ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2023 13:10

Αγωνία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τις εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ

Κινητικότητα επικρατούσε την Παρασκευή σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή των εφαρμοστικών της νέας ΚΑΠ. Εξέλιξη που θα ανάψει το «πράσινο» φως για να ανοίξουν οι πύλες του ΟΣΔΕ για το 2023. Την ίδια ώρα, μελετητές και αγρότες «κάθονται» σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς υπάρχει μία σημαντική καθυστέρηση, αφού η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έχει ξεκινήσει από 1/1/23, αλλά ακόμη το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τα οικολογικά σχήματα, τα οποία αντικαθιστούν το πρασίνισμα και είναι η χρηματοδοτική πηγή που θα δώσει μία σημαντική extra ενίσχυση, εκτός της ενιαίας.


Στο μεταξύ, τα προβλήματα πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται. Απλήρωτοι φαίνεται να είναι όσοι περιλαμβάνονται στο δείγμα τηλεπισκόπησης (ανεξάρτητα αν τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν αρνητικά ή θετικά), καθώς και ένας αριθμός παραγωγών για τους οποίους ούτε τα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση. Πάντως, επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2022 δεν μπορεί κάποιος να έχει ολοκληρωμένη εικόνα των πληρωμών!
Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα πληρώθηκαν οι Συνδεδεμένες για την καλλιέργεια μήλων, σπαραγγιών, σκληρού σίτου, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών, βιομηχανικής ντομάτας, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, καρπών με κέλυφος, βρώσιμων οσπρίων, ρυζιού και για την παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση. Επιπλέον, καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis (ξηρά μη μεταποιημένα σύκα, ροδάκινα/βερίκοκα) και πολεμοενίσχυση για μήλα και κάστανα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, προγραμματίζεται, εκτός από τις Συνδεδεμένες που υπολείπονται, π.χ. του τομέα της κτηνοτροφίας, η καταβολή αποζημιώσεων de minimis για επιτραπέζια σταφύλια Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, ποσού 3,1 εκατ., οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ, αμύγδαλα 3 κοινοτήτων Π.Ε. Μαγνησίας, ποσού 562.500 ευρώ και Ζαχαρότευτλα επικράτειας, ποσού 232.900 ευρώ.
Υπενθυμίζεται η δικαιολογημένη αντίδραση παραγωγών αμυγδάλου, επιτραπέζιου σταφυλιού, κερασιών για τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα πληρωμών και τα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν την Τετάρτη σε Αγιά και Ελασσόνα.

 

kataroikos.jpg

Πρόγραμμα επιτήρησης Καταρροϊκού Πυρετού
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κυβερνητική απόφαση

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε το «Πρόγραμμα επιτήρησης Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου» για το έτος 2023. Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΑΑΤ, ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα, που προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους. Οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Στόχοι του προγράμματος είναι η συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση, με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στα βοοειδή, στα πρόβατα και στα αιγοειδή, μέσω της παθητικής και της ενεργητικής επιτήρησης. Σε περίπτωση ορομετατροπής ή/και ανίχνευσης ιού του ΚΠ σε ζώο μάρτυρα, απαιτείται η άμεση διενέργεια περαιτέρω έρευνας (κλινικής και εργαστηριακής) για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του Κ.Π. και έλεγχος, που αποσκοπεί στον εντοπισμό κλινικά ύποπτων ζώων ως προς τον Καταρροϊκό Πυρετό, όχι μόνο στο πλαίσιο των συνήθων κτηνιατρικών δραστηριοτήτων (για την παροχή περίθαλψης, την εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου/ εκρίζωσης νοσημάτων, την έκδοση ή τον έλεγχο εγγράφων ή υγειονομικών πιστοποιητικών ή αδειών μετακίνησης ζώων, τη διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας, τη συλλογή δειγμάτων για διαγνωστικούς σκοπούς κ.λπ.), αλλά και με στοχευμένη κλινική διερεύνηση του νοσήματος.
Ακολούθως αναφέρονται ποια μέτρα λαμβάνονται σε περίπτωση υποψίας Καταρροϊκού Πυρετού (συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης ορομετατροπής ζώου μάρτυρα), με την αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή της Περιφερειακής Ενότητας, να ενημερώνει άμεσα την Κεντρική Αρμόδια Αρχή (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ) και προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες, ως προς τον περιορισμό των μετακινήσεων.

 

 

Ημερίδα για την Κάρλα και τους υδάτινους πόρους

Η ημερίδα του έργου «Κάρλα κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων», διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα 24 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου (Κτίριο Π.Ε.) Μαγνησίας από τις 17:30 έως τις 21:30. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους τοπικούς φορείς και πολίτες, τους πολιτικούς καθώς και επιστήμονες, καλλιεργητές, παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, φοιτητές αντίστοιχων ειδικοτήτων, στελέχη της αυτοδιοίκησης και γενικά, επιστήμονες οποιασδήποτε ειδικότητας των οποίων το επιστημονικό / επαγγελματικό έργο σχετίζεται με τη θεματολογία του έργου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φάνης Γέμτος, ο οποίος θα αναλύσει το θέμα «Η έλλειψη υδατικών πόρων στην Θεσσαλία και οι πολιτικές αντιμετώπισής της».
Η Ημερίδα διοργανώνεται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου. Σημειώνεται πως υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης μέσω διαδικτύου και μέσω Skype στη διεύθυνση με κωδικό: https://join. skype.com/MU5ePGjLkzdt .

 

opekepe.jpg

Οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ
Τι αναφέρει ανακοίνωση
για ζωική και φυτική παραγωγή Ανακοίνωση, σχετικά με τις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων της περιόδου 2022 και σε συνέχεια των πληρωμών 296 εκατ. ευρώ που έγιναν από 4 έως 13 Απριλίου σε 225.000 παραγωγούς εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οποία διευκρινίζει τα ακόλουθα: Α. Πληρωμές συνδεμένων ενισχύσεων Ζωικής Παραγωγής: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραλάβει τα στοιχεία παραδόσεων γάλακτος κλπ και θα προβεί στην πληρωμή τους μέχρι τέλους της επόμενης εβδομάδας, όπως είχε προγραμματισθεί και ανακοινωθεί στις 4.4.2023. Β. Πληρωμές συνδεδεμένων φυτικής παραγωγής και ειδικής ενίσχυσης βάμβακος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενσωματώνει στοιχεία ελέγχων τηλεπισκόπισης και επιτόπιων και από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι 5 Μαΐου θα γίνουν σε παραγωγούς προοδευτικά: πληρωμές των υπολοίπων συνδεδεμένων ενισχύσεων φυτικής παραγωγής, συμπληρωματικές πληρωμές συνδεμένων σε όσα προϊόντα φυτικής ήδη έγιναν συμπληρωματικές πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.

 

trakter.jpg

Παράνομη η κυκλοφορία τρακτέρ χωρίς προστατευτική καμπίνα οδηγού
Παρατείνεται η προθεσμία
για συμμόρφωση έως 31.12.2023Η τροποποιητική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, αφορά γεωργικούς ελκυστήρες, οι οποίοι έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21-05-1998 και οι οποίοι είτε δεν διαθέτουν διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής (ΔΠΕΑ) είτε αυτή που διαθέτουν δεν έχει εθνική έγκριση. Οι ιδιοκτήτες αντίστοιχων γεωργικών ελκυστήρων πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές (τοποθέτηση εγκεκριμένης διάταξης προστασίας και επανέκδοση άδειας κυκλοφορίας), μέχρι την ημερομηνία αυτή. Να σημειωθεί ότι από 1/1/2024 η κυκλοφορία όλων των τρακτέρ χωρίς εγκεκριμένου τύπου διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής ή χωρίς καθόλου διάταξη προστασίας θα είναι παράνομη.

 

mpaginetas.jpg

Δεν θα υπάρξουν νέες εντάξεις στα Σχέδια Βελτίωσης
Δήλωσε ο Κ. Μπαγινέτας σε εκπροσώπους επιλαχόντων

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Λάρισα, μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Κωνσταντίνου Μπαγινέτα και της εκπροσώπου των επιλαχόντων των προηγούμενων Σχεδίων Βελτίωσης κ. Μαρίας Μπότη. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν «από τη συνάντηση φάνηκε ότι οριστικά μένουν εκτός οι επιλαχόντες του επενδυτικού προγράμματος του ΠΑΑ. Το πρόβλημα αφορούσε πανελλαδικά περίπου 3.500 αγρότες. Από αυτούς οι 1.500 είναι νέοι αγρότες, που ουσιαστικά έμειναν χωρίς μηχανήματα. Ακόμη τα κονδύλια που δεν απορροφηθούν από το πρόγραμμα θα πάνε σε ειδικό ταμείο, επομένως δεν θα υπάρξουν νέες εντάξεις». Στο μεταξύ, η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων- Αγροτικής Ανάπτυξης- Μονάδα Επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις του ΥΠΑΑΤ απέστειλε διευκρινίσεις στους μελετητές για τη Δράση 4.1 (σχέδια βελτίωσης) διευκρινίζοντας συγκεκριμένες εκκρεμότητες.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass