Δημοπρατήθηκε το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας

* ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 80,15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ * Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2024 15:10

Δημοπρατήθηκε η ΒΙΙ Φάση του διεθνούς διαγωνισμού (Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών) για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ, για το έργο «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας-Ορφανών Ν. Καρδίτσας» μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη, και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη.

Είναι το τρίτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ -μετά τα έργα «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού» και «Αρδευτικό δίκτυο Αλμωπαίου»- και αφορά στο αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας-Ορφανών Ν. Καρδίτσας, προϋπολογισμού κατασκευής 80.148.358 ευρώ, εκ των οποίων τα 24.044.507,4 ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η σύμβαση αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία για 23 περίπου χρόνια σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών και Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων.
Το έργο περιλαμβάνει:
* Την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής – κατασκευαστικών μελετών του έργου.
* Την κατασκευή 11 αυτόνομων δικτύων που θα αρδεύονται από 97 υφιστάμενες γεωτρήσεις μέχρι τις υδροληψίες. Ειδικότερα, περιλαμβάνει την κατασκευή:
- Προσαγωγών από υφιστάμενες γεωτρήσεις μέχρι δεξαμενές μήκους ~82 χλμ.
- 11 δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης (7.000 κ.μ. ~ 11.500 κ.μ.).
- 11 αντλιοστάσια (52 αντλίες).
- Αρδευτικό δίκτυο από τα αντλιοστάσια μέχρι τις υδροληψίες μήκους ~325 χλμ.
- 1.712 καινούριες υδροληψίες (~40 στρέμματα ανά υδροληψία).
Τη συντήρηση και τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου για 23 έτη.
Τα παραπάνω δίκτυα είναι αυτόνομα και λειτουργικά, δεδομένου ότι τροφοδοτούνται από συγκεκριμένες υφιστάμενες γεωτρήσεις που θα εκσυγχρονιστούν.
Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, ενώ παράλληλα το α’ τμήμα των 28.305 στρ. θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό στους 18 μήνες.
«Η προώθηση της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας-Ορφανών Ν. Καρδίτσας» αποτελεί μία ακόμα έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προτάσσει στις επιλογές της την αγροτική οικονομία και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει το έργο των παραγωγών μας» δήλωσε με αφορμή τη δημοπράτηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε τα εξής: «Γνωρίζουμε όλοι ότι χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει ζωή. Γι’ αυτό και προχωρούμε, μέσω ΣΔΙΤ, με ταχύτατους ρυθμούς τα έξι πρώτα μεγάλα αρδευτικά έργα που έχει ανάγκη η χώρα.
Η ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων και ο εκσυγχρονισμός κι η αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσο και στη μείωση του κόστους παραγωγής και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ.
Με τις επιλογές μας στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες μας, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass