ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2023 12:30

Ανάρπαστο το βερίκοκο σε Μακρυχώρι-Τύρναβο
Μειωμένη η φετινή παραγωγή λόγω παγετού τον Απρίλιο 

Ούτε οι παραγωγοί βερίκοκου στον Δήμο Τεμπών γλίτωσαν από την κλιματική κρίση, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου, Νίκο Μητσογιάννη, «η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 50%, λόγω του παγετού που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Έτσι, από τους περσινούς δυόμισι με τρεις χιλιάδες τόνους, φέτος μετά βίας η φετινή σοδειά θα φτάσει τους χίλιους πεντακόσιους τόνους. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες περίπου και η εναπομείνασα παραγωγή θα προωθηθεί στις τοπικές βιομηχανίες -με τις οποίες, άλλωστε, υπάρχει καλή συνεργασία- για κομπόστα». Τα τελευταία χρόνια η γενικότερη έλλειψη προϊόντος που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά αναμένεται να ανεβάσει αισθητά τις τιμές του παραγωγού.


Σύμφωνα με τον Ν. Μητσογιάννη, «από τα 35 λεπτά πέρυσι ευελπιστούμε να συμφωνήσουμε στα 55 λεπτά, μιας και το προϊόν είναι ανάρπαστο κι έτσι θα μπορέσουμε να καλύψουμε και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
 Όσον αφορά τις ζημιές που σημειώθηκαν από τον παγετό, ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και αναμένονται τα πορίσματα.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Στην επαρχία Τυρνάβου η μείωση της παραγωγής αναμένεται μεγαλύτερη, καθώς εκεί το προϊόν επηρεάστηκε και από χαλάζι. Αναλυτικότερα, πάνω από 70% υπολογίζεται η απώλεια της παραγωγής στον Τύρναβο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας που έπληξε το χαλάζι προ δύο εβδομάδων οι ζημιές αγγίζουν και το 100%. Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, ωστόσο στις τάξεις των παραγωγών υπάρχει δυσαρέσκεια για την πολιτική ανοιχτών τιμών, με την οποία παραλαμβάνουν οι έμποροι το προϊόν, κάτι που είχε συμβεί και την περσινή χρονιά.

 

 

AGROTIKH_STHLH.jpg

Επενδύουν στην εξωστρέφεια του τσίπουρου
Οι πιστοποιημένοι αποσταγματοποιοί της περιοχής για να κερδίσουν ξένες αγορές * Φοιτητές/ριες του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας σε Τύρναβο και Βόλο

Στο μικροσκόπιο των ειδικών του διεθνούς μάρκετινγκ αποσταγμάτων «Burgundy School of Wine & Spirits Business», που εδρεύει στην Dijon, μπήκαν 21 τσίπουρα, φρέσκα και παλαιωμένα, από 13 αποσταγματοποιεία, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Παράγωγων Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝΑΠΑΠΕ).
Ο ΣΕΑΟΠ και η ΕΝΑΠΑΠΕ συνεργάζονται με τη φημισμένη Σχολή της Βουργουνδίας και του τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων του κρασιού και των αλκοολούχων ποτών, με στόχο να μπορέσει το τσίπουρο να διεισδύσει με επιτυχία σε αγορές του εξωτερικού.
Βασισμένο στο μοντέλο συνεργασίας που έχει θεσμοθετήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου με το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα των αποσταγμάτων έχει δύο πυλώνες: Αφενός την έρευνα των καταναλωτικών συμπεριφορών διεθνώς ως προς το τσίπουρο (φρέσκο και παλαιωμένο) σε σχέση με αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα άλλων χωρών, με σκοπό την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του εν γένει. Αφετέρου, ειδικά για τα αποσταγματοποιεία, την παροχή συμβουλών εξειδικευμένου μάρκετινγκ και στρατηγικής, προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Έτσι, 9 σπουδαστές του προγράμματος ΜΒΑ από 8 διαφορετικές χώρες (Καναδά, Μεξικό, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Γαλλία, Ταϊβάν) παρουσίασαν την πολύμηνη μελέτη (στην οποία συμμετείχαν 13 Αγροτικοί Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις αποσταγμάτων) των σπουδαστών που εξέτασαν σε δύο ομάδες τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική φρέσκου και παλαιωμένου τσίπουρου. Παρέδωσαν δε στους εκπροσώπους του κάθε αποσταγματοποιείου εμπιστευτική μελέτη με ανάλυση των στοιχείων της επιχείρησης, δεδομένα από τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένες προτάσεις. Ακολούθησαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής Τυρνάβου (φωτ. από Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου) και Βόλου, καθώς επίσης και γευσιγνωσία των αποσταγμάτων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Προγράμματος ΜΒΑ, οι φοιτητές κι οι φοιτήτριες του οποίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα, Jacques Thebault «σε αυτόν, τον τρίτο χρόνο της συνεργασίας μας με τους ελληνικούς φορείς του οίνου και των αποσταγμάτων, είχαμε την τεράστια χαρά και το προνόμιο να συνεργαστούμε με αρκετούς παραγωγούς κρασιού και τσίπουρου στη Θεσσαλία. Η ανακάλυψη του τσίπουρου, ιδιαίτερα, ήταν εμπνευσμένη και οι σπουδαστές μας απόλαυσαν πάρα πολύ την ευκαιρία να μελετήσουν αυτό το υπέροχο απόσταγμα και να αξιολογήσουν τις δυνατότητές του για περαιτέρω ανάπτυξη στις εξαγωγικές αγορές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους παραγωγούς για τον ενθουσιασμό, τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή τους».
Ο πρόεδρος ΕΝΑΠΑΠΕ κ. Δημήτρης Αποστολάκης αναφέρθηκε «στην εξωστρέφεια, η οποία είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις παραγωγής αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης. Το τσίπουρο και η τσικουδιά επιβάλλεται να πάρουν τη θέση που τους αναλογεί στις διεθνείς αγορές και η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έγινε από τη διεθνούς φήμης Σχολής του Bourgoundy Wine & Spirits Business, απέδειξε ότι με στοχευμένες ενέργειες είναι δυνατή η επίτευξη αυτού του σκοπού. Ήταν, λοιπόν, μία αρχή σε μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια, την οποία οι δύο φορείς ΣΕΑΟΠ & ΕΝΑΠΑΠΕ θα εντείνουν με περαιτέρω ενέργειες τέτοιου βεληνεκούς».

 

 

kerasi.jpg

Ελάχιστη σοδειά στα πρώιμα, ελπίδες για τα όψιμα κεράσια
Στην επαρχία Αγιάς
* Πού κυμαίνονται οι τιμές Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών κερασιού της επαρχίας Αγιάς, καθώς λόγω του παγετού της άνοιξης και εν συνεχεία των έντονων βροχοπτώσεων παρατηρείται ραγδαία μείωση της συγκομιζόμενης παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, «το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις πρώιμες ποικιλίες, στις οποίες η παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική. Στις μεσοπρώιμες ποικιλίες, η συγκομιδή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, η παραγωγή επηρεάστηκε περισσότερο από τον παγετό και λιγότερο από τις βροχές. Η ποιότητα των κερασιών που γλίτωσαν από την κλιματική κρίση είναι καλή και υπάρχει ικανοποίηση για το μέγεθος και το χρωματισμό του προϊόντος. Όσον αφορά τις όψιμες ποικιλίες, οι παραγωγοί ελπίζουν να βοηθήσει ο καιρός μέχρι και τη συγκομιδή, για να μειωθεί η χασούρα».
Συνολικά, πάντως, το πρόσημο τη φετινή χρονιά είναι αρνητικό. Χαρακτηριστικό της έλλειψης κερασιών είναι ότι δεν υπάρχουν εξαγωγές, ενώ δεν έχουν ανοίξει και τα συσκευαστήρια - διαλογητήρια της περιοχής, οπότε η επεξεργασία γίνεται αναγκαστικά με το χέρι. Σχετικά με τις τιμές παραγωγού, στις πρώιμες ποικιλίες αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ 4-5 ευρώ και στις μεσοπρώιμες 3-4 ευρώ για τα ποιοτικά κεράσια, ενώ για τα χτυπημένα από βροχή/παγετό η τιμή υποχωρεί στα 1-2,5 ευρώ/κιλό.
Όσον αφορά την αποζημίωση που ευελπιστούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ, να σημειωθεί πως τα συνεργεία του Οργανισμού (τα οποία έχουν ενισχυθεί με έξτρα προσωπικό) επισκέπτονται καθημερινά τα χωράφια και καταγράφουν τα ποσοστά των ζημιών, αλλά σε καμία περίπτωση η αποζημίωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα.
Δυστυχώς, είναι η τέταρτη συνεχή χρονιά για το κεράσι της επαρχίας Αγιάς, που πλήττεται από την κλιματική κρίση, εξέλιξη που έχει γεμίσει με προβληματισμό για το μέλλον της παραγωγής, τους αγρότες της περιοχής.
Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στον Τύρναβο, όπου τα κεράσια είναι μία εβδομάδα πιο πρώιμα από την Αγιά, καθώς και κει η ζημιά είναι ολοκληρωτική. «Οι βροχές τα άνοιξαν και τα σάπισαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συλλέξουμε ούτε μία κλούβα ανά στρέμμα» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Στέλιος Τσικριτζής.

 

 

ampelia.jpg

Καλλιεργητικές συμβουλές για πυρηνόκαρπα και αμπελοκαλλιέργεια

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές παρέχει στους παραγωγούς πυρηνόκαρπων και αμπελιού το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Αναλυτικότερα, κάνει αναφορά για την εμφάνιση εντόμων στη ροδακινιά, νεκταρίνια και βερικοκιά για την καρπόκαψα της δαμασκηνιάς, για αφίδες και μελίγκρες, για σκουλίκι στα κεράσια, για τη μύγα της Μεσογείου, αλλά και για ασθένειες π.χ. μονίλια. Για την αμπελοκαλλιέργεια, στην οποία παρατηρείται πλήρη άνθηση στο βλαστικό στάδιο, δίνονται συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως περονόσπορος, ωίδιο, βοτρύτης, ευδεμίδα και θρίπες. Γενικότερα, συστήνεται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Ιδιαίτερα σε αρκετούς αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου έχει εξελιχθεί σοβαρή προσβολή από περονόσπορο, όχι μόνο στο φύλλωμα, αλλά και στις ταξιανθίες. Σε ορισμένους αμπελώνες η προσβολή των ανθοταξιών είναι σχεδόν καθολική. Μεγαλύτερο ποσοστό προσβολής εμφανίζεται στην ποικιλία ροδίτης. Προσβολή περονοσπόρου σε ταξιανθίες και φύλλωμα. Όχι μόνο η τρυφερή βλάστηση, αλλά και μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο και όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους. Η παρατεταμένη και έντονη αστάθεια του καιρού με συνεχείς βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες >130οC τις βραδινές και πρωινές ώρες, ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση της ασθένειας. Συστήνεται άμεσα η προστασία των ταξιανθιών/βοτρύων και της τρυφερής βλάστησης, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί σκεύασμα που καταπολεμεί ταυτόχρονα και το ωίδιο.
Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass