεωργαντά για τρίμηνη παράτασή τους

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά (14/12/22), οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ΚΥΑ για τη δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, παρατείνονται για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της απόφασης του ΥπΑΑΤ. Η παράταση για ένα τρίμηνο των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων κρίνεται αναγκαία για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Ακόμη αποφασίστηκε πως κατά την είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τον ΕΛΓΑ μέσω τραπεζών, μετά από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, το υπόλοιπο του εκάστοτε Καταθετικού Λογαριασμού των αγροτών μετά τη χρέωση (είσπραξη του ποσού της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς) να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 250 ευρώ (€), αντί 20 € που ήταν μέχρι σήμερα.

 

lipasmata.jpg

Οι ενισχύσεις για λιπάσματα

Δεν υποβάλλουν όλοι οι αγρότες Υπεύθυνη Δήλωση

Διευκρινίσεις δίνει η ΕΘΕΑΣ για την υπεύθυνη δήλωση που καλούνται να υποβάλλουν οι αγρότες που θα εισπράξουν ενίσχυση για τα λιπάσματα. Όπως επισημαίνει, με αφορμή τα ερωτήματα δικαιούχων αγροτών, μελών των Αγροτικών Συνεταιρισμών στην ΕΘΕΑΣ, στους οποίους καταβάλλεται σήμερα η ειδική ενίσχυση για τα λιπάσματα σχετικά με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα για την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας.
Συγκεκριμένα:
1. Υπεύθυνη δήλωση θα καταθέσουν ΜΟΝΟ αυτοί που έχουν λάβει επιπλέον του 2% (ζωοτροφές) κρατική ενίσχυση, αυτό αφορά λίγους μεμονωμένους αγρότες και νομικά πρόσωπα που έλαβαν πιθανά κρατικές ενισχύσεις.
2. Η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης για τα λιπάσματα έγινε με βάση την αξία των τιμολογίων λιπασμάτων που κατέθεσε κάθε δικαιούχος επί τον συντελεστή 10,95%. Δηλαδή για αξία τιμολογίων 1.000 ευρώ καταβάλλεται ενίσχυση 109,5 ευρώ.
3. Η υπεύθυνη δήλωση που αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ δεν αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης, αλλά έχει απογραφικό χαρακτήρα, ώστε να εντοπιστεί κάποιος που έχει λάβει σωρευτικά κρατικές ενισχύσεις που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 250.000 ευρώ.
4. Η πλειονότητα των δικαιούχων που έχει λάβει κρατικές ενισχύσεις, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορά αυτούς που έλαβαν την ενίσχυση του 2% (ζωοτροφές) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επειδή αυτή η καταβολή είχε πραγματοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν γνωστή και λήφθηκε υπόψη για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης για τα λιπάσματα. Επομένως, αυτοί οι δικαιούχοι που έλαβαν το 2% δεν χρειάζεται να καταθέσουν την υπεύθυνη δήλωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass