ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2023 12:00

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

 

Τα «άκουσε» ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ
Για το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ * Οι διαβεβαιώσεις του στη διοίκηση της ΠΕΦΑΣΥ

Δεν ήταν και τόσο θετική η πρώτη συνάντηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγ. Σημανδράκου με τους συνεταιριστές, στην πρόσφατη ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ, καθώς έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων, αναφορικά με το σύστημα ΟΣΔΕ και τα προβλήματα που παρουσιάζονται μέχρι και σήμερα. Από τα «πυρά» των συνεταιριστών ξέφυγε ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του στα Ιωάννινα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ να καθησυχάσει τους παραγωγούς, οι τελευταίοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τα πολλά προβλήματα που εντοπίστηκαν στις πρόσφατες πληρωμές, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι τη νέα περίοδο με το μπερδεμένο σύστημα του ΟΣΔΕ.


Πάντως με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκο και στελέχη του Οργανισμού συναντήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦΑΣΥ, λίγο πριν την έναρξη των καινούργιων δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣΔΕ 23. Ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Σύνδεσμο για τα εξής: Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων των πιστοποιημένων κέντρων υποδοχής δηλώσεων, ούτως ώστε να είναι έτοιμα για την έναρξη του ΟΣΔΕ. Διενεργούνται συντονισμένες προσπάθειες, ώστε η νέα δήλωση καλλιέργειας να είναι έτοιμη περί τα τέλη του μήνα. Από τη νέα χρονιά γίνεται προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας των απαραίτητων εγγράφων και δικαιολογητικών που επισυνάπτονται για την αίτηση, με στόχο μία ευέλικτη και φιλική αίτηση προς όλους. Εισάγονται νέες τεχνικές παρακολούθησης Monitoring σε όλο το εύρος της επικρατείας, οι οποίες θα λειτουργούν υποβοηθητικά προς τον παραγωγό και όχι τιμωρητικά με σκοπό τη διευκόλυνση των διαδικασιών της αίτησης και την αποφυγή απώλειας ενισχύσεων. Τέλος, εισάγονται νέες καινοτόμες εφαρμογές που θα υποβοηθήσουν τις διαδικασίες, καθώς και την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, όπως το εργαλείο FAST που θα βοηθήσει τους παραγωγούς χωρίς κόστος να καταχωρούν στοιχεία που είναι αναγκαία για τους ελέγχους των εδαφολογικών υποβάθρων των εκμεταλλεύσεων για κάθε αγροτεμάχιο που απαιτείται.

 

 

EAS_ELASSONA.jpg

Νέο Δ.Σ. στην «Ενωση» Ελασσόνας
Σε κλίμα σύμπνοιας η συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Το κλίμα σύμπνοιας και συνεννόησης που αποτυπώθηκε κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση και τις εκλογές στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Ελασσόνας (φωτ.) ήταν αυτό που χαρακτήρισε και τις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν για τη συγκρότηση σε Σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα απ’ το καταστατικό, κοινός παρονομαστής υπήρξε η ανάγκη συνέχειας της καλής πορείας του Συνεταιρισμού. Έτσι, στη θέση του πρόεδρου επανεξελέγη ο Αθανάσιος Στούπας, έχοντας στο πλευρό του ως αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Μπόλη και γραμματέα τον Θεόδωρο Μηνά. Τη θέση του ταμία αναλαμβάνει o Ιωάννης Γαλάρας, ενώ το Δ.Σ. πλαισιώνει ως μέλος ο Γιώργος Κυριλλίδης.
Σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Αθανάσιος Στούπας, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη για τη συμμετοχή στην άψογη διαδικασία, όπως βεβαίως και για την εμπιστοσύνη που όλα αυτά τα χρόνια δείχνουν στο πρόσωπό του, δήλωσε τα εξής: «Αποτελεί τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη αυτή η εμπιστοσύνη. Δηλώνει ταυτόχρονα πως κάτι κάλο κάνουμε στον συνεταιρισμό και όλοι μαζί είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να πετύχουμε ακόμα περισσότερα».

 

Οι πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας
Αρχίζοντας από σήμερα με τη συνδεδεμένη σκληρού σίτου

Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να καταβληθεί από το Υπουργείο η συνδεδεμένη ενίσχυση σκληρού σίτου, ενώ έως τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να καταβληθεί η συνδεδεμένη στα σανοδοτικά και κτηνοτροφικά ψυχανθή, στα βρώσιμα όσπρια, οι αποζημιώσεις de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια, οι αποζημιώσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ενώ ήδη πληρώθηκε η «πολεμοενίσχυση» σε κάστανα και μήλα, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ενίσχυση 12 εκατ. ευρώ στους Μελισσοκόμους
Για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από την ουκρανική κρίση

Στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής Μελισσοκομίας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνει την ενίσχυση του κλάδου με το ποσό των 12.000.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η ενίσχυση αφορά τους επαγγελματίες μελισσοκόμους και τους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους. Δίνεται για πρώτη φορά ενίσχυση σε ποσοστό 50% σε σχέση με τους επαγγελματίες, στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους. Ειδικότερα, η απόφαση αφορά τους μελισσοκόμους που έχουν στην κατοχή τους 110 κυψέλες & άνω και το ποσό καθορίζεται στα 8 ευρώ/κυψέλη. Ο ΥφΑΑΤ κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε σχετικά: «Ο Τομέας της Μελισσοκομίας, η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, αποτελούν προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ».
Σύμφωνα με την ΟΜΣΕ «η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά 6.800 δικαιούχους και το ποσό των 12 εκατομμυρίων σε σύνολο, από τα οποία τα 10 εκατ. -όπως είχε ανακοινωθεί εξαρχής στο ΣΕΦ- αφορούν τους επαγγελματίες (8€ ανά κυψέλη) και τα επιπλέον 2 εκατ. τους ετεροεπαγγελματίες άνω των 110 μελισσιών (4€ ανά κυψέλη)».

 

kalfoutzos.jpg

Ευεργετικές οι βροχές για τα σιτηρά

Γλίτωσαν τα πρώιμα ποτίσματα * Πάνω κατά 15% φέτος η καλλιέργεια, αλλά και γκρίνια για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής

Ανακούφιση σκόρπισαν στους παραγωγούς σιτηρών του θεσσαλικού κάμπου οι πρόσφατες βροχές, καθώς η καλλιέργεια διψούσε για νερό, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς σιτηρών «μπορεί να μην ήρθαν αρκετές βροχές, αλλά κι αυτές που έπεσαν βοήθησαν πολύ. Αν δεν έβρεχε και την προηγούμενη εβδομάδα θα έπρεπε να μπούμε σε διαδικασία ποτίσματος και τα σχετικά έξοδα».
Στην παρούσα φάση έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί και η ζιζανιοκτονία και οι παραγωγοί ελπίζουν μέχρι και τη συγκομιδή, ο καιρός να είναι σύμμαχός τους. Φέτος η καλλιέργεια σιτηρών στον θεσσαλικό κάμπο είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό 15%.
Ο πρόεδρος της ΘΕΣΓΗ Παναγιώτης Καλφούντζος δήλωσε σχετικά: Οι πρόσφατες βροχές ήταν σωτήριες. Το θετικό είναι ότι έτσι όπως εξελίσσεται η καλλιέργεια, φέτος θα έχουμε πρώιμη παραγωγή κι αυτό είναι καλό, καθώς θα βγούμε πρώτοι στην αγορά. Όπως δείχνουν και οι τιμές στο χρηματιστήριο της Φότζια, λόγω υπερπαραγωγής, οι τιμές θα συμπιεστούν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βγούμε γρήγορα στις αγορές».
Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο Συνεταιρισμός αγόρασε ποιοτικά σιτάρια πάνω στον αλωνισμό με 51 λεπτά, στην πορεία η τιμή υποχώρησε στα 48 λ., ενώ προς το τέλος υπήρχαν και λίγες συμφωνίες με 40 λεπτά.
*Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός στις τάξεις των παραγωγών για την πτωτική τάση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές των σιτηρών. Ήδη, αντιπροσωπεία συνεταιριστών, μεταξύ των οποίων και οι διοικητικοί από τον Α.Σ. Ενιπέα και τον ΘΕΣΓΗ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Γ. Γεωργαντά στον οποίο ανέλυσαν το κόστος παραγωγής σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ακόμη κι εάν ο παραγωγός πιάσει αποδόσεις μεσοσταθμικά 400 κιλά το στρέμμα, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τόσο, που το τελικό ισοζύγιο δεν θα είναι θετικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass