ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2023 12:00

Αποζημιώσεις 110 εκατ. ευρώ από ΕΛΓΑ
Για ζημιές απο ακραία καιρικά φαινόμενα προανήγγειλε ο Γ. Γεωργαντάς

Στο μέτρο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όλο το 2023, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ, διευκρινίζοντας πως θα δοθεί μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, όπως έγινε και την περσινή χρονιά. Μάλιστα το ποσό (76 εκατ. ευρώ), θα είναι ίδιο με πέρσι. Αναφορικά με τις εκκρεμότητες του μέτρου 22 (ενίσχυση ζωοτροφών) τόνισε πως «τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα γίνει μια συμπληρωματική πληρωμή, η οποία θα περιλαμβάνει όσους παραγωγούς είχαν πρόβλημα λόγω πολλαπλής συμμόρφωσης, αλλά και τους νεοεισερχόμενους».

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις για ζημιές από καιρικά φαινόμενα, ανέφερε πως «αυτή την εβδομάδα θα πληρωθούν σχεδόν 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από καιρικά φαινόμενα», χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. «Η πληρωμή θα γίνει ανάλογα και με τα πορίσματα που έχει στα χέρια του ο ΕΛΓΑ» σημείωσε. Ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε, επίσης, σε σχέση με τις εκκρεμότητες των αγρο-περιβαλλοντικών, πως οι αυτόχθονες φυλές θα πληρωθούν εντός του μήνα. Τέλος, για τον μελισσοκομικό κλάδο, που πλήττεται όπως είπε από την ακρίβεια, επιβεβαίωσε πως είναι υπό επεξεργασία τα δεδομένα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα σύντομα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ενίσχυσης.

 

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών για προγράμματα, ενισχύσεις

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν πιστωθεί τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης, θα γίνει η πληρωμή των Σπάνιων Φυλών και του Κομφούζιο, για τα οποία κανείς δικαιούχος παραγωγός δεν έχει ακόμα πληρωθεί, αλλά θα έχουν τακτοποιηθεί και οι εκκρεμότητες των προγραμμάτων από τον περασμένο ∆εκέμβριο, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα. Αμέσως μετά θα καταβληθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, με την αρχή να γίνεται στο σκληρό σιτάρι, μαζί με πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς με κέλυφος και μήλα. Στις 31 Ιανουαρίου έληξε και η σχετική προθεσμία έκδοσης των πρωτότυπων τιμολογίων-δελτίων αποστολής και των πρωτότυπων αποδείξεων λιανικής πώλησης πιστοποιημένου σπόρου σίτου, που απαιτούνται για να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας, μέσα από μηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους για να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιμες εκτάσεις, για να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέμμα.

 

Στη Λάρισα χτυπά η καρδιά της αγροτικής έρευνας
Ξεκινά αύριο η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας

Στη Λάρισα θα χτυπά η καρδιά της αγροτικής έρευνας από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου, με την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδας, την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, τη Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων. Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, είναι: Επανεμφανιζόμενοι εχθροί, ασθένειες και απόσυρση γεωργικών φαρμάκων, εναλλακτικές Προτάσεις Φυτοπροστασίας εντός της Πράσινης Συμφωνίας, Στρογγυλή Τράπεζα: «Πράσινη Συμφωνία και Φυτοπροστασία», διαχείριση ζιζανίων στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, νέες τάσεις αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών, Καινοτόμες προτάσεις και προϊόντα, Μέθοδοι και συστήματα διαχείρισης ανθεκτικότητας, Στρογγυλή Τράπεζα: «Η Βιολογική Γεωργία στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας», αντιμετώπιση σημαντικών εχθρών και ασθενειών στις καλλιέργειες, προγράμματα προστασίας φυτικού κεφαλαίου, ωφελίμων οργανισμών και καταναλωτών, Γεωργία Ακριβείας, Στρογγυλή Τράπεζα: «Σύνδεση της έρευνας με τη γεωργική πράξη, εργαλεία Π.Α.Α, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, νομοθεσία, πολιτικές.

 

Να πληρωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι για ζωοτροφές
Ανεξαρτήτως ΚΑΔ ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, μετά τις δηλώσεις Γεωργαντά περί επικείμενης πληρωμής. «Χιλιάδες κτηνοτρόφοι απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας παραμένουν εκτός πληρωμής από την έκτακτη στήριξη για τις ζωοτροφές, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας. Αποκλείονται κτηνοτρόφοι, παρότι πληρούν τα κριτήρια της Υπουργικής απόφασης για διάφορους λόγους (διαφορά στον βασικό ΚΑΔ, άλλη γεωργική δραστηριότητα παρουσίασε μεγαλύτερο τζίρο έστω και 1 ευρώ, νεοεισερχόμενοι στον κλάδο, ζώα που μεταβιβάστηκαν, αστοχίες του συστήματος κ.λπ.). Μεγάλο και ουσιαστικό πρόβλημα έχουν δημιουργήσει οι ΚΑΔ των δικαιούχων κτηνοτρόφων και ο τζίρος από άλλη γεωργική δραστηριότητα, έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερος από τον τζίρο από κτηνοτροφική παραγωγή. Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης πολύ μικρής ενίσχυσης των ζωοτροφών το «περίφημο» 2% επί του τζίρου, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν και πρέπει να πληρωθούν», προσθέτει ο ΣΕΚ. Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι περιμένουν και ελπίζουν να πληρωθούν συνθλίβονται από το βάρος της συνεχούς αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων πρώτων υλών, που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής, καθιστώντας πλέον ασύμφορη την κτηνοτροφική παραγωγή. Επειδή οι ανάγκες και οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο καθυστερεί η ενίσχυση. Επειδή οι κτηνοτρόφοι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις καθημερινές ανάγκες των ζώων για διατροφή και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν, ζητάμε, προσθέτει ο Σύνδεσμος, άμεσα: Να πληρωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι άσχετα με το ποιος είναι ο βασικός ΚΑΔ ή εάν έχουν εισόδημα και από άλλη γεωργική δραστηριότητα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της Υπουργικής απόφασης 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873. Να διατεθεί επί πλέον ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων. Να πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν από την πρώτη πολύ μικρή ενίσχυση των ζωοτροφών (από τα 50 εκ. € δόθηκαν περίπου 40 εκ. €). Να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν ή και να κάνουν ένσταση.
Να αποδοθεί η κορονοενίσχυση σε 4.000 κτηνοτρόφους που από λάθος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που αναγνωρίστηκε από το Υπ.Α.Α.Τ., δεν πληρώθηκαν. Να ανακληθεί η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να γίνει η διαβούλευση με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

 

 

Παράταση για ειδική ασφαλιστική εισφορά ΕΛΓΑ
Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 για γεωργούς και κτηνοτρόφους

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατόπιν συνεργασίας που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αποφάσισε να δοθεί τρίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, της πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το έτος 2021.
Σημειώνεται ότι η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ καταβάλλεται μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους αναφοράς, άρα θα έπρεπε η ειδική ασφαλιστική εισφορά του έτους 2021 να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Μαρτίου του 2022.
Παρά ταύτα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισαν τις ανά τρίμηνο παρατάσεις, προκειμένου να διευκολύνουν τους παραγωγούς μας στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, υπό το βάρος των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν.

MAKRYXORI_STHLH_AGROTIKH.jpg

MAKRYXORI_STHLH_AGROTIKH1.jpg

Η Ομάδα Παραγωγών Μακρυχωρίου στη FRUIT LOGISTICA

Μπήκαν οι βάσεις για την πρώτη συνεργασία με γερμανική εταιρεία ξηρών καρπώνΠετυχημένη ήταν η παρουσία της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου, στην έκθεση FRUIT LOGISTICA πραγματοποιήθηκε 8-10 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο (στον εκθεσιακό χώρο Messe Berlin), η οποία αποτελεί την κορυφαία εμπορική έκθεση στη βιομηχανία φρούτων και λαχανικών.
Σε δήλωσή του στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της Ομάδας Νίκος Μητσογιάννης, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Λάρισας, διότι «χρηματοδοτώντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες εκθέσεις στην Ευρώπη. Μια ευκαιρία που ανοίγει νέους ορίζοντες για το ποιοτικό προϊόν, το αμύγδαλο, το οποίο αφενός στηρίζει πολλές οικογένειες στον Δήμο Τεμπών, αφετέρου αναδεικνύει τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο ως έναν με τα πιο ποιοτικά προϊόντα της Ελλάδας. Ως Ομάδα Παραγωγών Μακρυχωρίου βάλαμε τις βάσεις για το επόμενο βήμα και πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα ξεκινήσει η πρώτη συνεργασία με γερμανική εταιρεία ξηρών καρπών. Επίσης να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Ο.Π. που στηρίζουν την προσπάθειά μας, καθώς ο αγώνας μας δεν σταματά εδώ. Σε μία δύσκολη χρονιά για την τιμή του αμυγδάλου και τη διάθεσή του, θεωρώ επιβεβλημένη τη στήριξη, με deminimis και των αμυγδαλοπαραγωγών από την κυβέρνηση».

 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass