ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2023 11:00

Στόχος να κατοχυρωθούν ως ΠΟΠ τα κάστανα Πηλίου
Από τον Συνεταιρισμό «ZAGORIN» με στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Μία νέα προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητας τοπικού προϊόντος σε υψηλό επίπεδο, πέραν του μήλου Ζαγοράς, διεξάγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ZAGORIN.

 

Στο πλαίσιο της παραπάνω στρατηγικής, ο Συνεταιρισμός ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας -μέλους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Προέλευσης- αποφάσισε πως είναι κρίσιμο να πρωτοστατήσει σε μια νέα φάση ως προς το κάστανο Πηλίου, όπου σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές είναι ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής (ιδιαίτερα της ανατολικής πλευράς του Πηλίου). Ο Συνεταιρισμός αποτελεί μάλιστα τον πρώτο φορέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατοχύρωσε το 1996, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το μήλο, «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου» και το κάστανο στοχεύει να είναι το επόμενο βήμα του. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής σύσκεψης υπό τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Απόστολο Μπίλλη, εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού ενημερώθηκε για το νέο πρόγραμμα που οδηγεί στην προσθήκη νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Π.Ο.Π.), ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (Π.Γ.Ε.) και ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΙΔΙΟΤΥΠΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (Ε.Π.Ι.Π.), στη λίστα των είκοσι ήδη πιστοποιημένων προϊόντων της Θεσσαλίας. H πρόσκληση αφορά στην επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από τους δικαιούχους φορείς, για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε./Ε.Π.Ι.Π., σύμφωνα με τον Κανονισμό 1151/2012 της Ε.Ε., όπως ισχύει. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είχαν αποκλειστικά τα συνεργατικά σχήματα.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, η προάσπιση και προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και τουρισμού μέσω της διασύνδεσής τους με τον πολιτισμό και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, η παροχή σαφούς ενημέρωσης των καταναλωτών για στοιχεία των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, η προώθηση και αξιοποίηση στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς – παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, η διασύνδεση τοπικών παραγωγών με τον τουρισμό στο πλαίσιο της πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών γεωργικών προϊόντων και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.
Στόχος του Συνεταιρισμού είναι η κατοχύρωση Π.Ο.Π. να αφορά όλες τις κοινότητες του Πηλίου που παράγουν κάστανο και να μπορεί, επίσης, να αξιοποιηθεί και από άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή. Άλλωστε, για τον λόγο αυτόν, πριν την υποβολή της πρότασής του ο Α.Σ. Ζαγοράς προσκάλεσε σύσκεψη με θεσμικούς εκπροσώπους των παραγωγών και επιχειρηματίες της αγοράς καστάνων από την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, προκειμένου να ενημερώσει για την ενέργειά του, η οποία εφόσον τελεσφορήσει προβλέπεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για όλους.
Στις αρχές της εβδομάδας ο φάκελος κατατέθηκε προς αξιολόγηση για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια και τα επόμενα βήματα οδηγούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενέργεια του Συνεταιρισμού αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι τα συλλογικά σχήματα των παραγωγών, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική ηγεσία μπορούν να αναπτύξουν στον βαθμό που της αξίζει, την ελληνική παραγωγή.

 

ZOOTECNIA.jpg

Μάρτιο οι διαγωνισμοί για διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
Πρόκειται για ευκαιρία επανεκκίνησης της κτηνοτροφίας εκτιμά το ΥΠΑΑΤ

Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την έκθεση Zootechnia, μιλώντας στα εγκαίνια της μεγάλης αυτής έκθεσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη σε μια σημαντική εξαγγελία για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Όπως είπε, «είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και η οποία δημιουργεί καταλογισμούς από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και εμποδίζει τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων στη διαχείριση των βοσκοτόπων», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη 5 περιφερειακά συμβούλια στη χώρα (Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου) έχουν λάβει αποφάσεις εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση που θα γίνει με το Υπουργείο για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης εντός του Μαρτίου. Ο Υπουργός σημείωσε ότι θα βοηθηθούν και όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και όπου χρειαστεί το Υπουργείο θα συνδράμει τις Περιφέρειες που δεν είναι σε ετοιμότητα για να ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό. «Ειδικά για την εκτατική κτηνοτροφία θα δώσει τη δυνατότητα για την πραγματική ανάπτυξη των βοσκοτόπων και την προστασία του περιβάλλοντος και μέσα από διαβούλευση με νέα οικολογικά σχήματα, τα οποία θα ενισχύσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Η εκκρεμότητα αυτή κλείνει». Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας έκανε αναφορά στα έργα υποδομών και κυρίως στην αγροτική οδοποιία και το έργο που έχει ήδη γίνει σε συνεργασία με τις περιφέρειες, αλλά και στο πρόγραμμα για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά, όπου δόθηκε η δυνατότητα σε 75.000 αγρότες να εγκαταστήσουν δικά τους φωτοβολταϊκά. Ο Υπουργός μίλησε και για ακόμα ένα μεγάλο ζητούμενο που είναι η προστασία του προϊόντος από τη νόθευση. Ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του «Άρτεμις 2» και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το προϊόν σε όποιον επιχειρεί να το νοθεύσει.

 

bambaki.jpg

Ημερίδα για την ταυτότητα του ελληνικού βαμβακιού

Η Δ.Ο.Β. διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ταυτότητα ελληνικού βαμβακιού: Παρόν και Μέλλον», την ερχόμενη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ. στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά Οδός 75, Βοτανικός). Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ταξινόμησης του ελληνικού βαμβακιού (2016-2022), το ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δ.Ο.Β. με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και οι μελέτες που ανέθεσε η Διεπαγγελματική στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την κλιματική αλλαγή, τις συγκριτικές υδατικές καταναλώσεις εαρινών καλλιεργειών και την εκπομπή θερμοκηπίου στην καλλιέργεια βάμβακος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: Χαιρετισμοί, 10.40-12.00 Παρουσίαση προγραμμάτων και μελετών για την αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
«Στρατηγική συνεργασία ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Δ.Ο.Β. στην αλυσίδα αξίας του βάμβακος στηριγμένη στην ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα / ταυτότητα / πιστοποίηση, την περιβαλλοντική προστασία με βασική στόχευση την εκπαίδευση των παραγωγών στις σύγχρονες προκλήσεις», κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, διευθύνων σύμβουλος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ «Βαμβάκι και Περιβαλλοντικό αποτύπωμα», καθηγητής Δημήτριος Μπιλάλης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Γεωργίας.
«Ποιότητα Ελληνικού Βαμβακιού - αποτελέσματα ταξινόμησης ελληνικού βαμβακιού 2016-2022», δρ Νταράουσε Μωχάμεντ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ι.Β.Κ.Φ., Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.
«Κλιματική Αλλαγή και Ελληνικό Βαμβάκι», υποψήφια διδάκτωρ Στέλλα Καρυδόγιαννη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Γεωργίας.
«Παρουσίαση προκαταρκτικού και νέου προγράμματος Γεωργίας Ακριβείας και εκπαίδευσης βαμβακοπαραγωγών», δρ Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων - Ερευνητική Μονάδα Σίνδου.
Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στη Λάρισα στις 9 Μαρτίου.

 

 

Εξοργισμένοι οι καπνοπαραγωγοί Ελασσόνας

Για την εξαίρεσή τους από τις ενισχύσεις de minimisΟι καπνοπαραγωγοί της χώρας με έκπληξη είδαν να εξαιρούνται από τις ενισχύσεις de minimis όλες οι παραγωγικές περιοχές της χώρας πλην της Ροδόπης. Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού κ. Γεωργαντά, στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Καπνικής ότι όλοι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης. Την Παρασκευή (27/1), η ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων του ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή του υπουργού κ. Γεωργαντά, αποφάσισε ότι θα πάρουν κρατικές ενισχύσεις οι παραγωγοί καπνού μόνο της Π.Ε. Ροδόπης. Αυτό προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των παραγωγών της Ελασσόνας, οι οποίοι μιλούν για εμπαιγμό.

 

 

Παράταση έως 28/2 για τη μετάκληση εργατών γης

Παρατείνεται η προθεσμία ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α. 5269/139 - 5.02.2021), με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022, με τροποποιητική απόφαση, η οποία επίκειται να υπογραφεί και άμεσα να δημοσιευθεί. Η παράταση θα δοθεί έως 28/02/2023, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβληθούν αιτήματα μετάκλησης εργατών γης μέχρι να υπογραφεί οριστικά η νέα Κ.Υ.Α. διάρκειας δύο ετών, με την οποία θα καθορίζονται τα νέα όρια εργατών γης που θα μπορούν να μετακληθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα. Αγρότες οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα μέχρι να ισχύσει η νέα ΚΥΑ.

 

 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass