ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2023 11:00

Πίστη στο ελληνικό  - ευρωπαϊκό βαμβάκι

Ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τονίστηκε σε διεθνή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Διοργανώθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) στη Θεσσαλονίκη οι 5οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού, ύστερα από απουσία δύο ετών λόγω της πανδημίας Covid-19, με συνδιοργανωτές το Izmir Commodity Exchange (Τουρκία) και το Centro Algodonero Nacional (Ισπανία).


Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκκοκκιστές, έμποροι βάμβακος, μεσίτες, κλωστοϋφαντουργοί, μεταφορείς, παραγωγοί, αλλά και όλοι οι σχετικοί με την αλυσίδα βάμβακος. Ομιλητές από την Αίγυπτο, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Ελλάδα αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα του βάμβακος και της κλωστοϋφαντουργίας, στα εργαλεία αντιστάθμισης του κινδύνου αγοράς, αλλά και στις διεθνείς προκλήσεις και προοπτικές της αγοράς του βαμβακιού.
Στην 1η ενότητα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι αγορές βάμβακος στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και στην Ισπανία. Ο κ. Γιάννης Παπαδογιάννης, από την εταιρεία HECOT, αναφέρθηκε στα στοιχεία της ελληνικής παραγωγής της φετινής περιόδου, λέγοντας ότι αναμένεται μία ποσότητα αντίστοιχης της περσινής (περίπου 305 χιλιάδες τόνοι), παρόλη τη μικρή μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων λόγω των ιδανικών καιρικών συνθηκών κατά τη συγκομιδή που οδήγησαν σε υψηλότερες αποδόσεις εκκοκκισμού. Σχετικά με τους προορισμούς εξαγωγής του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την καλλιεργητική περίοδο 2021/2022, το 62% της καλλιέργειας μεταφέρθηκε στην Τουρκία (176 χιλιάδες τόνοι περίπου) και το 17% στην Αίγυπτο (48 χιλιάδες τόνοι). Οι εξαγωγές σε προορισμούς της Άπω Ανατολής έφτασαν τους 54 χιλιάδες τόνους χνούδι, που είναι σχεδόν το 18% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας. Όσον αφορά την τρέχουσα σεζόν, η κατάσταση αυτήν τη στιγμή φαίνεται να είναι διαφορετική. Οι τουρκικές αποστολές είναι πολύ αργές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα μας εκπλήξει στο τέλος να δούμε τις εξαγωγές προς την Τουρκία να φτάνουν μόνο το 1/3 της σοδειάς από σχεδόν 2/3 την περασμένη σεζόν. Ταυτόχρονα, το Πακιστάν αυξάνει τις εισαγωγές ελληνικού βαμβακιού, ενώ η Αίγυπτος παραμένει ισχυρός αγοραστής. Αναμένουμε και αυτήν τη σεζόν αύξηση στους προορισμούς της Άπω Ανατολής. Παρόλες αυτές τις αλλαγές, οι πωλήσεις έχουν φτάσει τους 150 χιλιάδες τόνους εκκοκκισμένου. Συμπερασματικά, ακόμη και με αδύναμη τουρκική ζήτηση, η καλλιέργεια μάς αποδεικνύει τη βιωσιμότητά της με βάση την αναγνωρισμένη ποιότητα, τα αποτελεσματικά logistics και τις πολλαπλές επιλογές αγορών.

 

Ξεκίνησε διαβούλευση για Σχέδια Βελτίωσης
Ποιους αφορά - Ποιες είναι οι επιλέξιμες επενδύσεις

Ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ η διαβούλευση για τη νέα πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης - Υπομέτρο 4.1.5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 13 Iανουαρίου. Το κείμενο του υπό διαβούλευση θεσμικού πλαισίου μπορείτε να το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/categories/120-drash4-1-5_221222.
Η δράση 4.1.5 αφορά τη συγχρηματοδότηση υλοποίησης επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Για τη δράση 4.1.5 έχει προβλεφθεί δημόσια δαπάνη ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν, με υπερδέσμευση, να ανέλθουν στα 230 εκατ. ευρώ. Επιλέξιμα θα είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα οι κυριότερες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας είναι: Η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού (όχι ως νεοεισερχόμενου) ή η ιδιότητα του δικαιούχου του υπομέτρου 6.1 – Νέοι Αγρότες κατά την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή του αιτήματός του. Η υποβολή παραδεκτής δήλωσης ΟΣΔΕ το έτος 2022. Η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
Οι κυριότερες επιλέξιμες επενδύσεις είναι οι εξής: Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων μεταφερόμενων οικίσκων φιλοξενίας εργατών. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών. Επενδύσεις σε ΑΠΕ. Επενδύσεις σε διαχείριση αποβλήτων. Γενικές Δαπάνες (αμοιβές μελετητών, δαπάνες για έκδοση αδειών κ.λπ.)
Δεν ενισχύονται, μεταξύ άλλων: Ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός, ο Φ.Π.Α., οι δαπάνες για αγορά ζώων, για αγορά ετήσιων φυτών ή φυτών που εγκαθίστανται με σπορά, για απλή αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού.
Στα βαθμολογικά κριτήρια περιλαμβάνονται: Ο παραγωγικός προσανατολισμός της εκμετάλλευσης, το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης, η δυναμική του δικαιούχου και της εκμετάλλευσης, οι επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις πυρόπληκτων περιοχών, το είδος της επενδυτικής δαπάνης με έμφαση στην ψηφιακή γεωργία και τις ΑΠΕ, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η εισαγωγή / χρήση καινοτομίας, η συμμετοχή σε κλάδους προτεραιότητας της Περιφέρειας.

Αξιολόγηση αιτήσεων
Τη λήξη της υποβολής των αιτήσεων ακολουθεί συγκριτική αξιολόγηση, βαθμολογική κατάταξη και ένταξη στο μέτρο όσων αιτήσεων καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης. Για την ταχύτερη αξιολόγηση της αίτησης θα διευρυνθεί το μητρώο των αξιολογητών αιτήσεων στήριξης.

 

Παράταση αιτήσεων για ζωοτροφές
Για την ενίσχυση κτηνοτρόφων με 89 εκατ. ευρώAσάφειες και λάθη εντοπίζουν κτηνοτρόφοι και μελετητές στην πλατφόρμα της ενίσχυσης των παραγωγών για αγορά των ζωοτροφών. Και ενώ, όπως λένε, χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος του διαστήματος που υποτίθεται ότι μπορούσαν οι δικαιούχοι να υποβάλουν αίτηση, καθώς η πλατφόρμα τις πρώτες ημέρες δεν ήταν λειτουργική, ενώ οι πολυαναμενόμενες οδηγίες (ένα δεκαεξασέλιδο εγχειρίδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ) συμπλήρωσης της αίτησης δημοσιεύθηκαν μόλις στις αρχές της εβδομάδας. Το ΥΠΑΑΤ, αντιλαμβανόμενο τα προβλήματα, έδωσε παράταση υποβολής αιτημάτων στήριξης έως τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το αρχικό «παράθυρο» έληγε στις 29/12. Η ενίσχυση δίνεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022 και συγκεκριμένα από τις δράσεις:
Υπομέτρο 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας.
Υπομέτρο 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας. Στόχος του Μέτρου είναι η παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ Σ.Σ. ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο https://m22.opekepe.gr/.

 

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους ότι παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στα υποέργα Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών και Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών ως εξής: Ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών ορίζεται η 22α Ιανουαρίου 2023 και ώρα 12:00 μ. Ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών ορίζεται η 20ή Ιανουαρίου 2023 και ώρα 12:00 μ.

 

Ανοίγουν οι πύλες του ΤΕΚΑ
Από τον Μάρτιο για αγρότες έως 35 ετών

Από τον Μάρτιο του 2023 θα υποδέχεται το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αιτήσεις αγροτών έως 35 ετών, οι οποίοι επιθυμούν με τον τρόπο αυτόν να βελτιώσουν τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές παροχές τους. Ήδη αυτήν την εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα (be.teka.gov.gr) για την προαιρετική ένταξη εργαζομένων που έχουν γεννηθεί από 01/01/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να «μεταπηδήσουν» στο νεοσύστατο ταμείο από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Η υπαγωγή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31/12/2023. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΤΕΚΑ, που σταδιακά πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ), εντάχθηκαν πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι, νούμερο που ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις. Το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση ήταν ως τώρα στα 39 ευρώ/μήνα για την 1η κατηγορία, στα 47 ευρώ για τη 2η κατηγορία και στα 56 ευρώ για την 3η κατηγορία. Με την αναπροσαρμογή, βάσει του Ν. Βρούτση, σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό του 2022 (9,9%), οι εισφορές αναμένεται να διαμορφωθούν για την 1η κατηγορία σε 42 ευρώ, για τη 2η κατηγορία σε 51 ευρώ και για την 3η κατηγορία σε 61 ευρώ τον μήνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass