Σε απόγνωση παραγωγοί του Δήμου Τυρνάβου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ -ΑΥΤΟΨΙΑ ΕΛΓΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ- ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΖΗΜΙΩΝ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2023 15:00

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με αγρότες παραγωγούς προέβη χθες σε αυτοψία επί των ζημιών στις πληγείσες από χαλάζι καλλιέργειες κερασιών, βερίκοκων, αχλαδιών, ροδάκινων, αμπελιών και σιτηρών σε Περαχώρα και Πλατανούλια. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο προϊστάμενος ΕΛΓΑ Ν. Λάρισας Σπύρος Σπυρόπουλος τον οποίο συνόδευαν ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάννης Κόκουρας, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς  Τομέα κ. Γεώργιος Σακούτσιος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Ρίζος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φρουτοπηγή κ. Κώστας Μαλάκος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατανουλίων κ. Αθανάσιος Κατσής, γεωπόνοι επόπτες ζημιάς.


Σε μια πρώτη εκτίμηση, ο κ. Σπυρόπουλος είδε μέχρι και 100% ζημιά στα κεράσια, τα βερίκοκα που σε λίγες ημέρες θα γινόταν η συγκομιδή τους οπότε η καταστροφή στην παραγωγή είναι ολοκληρωτική. Η αυτοψία συνεχίστηκε σε ποικιλίες αχλαδιών σε εκτάσεις με ροδάκινα και αμπέλια, ενώ η περιοδεία συνεχίζεται ώστε να εκτιμηθεί η έκταση της περιοχής όπου «χτύπησε» το χαλάζι.
Οι παραγωγοί απογοητευμένοι βλέπουν τα φρούτα τους κατεστραμμένα λίγες μόνο μέρες πριν την ωρίμανση. Σήμερα κιόλας θα γίνει η αναγγελία ζημιάς από τον Δήμο Τυρνάβου και οι πληγέντες παραγωγοί θα κάνουν τις ατομικές τους δηλώσεις ζημιάς. Επιπλέον προβλήματα προκαλεί η χαλαζόπτωση αφού πρέπει άμεσα οι παραγωγοί να προβούν σε απολυμαντικούς ψεκασμούς για να αποφύγουν μολύνσεις και ζημιές ακόμη και στο φυτικό κεφάλαιο.
Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ δήλωσε σχετικά: «Επισκεφτήκαμε την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου και κυρίως το Δ.Δ. Τυρνάβου και Δέντρων για να έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις ζημιές της χθεσινής χαλαζόπτωσης. Οι ζημιές στην περιοχή είναι σημαντικές και αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες που είναι κοστοβόρες και πολλοί παραγωγοί σε λίγες μέρες θα μάζευαν την παραγωγή τους. Δυστυχώς όμως την έχουν χάσει ολοκληρωτικά. Από κει και πέρα, θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να επισκεφθούν τα χωράφια τους να δουν τις ζημιές που έχουν και να προχωρήσουν στις αντίστοιχες δηλώσεις του ΕΛΓΑ. Με το κλείσιμο των αναγγελιών θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων κατά σειρά προτεραιότητας. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε την έκταση που έχει πληγεί».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου τόνισε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη και αυτό έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Χθες ήταν μια περίεργη μέρα. Ξεκινήσαμε με βροχή, στη συνέχεια είχαμε ήλιο, το μεσημέρι έριξε χαλάζι σε αρκετές περιοχές του Δήμου μας, το απόγευμα έβγαλε ήλιο και μετά ξανά βροχή. Είναι τόσο γρήγορη η εναλλαγή του καιρού, λες και κάποιος πάτησε το fast forward στο κανάλι και άρχισε να τρέχει γρήγορα ο καιρός και είχαμε τέτοια τρελά φαινόμενα. Συνέχεια μας εκπλήσσει ο καιρός με τις εναλλαγές και τα περίεργα φαινόμενα που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Δήμο μας, αλλά ο ΕΛΓΑ είναι εδώ, ξεκινήσαμε σήμερα θα ανοίξουμε και εμείς τις αναγγελίες ως Δήμος Τυρνάβου για να μπορέσουν να τις δηλώσουνε, πραγματικά είναι πολύ μεγάλες οι ζημιές, γι’ αυτό είμαστε εδώ πέρα μαζί με τον ΕΛΓΑ για να γίνουν οι απαραίτητες εκτιμήσεις και να αποζημιωθεί ο κόσμος. Πρέπει να αποζημιωθεί για να μείνουν οι αγρότες στην επαρχία».
Την απόγνωση των παραγωγών εξέφρασε ο Γρηγόρης Νασίκας, ο οποίος σε 20 ημέρες θα είχε συγκομιδή καρπών «Η χαλαζόπτωση ήταν έντονη, είχαν προηγηθεί άλλες δύο πιο μικρές και η τρίτη ήταν καταστροφική. Υπάρχουν τεράστιες ζημιές σε πολλές ποικιλίες σε βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, μήλα, οι οποίες είναι ανυπολόγιστες. Έχουμε μεγάλες ζημιές. Περιμένουμε τον κρατικό οργανισμό του ΕΛΓΑ να πράξει τα δέοντα. Σε 20 μέρες θα είχαμε συγκομιδή».

(Του ανταποκριτή μας)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass