Πιέσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη του βαμβακιού και της μελισσοκομίας

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2023 13:10

Καθοριστική αποδείχτηκε η παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά όσο και στον Γ.Γ. Δημ. Παπαγιαννίδη (κατά την πρόσφατη συνάντησή τους για τα αρδευτικά έργα), ώστε να στηριχθούν στη νέα Δράση, τόσο η βαμβακοκαλλιέργεια όσο και η μελισσοκομία, δύο σημαντικοί κλάδοι για τη θεσσαλική οικονομία.


Το βαμβάκι προέρχεται από μία δύσκολη εμπορική χρόνια, χάνει την οικονομική στήριξη που είχε από το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η μελισσοκομία.
Έτσι, στη νέα πρόσκληση και σε υψηλή θέση μοριοδότησης βρίσκεται το βαμβάκι, το οποίο πριμοδοτείται για πρώτη φορά και από το Υπουργείο με 5%. Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση για τη βαθμολόγηση προβλέπει: Όταν το ποσοστό της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης στην υφιστάμενη κατάσταση (ΕΑΕ 2022) που προέρχεται από την αιγο-προβατοτροφία ή/και την παραγωγή οπωροκηπευτικών ή/και τις καλλιέργειες και τις εκτροφές που συμβάλλουν στην επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια ή/και την ελαιοκαλλιέργεια ή/και τη μελισσοκομία ή/και το βαμβάκι ή/και την αμπελοκαλλιέργεια ή/και τις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή καλλιέργειες ή συμβάλλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνει το 80% της συνολικής τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης.
Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με μία φιλοπεριβαλλοντική επένδυση, μέσω ΑΠΕ, π.χ. φωτοβολταϊκά σε γεωτρήσεις, θερμοκήπια θα ανεβάσει αισθητά στη λίστα των δικαιούχων τους βαμβακοπαραγωγούς. Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 18.760.000 ευρώ είναι στη δεύτερη θέση, από πλευράς προϋπολογισμού, μετά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι καλλιέργειες που έχουν προτεραιότητα στην Π.Θ. και οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν είναι: Αιγοπροβατοτροφία (100 βαθμοί), Λοιπή Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία - Σηροτροφία 95β, Αροτραίες καλλιέργειες (π.χ. βαμβάκι), Ανθοκομία - Αρωματικά 80β, Δενδροκομία πλην ελαιοκαλλιέργειας, κηπευτικά, επιτραπέζιο αμπέλι, σταφίδα και μανιτάρια 75β, Καλλιέργεια οινοποιήσιμου αμπελιού, ελιά και μαστίχα 60β, Λοιπές καλλιέργειες 55β.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass