Αγωνία για το ΟΣΔΕ, καθυστερούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Δημοσιευτήκαν σε ΦΕΚ οι εφαρμοστικές αποφάσεις του Πυλώνα Ι της Νέας ΚΑΠ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2023 11:37

Έλαβαν τελικά ΦΕΚ οι πρώτες εφαρμοστικές αποφάσεις της ΚΑΠ 2023-2027, που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στύλιος. Η δημοσίευση των αποφάσεων φέρνει την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα έχουν θεσμοθετήσει το πλαίσιο στο

οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα πληρωμών τους. Η σύνταξη των αποφάσεων που εξειδικεύουν το εφαρμοστικό πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ κατά το ξεκίνημά της είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Με την έκδοση των αποφάσεων αυτών ορίζεται ο βασικός κορμός του πλαισίου εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Βάσει του οποίου θα αξιοποιηθούν τα 19,3 δισ. ευρώ της ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027. Συγκεκριμένα, με τις παραπάνω αποφάσεις, που αφορούν τον Πυλώνα Ι της ΚΑΠ, καθορίστηκε το πλαίσιο εισροών 1,9 δισ. ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2023-2027. Χρήματα που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής μας παραγωγής. Παράλληλα, διαμορφώνεται και το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μόνο 5 έχουν ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η υπογραφή επόμενης διάταξης που θα συμπληρώσει το εφαρμοστικό πλαίσιο.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ
Ανεπαρκείς χαρακτηρίζουν τις εφαρμοστικές αποφάσεις του πρώτου πυλώνα της νέας ΚΑΠ, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους, ειδικά μετά από τόσο καιρό αναμονής, αρκετοί εκπρόσωποι Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.). Το πραγματικό βάρος πέφτει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον οποίο αγρότες και Κ.Υ.Δ. θα πρέπει να περιμένουν τις απαραίτητες εγκύκλιους, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου. Αυτό τουλάχιστον ξεκαθαρίζεται και στις δύο εφαρμοστικές που υπεγράφησαν.
Στο μεταξύ, στο παρά πέντε της κάλπης ανοίγουν οι πύλες του ΟΣΔΕ, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αυτή θα ενεργοποιηθεί το αργότερο έως την Πέμπτη 18 Μαΐου. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω εκλογών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κινείται τίποτα και όλα φαίνεται να λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο.
Στο μεταξύ, την επόμενη γενιά του ΥΠΑΑΤ θα βαρύνει πλέον η ευθύνη να βάλει τάξη στα βοσκοτόπια, ολοκληρώνοντας τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να προστατεύσει τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.
Για να τρέξει η διαδικασία, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα το ΟΣΔΕ του 2023. Αυτό σημαίνει ότι το φθινόπωρο θα έχουμε σαφή εικόνα για το αν και με ποιον τρόπο θα υπολογιστεί η αξία των δικαιωμάτων.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
Σχετικά με τη δυνατότητα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης για κτηνοτροφικά φυτά, όπως αραβόσιτος, κριθάρι, ψυχανθή, μηδικής κ.λπ. και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενσίρωμα ως ζωοτροφή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει τα ακόλουθα: Κάθε καλλιέργεια φυτικής παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και προβλέπεται να λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση και αφορά ιδιοπαραγωγή και κατανάλωση από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, θα λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση με τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που θα ισχύσουν. Για τις περιπτώσεις που η φυτική παραγωγή των συγκεκριμένων καλλιεργειών γίνει ενσίρωμα, ώστε να καταναλωθεί ως ζωοτροφή, θα τυγχάνει συνδεμένης ενίσχυσης με τον καθορισμό ελέγχου απόδειξης της χρήσης για επιλεξιμότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass