ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2023 11:30

Δημιουργείται Μητρώο Γεωργικών Eλκυστήρων

Τι ζητούν οι εισαγωγείς αγροτικών μηχανημάτων * Τα σημεία αιχμής για τον ΣΕΑΜ στη συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ

Το εύλογο κόστος των γεωργικών μηχανημάτων και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός στα νέα σχέδια βελτίωσης, τα οποία βρίσκονταν υπό διαβούλευση έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.


Συγκεκριμένα, σχετικά με το υπό διαβούλευση κείμενο τα βασικά θέματα που τέθηκαν ήταν το κόστος των γεωργικών μηχανημάτων, τον ορισμό δηλαδή μιας ανώτατης επιλέξιμης τιμής, τόσο στους γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ) όσο και στα παρελκόμενα, με τον ΣΕΑΜ να ζητάει να μην υπάρχει περιορισμός στο σύνολο του προϋπολογισμού για μηχανολογικό εξοπλισμό.
Το βασικό επιχείρημα των εισαγωγέων ήταν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε φραγμό σε εν δυνάμει δικαιούχους με μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και σε μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας που καθιστούν την εκμετάλλευση περισσότερο ανταγωνιστική.
Συζητήθηκαν επίσης αναλυτικά και επιμέρους θέματα, όπως η προσκόμιση 3 προσφορών, η αύξηση των ιπποδυνάμεων στις προϋποθέσεις επιλογής ελκυστήρα κατά παρέκκλιση του αλγορίθμου Teres, η δυνατότητα προκαταβολής πριν την αίτηση ένταξης έως και 20% της συνολικής αξίας του επενδυτικού σχεδίου, η πιστοποίηση των καινοτόμων επενδύσεων, οι χρόνοι απόσβεσης των ελκυστήρων και μερικά ακόμα που δυσκόλεψαν την προηγούμενη πρόσκληση και τα οποία όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους εισαγωγείς «καλό θα ήταν να αποφευχθούν σε αυτή».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης ο υπουργός και οι διαχειριστικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα κινηθεί σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, με την επίσημη πρόσκληση να προκηρύσσεται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Μητρωο γεωργικων ελκυστηρων
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν και πάγια θέματα του Συνδέσμου όπως η δημιουργία μητρώου γεωργικών ελκυστήρων, θέματα τεχνικού ελέγχου γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στελεχών στη χρήση και τεχνική υποστήριξη των γεωργικών μηχανημάτων.
Ο κ. Γεωργαντάς αντιμετώπισε πολύ θετικά όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι για το θέμα του μητρώου των γεωργικών ελκυστήρων θα κινηθεί πολύ άμεσα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου.

 

Συνάντηση ΠΟΣΓ με YΠΑΑΤ
Προτάσεις για αύξηση των ορίων των επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία επενδύσεων

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης της νέας πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης - Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022» και τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής της, με πρωτοβουλία της Π.Ο.Σ.Γ. πραγματοποιήθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020 της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ τεχνική συνάντηση με τον προϊστάμενο ΕΥΕ Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παππά, τον προϊστάμενο Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ, κ. Ευθύμιο Τσιατούρα και με μελετητές από όλη τη χώρα. Κατά την πολύωρη συνάντηση, από την πλευρά της Π.Ο.Σ.Γ. και των μελετητών, κατατέθηκαν σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με τη δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού, τη βαθμολογική ανισοκατανομή των κριτηρίων της υφιστάμενης και μελλοντικής κατάστασης, τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας επενδύσεων, καθώς και την αύξηση των ορίων των επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία επενδύσεων. Οι εκπρόσωποι του Υ.Π.Α.Α.Τ. άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις και τα αιτήματα των γεωπόνων μελετητών. Απ’ την πλευρά τους, επισήμαναν το στενό χρονοδιάγραμμα ισχύος της προκείμενης Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υλοποίησης της Δράσης, καθώς η τελική αποπληρωμή των επιλέξιμων δαπανών θα ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, δεδομένου πως οι πιστώσεις προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (Μέσο Ανάκαμψης -EURI).
Την Π.Ο.Σ.Γ. εκπροσώπησε ο πρόεδρος, κ. Δημήτρης Σοφολόγης, ο γεν. γραμματέας κ. Χρήστος Παναγούλης και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ευάγγελος Μόσχος, καθώς και μελετητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν αποστείλει στην Π.Ο.Σ.Γ. σχόλια επί της δημοσιευθείσας διαβούλευσης και παρευρέθηκαν για να συμμετάσχουν στην τεχνική σύσκεψη.

 

 

sitos.jpg

Ανησυχία παραγωγών σίτου -κριθαριού για την καλοκαιρία
Συστάσεις γεωπόνων για στοχευμένους ψεκασμούς

«Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ευνόησαν την ανάπτυξη και εξέλιξη μυκητολογικών ασθενειών στις ανωτέρω καλλιέργειες, γι’ αυτό και οι παραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές».
Αυτό αναφέρονταν σε πρόσφατη ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, μετά τους επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες που πραγματοποίησαν σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών.
Όπως είναι γνωστό, στον κάμπο φέτος παρατηρείται αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων σε σκληρό σιτάρι, με το πράσινο χρώμα –πριν τις γιορτές- να κυριαρχεί στα χωράφια. Δυστυχώς όμως σταδιακά, λόγω ανομβρίας το κίτρινο άρχισε να κυριαρχεί, καθώς η λειψυδρία και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τα φυτά, προκαλώντας πρόωρη άνθηση. Οι παραγωγοί σίτου και κριθαριού περιμένουν τις βροχές ως μάνα εξ ουρανού. Μόνο τις βροχές όμως και όχι την παγωνιά. Γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Νίκαιας Αντώνη Ρεντζιά «πιθανή απότομη μείωση της θερμοκρασίας θα «κάψει» την πρώιμη φετινή παραγωγή. Τρέμουμε στην ιδέα του καθιερωμένου παγετού του Μαρτίου. Μέχρι στιγμής στην περιοχή της Νίκαιας δεν έχουν εμφανιστεί μυκητολογικές ασθένειες, επισκεπτόμαστε με τους γεωπόνους καθημερινά τα χωράφια».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου Κιλελέρ και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης δηλώνει ότι «έχει καλέσει τους παραγωγούς σίτου να ελέγχουν καθημερινά την παραγωγή τους και σε συνεργασία με τους γεωπόνους να κρίνουν αν είναι σκόπιμος ένας στοχευμένος ψεκασμός για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη. Ωστόσο τα παιχνίδια του καιρού μάς προβληματίζουν. Χρειάζεται προσοχή στις λιπάνσεις γιατί αν ακολουθήσει ένας παγετός, αυτό θα καταστρέψει το σύνολο της παραγωγής. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα η θερμοκρασία να μειωθεί αισθητά, για να σταματήσει η ανάπτυξη των φυτών. Οι παραγωγές που κινδυνεύουν είναι οι πρώιμες, αυτές που σπάρθηκαν αρχές Οκτωβρίου, όπως και τα κριθάρια».
Ο Γιάννης Κουκούτσης επιβεβαιώνει την αυξητική τάση στην καλλιέργεια σιτηρών, που παρατηρείται και στον Δήμο Κιλελέρ.
Στην επαρχία Φαρσάλων αντίθετα ξεκίνησαν οι ψεκασμοί –κυρίως στα κριθάρια-, σε ορεινές περιοχές, τόσο στα πλατύφυλλα, για τους μύκητες που εμφανίστηκαν και για το πράσινο σκουλήκι. Είχαν προηγηθεί ψεκασμοί στις γιορτές για τα χορτάρια που φύτρωσαν σε ανησυχητικό βαθμό.
Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν κι άλλοι παραγωγοί, καθώς προχώρησαν σε ψεκασμούς για τα ζιζάνια στην ελαιοκράμβη, ενώ οι συστάσεις των γεωπόνων για τα σιτηρά είναι οι ψεκασμοί να γίνονται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου.
Γενικότερα η λίπανση είναι σε εξέλιξη, τόσο στα σιτηρά, όσο και στα κριθάρια, καθώς τα φυτά έχουν αναπτυχθεί ...επικίνδυνα, ιδιαίτερα σε όσα σπάρθηκαν τον Οκτώβριο.

 

«Χρυσός» η αιγοπροβατοτροφία ...για τη Θεσσαλία
Ενημερωτική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας για την ΚΑΠ

Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Απ. Μπίλλη, του δημάρχου Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα, των αντιδημάρχων Γιώργου Σακούτσιου και Χριστόφορου Κατσαρού, του προέδρου της Ομοσπονδίας Γιάννη Γκουρομπίνου και πολλών νέων κτηνοτρόφων, οι ομιλητές καθηγητές Τσιμπούκας και Βλάχος ανέλυσαν τη νέα ΚΑΠ, με κύριο στόχο της ημερίδας την πλήρη ενημέρωση των κτηνοτρόφων. Ο δήμαρχος Τυρνάβου στην ομιλία του και ως ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκαν στον Τύρναβο οι άνθρωποι που σχεδίασαν, έχουν άποψη και μπορούν να απαντήσουν σε χρήσιμα ερωτήματα για τη νέα ΚΑΠ, ενώ ως δήμαρχος τόνισε ότι με οποιονδήποτε τρόπο προσπαθεί να στηρίξει την κτηνοτροφία, καθώς και πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες τροποποίησης του ΓΠΣ, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Τυρνάβου, γιατί με το υπάρχον μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κτηνοτροφικές μονάδες με περιορισμένο αριθμό ζώων, ώστε να είναι πλέον ανοιχτό.
Ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης δήλωσε ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και με αυτήν την ημερίδα θα λυθούν πολλές απορίες που θα βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου και ο καθηγητής στις ομιλίες τους ανέλυσαν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε χαρακτηριστικά ότι πλέον ο χρυσός για την περιοχή μας είναι κτηνοτροφία και ειδικά η αιγοπροβατοτροφία.

 

Νέα δέσμη ενισχύσεων de minimis
Σε καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου από το ΥΠΑΑΤ

Σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, ανακοινώθηκε ότι προωθούνται μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Υπουργείο Οικονομικών οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντων ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας. Συνεχίζεται η αξιολόγηση και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες, με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, τεκμηριώνεται ζημία για τους παραγωγούς.
Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται το ΥΠΑΑΤ να ανακοινώσει συγκεκριμένα ποσά για τα αχλάδια Τυρνάβου (ελπίζουμε να μην υπάρξουν αντιδράσεις, όπως συνέβη με τα κάστανα), ενώ με δεδομένη την παρουσία του Γ. Γεωργαντά στον Τύρναβο την προσεχή Κυριακή, ενδεχομένως υπάρξουν εξαγγελίες και για τους κτηνοτρόφους.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass